Unitra Radmor 3011/3 - pomoc przy uruchamianiu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Unitra Radmor 3011/3 - pomoc przy uruchamianiu
Panowie dostałem taką stacje ( jeszcze pełno czeka w szkole ) no , ale brakuje w niej kwarców bo ktoś powykradał , ogólnie jak to coś postawić na nogi i jak to uruchomić
http://img267.imageshack.us/g/20110222161102.jpg/
http://img267.imageshack.us/g/20110222161102.jpg/
Re: Unitra Radmor 3011/3 - pomoc przy uruchamianiu
Witam
To jest bardzo popularny w służbach i u krótkofalowców radiotelefon "strażak". Był wykonywany przez radmora w kilku wersjach częstotliwościowych od 40 do chyba 450mhz (?) [jeśli mnie pamięć nie myli]. Zestaw składa się z z zasilacza i radiotelefonu, zasilacz jest gabarytami zbliżony do części radiowej i był z reguły przytroczony do niej przy pomocy małych aluminiowych płaskowników. Wersję trzecią czyli twoją można o ile dobrze pamiętam łatwo przestroić na 2m o przez wymianę kwarców i lekkie dostrojenie obwodów nadajnika i odbiornika. Warto też wymienić gniazdo antenowe z BNC na UC1 dla ułatwienia sobie życia.
Wspomniane wyżej kwarce można było kupić na tej: http://sp9w.73.pl/kwarce/kwarce.html stronie. Warto zapytać przez e-mail czy jeszcze je mają. Na stronie możesz też przeczytać jakie kwarce są Ci potrzebne.
Btw. Czy jesteś krótkofalowcem? Jeśli nie masz licencji nie masz prawa nadawać z tego radiotelefonu, dla bezpieczeństwa swojego i innych. Zakłócanie pasma np. pogotowia albo straży pożarnej mogło by się dla kogoś źle skończyć.
Jeśli chcesz postawić na nogi odbiornik to powinienem mieć gdzieś w domu dokumentację do tego radiotelefonu.
Aha! Radiotelefon jest zasilany napięciem 24v. Ujemnym względem MASY!!!
To jest bardzo popularny w służbach i u krótkofalowców radiotelefon "strażak". Był wykonywany przez radmora w kilku wersjach częstotliwościowych od 40 do chyba 450mhz (?) [jeśli mnie pamięć nie myli]. Zestaw składa się z z zasilacza i radiotelefonu, zasilacz jest gabarytami zbliżony do części radiowej i był z reguły przytroczony do niej przy pomocy małych aluminiowych płaskowników. Wersję trzecią czyli twoją można o ile dobrze pamiętam łatwo przestroić na 2m o przez wymianę kwarców i lekkie dostrojenie obwodów nadajnika i odbiornika. Warto też wymienić gniazdo antenowe z BNC na UC1 dla ułatwienia sobie życia.
Wspomniane wyżej kwarce można było kupić na tej: http://sp9w.73.pl/kwarce/kwarce.html stronie. Warto zapytać przez e-mail czy jeszcze je mają. Na stronie możesz też przeczytać jakie kwarce są Ci potrzebne.
Btw. Czy jesteś krótkofalowcem? Jeśli nie masz licencji nie masz prawa nadawać z tego radiotelefonu, dla bezpieczeństwa swojego i innych. Zakłócanie pasma np. pogotowia albo straży pożarnej mogło by się dla kogoś źle skończyć.
Jeśli chcesz postawić na nogi odbiornik to powinienem mieć gdzieś w domu dokumentację do tego radiotelefonu.
Aha! Radiotelefon jest zasilany napięciem 24v. Ujemnym względem MASY!!!
Poprostu chcę to postawić na nogi bo dla mnie warto każde urządzenie stawiać do życia . W szkole są zasilacze do tych radiostacji tylko bez tych kwarców nic nie zdziałam , a tak wogule jak zrobić sztuczne obciążenie do tego bo podobno można to spalić bez anteny ( to tak jak w cb bo mam )
Ortografia i interpunkcja! Brak dużych liter na początkach zdań.
