Czy wzmacniacz idealny oznacza idealny dzwiek?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Sebba
100...124 posty
100...124 posty

Czy wzmacniacz idealny oznacza idealny dzwiek?

Post autor: Sebba »

Ostatnio zaczela mi szumic lampa ecc 83 w wzmacniaczu i zamienilem ja, po zmianie warunkow pracy, na 6n1p przy okazji usuwajac kondensator katodowy i oczywiscie zmieniajac globalne nfb aby caly wzmacniacz zachowywal sie jak przed zmniana.
Slynna Ecc 83 miala 2 harmoniczna na poziomie minus 50 dB i 3 harmoniczna - 65 dB (U~5V)
6n1p przy takim sanym napiecui dawala 2 h ok -70 dB a 2 byla ponizej poziomu szumu. Dodatkowo poszerzulo sie pasmo przenoszenia-nizsza impedancja wyjsciowa wzm na 6n1p

A wiec pod kazdym wzgledem techniczym jest lepiej.
Oprocz tzw. brzmienia. Dzwiek wydaje sie "suchy", nudny bez okrasy. itd........
Zastanawiam sie jak by sie sprawowal idealny wzmacniacz tzn taki co ma thd =0 %, ogromna moc, zadnych zmian czasowych i fazowych, impedancje wyjsciowa 0 ohm. Czy taki wznacniavcz "gral" by z typowymi wspolczesnymi nagraniami, odtwarzaczami i kolumnami idealnie?
Mam wrazenie, ze nie.
Dlatego wkrotce wyrzuce 6n1p i wstawie ecc 83 aby delektowac sie 2 harmoniczna i obcietym pasmem (czytaj, slodkim miekkim dzwiekiem)
Sebba
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Masz rację. Wzmacniacz idelany idealnie by nie grał. Jest to spowodowane tym jak sam powiedziałeś, że interesujący dziwęk dały ci właśnie harmoniczne. Wzmacniacz idealny by ich nie maiał, a dzwięk pewnie byłby fatalny.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

brednie
(przepraszam)
Brencik

Post autor: Brencik »

Nie ma za co przepraszc, owszem brednie. Nie chcę mi sie natomiast pisac dlaczego itp o to za duzy wyklad, trzeba to samemu skumac w koncu kazdy sam chyba...
ODPOWIEDZ