Hitlerowska wytwórnia lamp w Łodzi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Hitlerowska wytwórnia lamp w Łodzi
Skąd ten temat. Przeglądałem sobie stornę Jogiego - opis lampy RV12P2000 i natknąłem się na takie info producentóów tych lamp i lokalizacji fabryk: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... /Werke.jpg
Jak wół napisane zę Telefunken miał dwie wytwórnie lamp elektronowych w Łodzi. Ponieważ łódzkie getto było w zassadzie dużym koncernem przemysłowym (własna sieć kolei elektrycznej i tramwajowej, własny dworzec kolejowy itd.) - to podejrzewam że te zakłady zorganizowano w getcie. A może ma ktoś dokładniejsze info. Zakładam że fabrykę wywieźli Rosjanie.
Jak wół napisane zę Telefunken miał dwie wytwórnie lamp elektronowych w Łodzi. Ponieważ łódzkie getto było w zassadzie dużym koncernem przemysłowym (własna sieć kolei elektrycznej i tramwajowej, własny dworzec kolejowy itd.) - to podejrzewam że te zakłady zorganizowano w getcie. A może ma ktoś dokładniejsze info. Zakładam że fabrykę wywieźli Rosjanie.
Re: Hitlerowska wytwórnia lamp w Łodzi
I teraz kupujemy ruskie lampy, wyprodukowane na niemieckich maszynach, skradzionych z Polski.STUDI pisze: Zakładam że fabrykę wywieźli Rosjanie.

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie wiem, czy to ten sam zakład był, ale Niemcy przejęli firmę IKA (można nawet spotkać hitlerki DKE38 z IKĄ na tabliczce znamionowej.STUDI pisze: Jak wół napisane zę Telefunken miał dwie wytwórnie lamp elektronowych w Łodzi. Ponieważ łódzkie getto było w zassadzie dużym koncernem przemysłowym (własna sieć kolei elektrycznej i tramwajowej, własny dworzec kolejowy itd.) - to podejrzewam że te zakłady zorganizowano w getcie. A może ma ktoś dokładniejsze info. Zakładam że fabrykę wywieźli Rosjanie.
- jdubowski
- moderator
Tam jeszcze można wyczytać że Telefunken produkował też w Legnicy a OPTA miała wytwórnię lamp w Zielonej Górze...STUDI pisze:Skąd ten temat. Przeglądałem sobie stornę Jogiego - opis lampy RV12P2000 i natknąłem się na takie info producentóów tych lamp i lokalizacji fabryk: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... 2000/Werke
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Otrzymałem jeszcze z innego forum info:
Nie pasuje mi to do lokalizacji (wykracza poza obszar łodzkiego getta
żydowskiego), ale dawna fabryka Telefunkena mieściła się w fabryce przy Łakowej
11 - tam również znajduje się Związek Byłych Przymusowych Robotników Firmy
Telefunken. Jako ciekawostka, zachowały się również wieżyczki strzelnicze (?)
tej fabryki.
Nie pasuje mi to do lokalizacji (wykracza poza obszar łodzkiego getta
żydowskiego), ale dawna fabryka Telefunkena mieściła się w fabryce przy Łakowej
11 - tam również znajduje się Związek Byłych Przymusowych Robotników Firmy
Telefunken. Jako ciekawostka, zachowały się również wieżyczki strzelnicze (?)
tej fabryki.