R.
Ortografia i interpunkcja! Brak dużych liter na początkach zdań.
R.
Żeby nie spalić tranzystorów końcowych po prostu nie wciskaj PTT - to wszystkim wyjdzie na zdrowie.(Sorry jeśli to nie przyjemnie brzmi ale nasłuchałem się już różnych Unleasów i budowlańców na pasmach amatorskich i służb) Mogę Ci pomóc postawić odbiornik tego radmora na nogi, posłuchać zawsze można. Ale nie liczył bym na jakieś arcyciekawe nasłuchy w paśmie 2m.
Masz jakieś przyrządy pomiarowe? GDO? Woltomierz Wcz.?
O kwarce zapytaj SP9HWN - jak już jakieś kupisz można będzie przystąpić do sprawdzania odbiornika. Bez kwarców niestety heterodyna nie wystartuje
Aha sprawdź jeszcze czy masz w pobliżu jakiś przemiennik albo klub krótkofalarski. Wtedy można dobrać kwarc odbiorczy na jakąś używaną w twojej okolicy częstotliwość. Jako antena na początek starczy zwykły dipol 1/4 fali.
Masz jakieś przyrządy pomiarowe? GDO? Woltomierz Wcz.?
O kwarce zapytaj SP9HWN - jak już jakieś kupisz można będzie przystąpić do sprawdzania odbiornika. Bez kwarców niestety heterodyna nie wystartuje

Aha sprawdź jeszcze czy masz w pobliżu jakiś przemiennik albo klub krótkofalarski. Wtedy można dobrać kwarc odbiorczy na jakąś używaną w twojej okolicy częstotliwość. Jako antena na początek starczy zwykły dipol 1/4 fali.
Ostatnio zmieniony wt, 22 lutego 2011, 16:50 przez Maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyządów sporo mam choć też leciwe no bo szkolne
w szkole się dowiem jak to z tymi kwarcami może w innych radiostacjach będą to poskładam jeden do kupy no bo CB mam więc i takie coś może odpale (cb w samochodzie )
Interpunkcja i ortografia!
R.

Interpunkcja i ortografia!
R.
Witam.
Ten typ radiotelefonu wcale nie będzie łatwo przestroić na amatorskie pasmo dwumetrowe (145 MHz). 3011/3 był radiotelefonem FM pracującym w zakresie 40..45 MHz, więc ilość potrzebnych przeróbek byłaby bardzo duża. Już łatwiej byłoby przestroić go na pasmo 50 MHz, choć i to wymagałoby sporej wiedzy i odpowiedniej aparatury pomiarowej (poza przestrojeniem obwodów LC trzeba jeszcze wykonać w miarę stabilny generator VFO do odbiornika).
Pozdrawiam,
Romek
Ten typ radiotelefonu wcale nie będzie łatwo przestroić na amatorskie pasmo dwumetrowe (145 MHz). 3011/3 był radiotelefonem FM pracującym w zakresie 40..45 MHz, więc ilość potrzebnych przeróbek byłaby bardzo duża. Już łatwiej byłoby przestroić go na pasmo 50 MHz, choć i to wymagałoby sporej wiedzy i odpowiedniej aparatury pomiarowej (poza przestrojeniem obwodów LC trzeba jeszcze wykonać w miarę stabilny generator VFO do odbiornika).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Racja Romku. Spojrzałem (Musiałem przekopać całą szafę...) właśnie na swojego i jest to 3011/1. Przestrojenie wersji 3 na 50mhz nic nie da ponieważ w tym paśmie już od dłuższego czasu nie wolno nadawać z modulacją FM. W czasach gdy można tanim kosztem wykonać syntezę VFO nie jest wielkim problemem.
