Szumy to nic wielkiego, w końcu nie ma kwarców. Teraz wypadało by zdobyć oryginalnie stosowane tam kwarce, określić na jakie częstotliwośći nastrojone są poszczególne kanały i zbudować transwerter jeśli Radmor ma się do czegoś przydać. Tylko, że bez wiedzy i sprzętu pomiarowego ciężko będzie Ci to wszystko zestroić...
No dobra , więc co mi potrzeba ? mam zestaw telewizyjny,wobulator radiowy , 5 oscyloskopów itp . I jak to z anteną, żeby w warunkach polowych to cudo sprawdzić.
Po instalacji kwarców uruchamiasz odbiornik i przy pomocy GDO, lub generatora z modulacją FM sprawdzasz jakim częstotliwościom odpwiadają poszczególne kanały (Odbierane). Jako anteny możesz użyć ćwierćfalowego dipola otwartego 75ohm(Choć przy sprawdzaniu generatorem nie jest konieczny). Po tych czynnnościach polecam lekturę polecanej wcześniej przez Forowiczów literatury dopiero po tym zabranie się za budowę transwertera.
Odkopuje trochę temat...
Koledzy, poszukuję schematów i serwisówek do tych radiotelefonów. Zostało mi ich kilka, należało by coś z nimi zrobić. Po głowie chodzi mi pasmo 6m ale w naszym ciemnogrodzie nie można gadać na FM... I co z tego Na 2m za dużo roboty coby przerabiać.
Pozdrawiam!
Gdzieś posiadam serwisówkę do tego radia jak będę w domu to sprawdzę i postaram się ją zeskanować, a co do radia to można też spróbować z pasmem 4m jakaś prosta synteza i przestrojenie obwodów i powinno działać
Po 8 latach wracam do elektroniki
Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
Dzięki za odzew, udało mi się skombinować książkę "Radiotelefony" gdzie opisany jest ten i kilka innych Radmorków. 4m brzmi kusząco, można spróbować
A masz może jakieś pierdoły (schematy itp.) do ręcznego Radmora 3131\1? Ostatnio do mnie trafił ale jest martwy.
73 !
Przerabiałem kiedyś FM-ki na 2m. Trzeba było wymienić trochę rzeczy po stronie nadawczej, głowicę robiłem na dwóch mosfetach BF960. Mam syntezę do tego radia 145/435MHz z wyświetlaczem LCD. Miałem dawno temu przerabiać 3001 ale kupiłem najpierw FT50 a potem IC32. Synteza leży do tej pory. Jak ktoś byłby chętny to mogę odsprzedać. Brakuje jednej linijki w wyświetlaczu LCD (1x16znaków) 100% wina jest po stronie wyświetlacza.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".