Wzmacniacz na G807
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz na G807
@traxman zmierzyłem sygnały bezpośrednio z generatora. Chyba masz rację, zresztą popatrzcie. Te nędzne wzorce muszą mieć wpływ na to co dostaje na wyjściu. Z trójkątem podobnie :/
Oscylogramy z generatora. 2V/dz
Oscylogramy z generatora. 2V/dz
Witam,
Czy wzbudzenie około 1,5MHz i Vpp 20mV to już coś złego czy jeszcze akceptowalne. Rezystor antyparazytowy w siatce lampy mocy pomoże ?
Czy wzbudzenie około 1,5MHz i Vpp 20mV to już coś złego czy jeszcze akceptowalne. Rezystor antyparazytowy w siatce lampy mocy pomoże ?
Każde wzbudzenie we wzmacniaczu jest złe. Trzeba poszukać przyczyny i wyeliminować, rezystory antyparazytowe i sprawdzenie pętli sprzężenia zwrotnego to pierwsze kroki.
Próby jeszcze trwają, może zamienię 6N9S na 6N2P-EW. Jednocześnie planuję obudowę, mam dwa warianty: A i B.
Wersja A, symetryczna wygląda lepiej ale będę miał kłopot z prowadzeniem przewodu do włącznika sieciowego, który ma być na froncie obudowy.
Wersja B jest bardziej elastyczna pod tym względem.
Co myślicie?
Wersja A, symetryczna wygląda lepiej ale będę miał kłopot z prowadzeniem przewodu do włącznika sieciowego, który ma być na froncie obudowy.
Wersja B jest bardziej elastyczna pod tym względem.
Co myślicie?
Ostatnio zmieniony pn, 7 marca 2011, 19:45 przez nxn68, łącznie zmieniany 1 raz.
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ja myślę że druga wersja oprócz tego że mniej konwencjonalna (zaleta
) jest bardziej hm. rozwojowa. Pozostaje miejsce np. na umieszczenie ustrojstwa do pomiaru prądów czy napięć lub chociażby przełącznika wejść. Przynajmniej ja się zagapiłem i zrobiłem symetrycznie w swoim SE na 6P3S-E w końcówce i teraz nie wiem zupełnie gdzie umieścić obrotowy selektor sterujący kontaktronami przełączającymi tak, aby było dostojnie...
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Ten model ma być klasyczny, miała być obudowa drewniana (bardziej pracochłonna) ale będzie aluminiowa + boczki drewniane.
Nie planuję zamontowania pomiaru napięć i prądów, jedynie klasyczne analogowe miliamperomierze na froncie.
Będą trzy wejścia sygnałowe z tyłu oraz przełącznik obrotowy i potencjometr głośności z przodu.
Ten wzmacniacz robię dla siebie
Nie planuję zamontowania pomiaru napięć i prądów, jedynie klasyczne analogowe miliamperomierze na froncie.
Będą trzy wejścia sygnałowe z tyłu oraz przełącznik obrotowy i potencjometr głośności z przodu.
Ten wzmacniacz robię dla siebie

Jak wiemy symetria jest estetyką idiotów.
Nie dlatego jednak żeby się lepiej poczuć ale zwyczajnie bo mi się podoba stosuję układ B. Z tym że po lewej stronie umieszczam jeszcze lampę prostowniczą. 5C3S ładnie by się tu wpisała. W twoim przypadku jednak rozmieszczone tak jak na zdjęciu miliamperomierze stanowią pewien zgrzyt...

_
...rozmieszczone tak jak na zdjęciu miliamperomierze stanowią pewien zgrzyt...
Fakt, ustawię je w osi z lampami mocy jak w wersji A. Za prostownik lampowy dziękuję, spróbowałem raz i więcej nie mam zamiaru.
Fakt, ustawię je w osi z lampami mocy jak w wersji A. Za prostownik lampowy dziękuję, spróbowałem raz i więcej nie mam zamiaru.
Dlaczego? Problemy techniczne typu żarzenie, trafo sieciowe itp. czy coś zupełnie innego ?nxn68 pisze:Za prostownik lampowy dziękuję, spróbowałem raz i więcej nie mam zamiaru.
Ja ze swoim wzmacniaczem poszedłem w klasykę - drewno plus symetria

Mam pytanie do kolegów - na czas testów i pomiarów dolutowałem do wyjścia głośnikowego rezystor o wartości 100ohm który miałby działać jakoby zabezpieczenie traf. Czy zostawić go tam czy odlutować?. Czy takie zmostkowanie kolumny rezystorem wprowadza coś niepożądanego oprócz obniżenia mocy wyjściowej?. Nurtuje mnie to.
W tym momencie moc wyjściowa rms wynosi 6,6W. Czułość wejściowa około 0,75mV. Karta dźwiękowa radzi sobie.
Mam transformatory z dzielonym uzwojeniem i lampy prostownicze z zastosowaniem, których sobie poradziłem.
W prostowniku lampowym nie widzę i nie słyszę żadnych korzyści. Rachunki za prąd opłacam sam a nie mamusia z tatusiem.
Na pomiary przyjdzie czas jak dorobię się sprzętu i nabiorę wprawy.
Trafa-bingo!
W prostowniku lampowym nie widzę i nie słyszę żadnych korzyści. Rachunki za prąd opłacam sam a nie mamusia z tatusiem.
Na pomiary przyjdzie czas jak dorobię się sprzętu i nabiorę wprawy.
Trafa-bingo!
Czyli skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. Zgadzam się.
Jackie01, wrzuć fotkę swojego 

Fajny, sygnowany, blue glow. 9 kg, co tam wpakowałeś, dławiki?
Same trafa ponad 6kg(ważyłem), blacha nierdzewka, obudowa, reszta dupereli - 8kg sie uzbiera.
Niestety robiłem bez dławików, bez filtracji aktywnej. Dwa Epcosy 330uF i rezystor 100ohm wystarcza. Siatki ekranujące spięte są do masy również kondensatorem. Spice "powiedział", że tak będzie dobrze więc mu uwierzyłem.
Blue glow jest tylko 6L6GC słabo "świecą" - szkoda...
Niestety robiłem bez dławików, bez filtracji aktywnej. Dwa Epcosy 330uF i rezystor 100ohm wystarcza. Siatki ekranujące spięte są do masy również kondensatorem. Spice "powiedział", że tak będzie dobrze więc mu uwierzyłem.
Blue glow jest tylko 6L6GC słabo "świecą" - szkoda...