Częstotliwość radiotelefonu dało się stosunkowo łatwo odróżnić po cewkach i trymerach zastosowanych w stopniu wyjściowym nadajnika. W radiotelefonach z zakresu 31...46 MHz cewki mają większą średnicę i liczbę zwojów. Poza tym (o ile mnie pamięć nie myli) ze względu na większe wzmocnienie tranzystorów w tym paśmie w stopniu mocy zastosowano tylko jeden tranzystor (2N3632) zamiast dwóch, jak w wersjach na wyższe częstotliwości. Wersja na ponad 300 MHz miała głowicę zamontowaną w puszce ze srebrzonej blachy i dodatkowo powielacz częstotliwości z waraktorem w torze nadajnika (również w ekranującej puszce), więc też łatwo ją było rozpoznać.
By wykorzystać radiotelefon Kolegi biohack jako odbiornik na pasmo 50 MHz należałoby zbudować do niego nowy wzmacniacz p.cz., pozwalający odbierać stacje pracujące z modulacjami CW i SSB, do odbioru stacji FM w paśmie 2 m najlepiej byłoby wykonać nowy moduł głowicy i moduł generatora (VFO, lub PLL).
Pozdrawiam,
Romek
By wykorzystać radiotelefon Kolegi biohack jako odbiornik na pasmo 50 MHz należałoby zbudować do niego nowy wzmacniacz p.cz., pozwalający odbierać stacje pracujące z modulacjami CW i SSB, do odbioru stacji FM w paśmie 2 m najlepiej byłoby wykonać nowy moduł głowicy i moduł generatora (VFO, lub PLL).
Pozdrawiam,
Romek
Dobra panowie więc czy opłaca się z nim coś robić ? no bo jest jeszcze conajmniej pare innych które przyniose
W stopniu mocy pracuje tam KT907
Biohacku. Jeśli chce Ci się podłubać w sprzęcie to mam bebechy od 3011/1. Powinnny być sprawne ale bez radiatorów i kwarców, trzymałem je na wszelki wypadek jako zapas części zapasowych do mojego przestrojonego "Strażaka". Mogę Ci je podesłać za koszt przesyłki.
A z tego co mam? Da się cokolwiek wykrzesać?
Opłaca się, to bardzo fajny radiotelefon, a jego modułowa konstrukcja ułatwia przeprowadzanie różnych zmian i eksperymentów. Można wykorzystać z niego wzmacniacz m.cz. i p.cz. (z blokadą szumów). Rosyjski tranzystor KT907 ma zbliżone parametry do 2N3632. Trzeba zachować ostrożność, gdyż metalowa obudowa rosyjskiego tranzystora połączona jest wewnątrz z emiterem (w 2N3632 jest odizolowana) i tranzystor musi być izolowany elektrycznie od radiatora podkładką ceramiczną lub mikową.biohack pisze:Dobra panowie więc czy opłaca się z nim coś robić ? no bo jest jeszcze conajmniej pare innych które przyniose
Pozdrawiam,
Romek
Narazie musze zdobyć zasilacz do niego bo podobno też jakiś kosmiczny
. A tak to potrzebuje sztuczną antenę , aby go wogule włączyć jak ją zrobić.
Proszę popracować nad pisownią. W języku polskim nie ma słów "narazie" i "wogule", są wyrażenia "na razie" i "w ogóle".
Romek

Proszę popracować nad pisownią. W języku polskim nie ma słów "narazie" i "wogule", są wyrażenia "na razie" i "w ogóle".
Romek
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Zawsze możesz go uruchomić i dobudować transwerter na odpowiednie pasmo, to nie będzie tak skomplikowane jak przestrojenie samego radiotelefonu.
Książka Pana Janeczka "Urządzenia KF dla zaawansowanych" czy jakoś tak, polecam, dużo ciekawych urządzeń, wszystko opisane, w tym i transwerter 80m/CB.
Książka Pana Janeczka "Urządzenia KF dla zaawansowanych" czy jakoś tak, polecam, dużo ciekawych urządzeń, wszystko opisane, w tym i transwerter 80m/CB.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
No nic to poczekam na zasilacz.