Poszukiwany spec od starych TV w okolicy Wrocławia

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Re: Poszukiwany spec od starych TV w okolicy Wrocławia

Post autor: g.marciniak »

Gratulacje :D Warto samemu spróbować, satysfakcja gwarantowana. Jak wstawisz ten rezystor to na 99% kineskop zaświeci.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Pisałem Ci dwa dni temu,sprawdź opory w katodzie.Jakoś je uparcie omijałeś.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Re: TESLA 4211U - brak obrazu

Post autor: ludowicz »

Spokojnie Panowie, uczę się :-)
Dam znac wieczorem jak się dorwę do telewizorka.
Jak znam życie to pewno jeszcze cos będzie nie tak ale na to założę już oddzielny wątek.
Zmieniłem tez temat wątku (tak dla pożądku)

Pozdr.
SL
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To jeszcze tak trochę w ciemno co cię czeka.Głowica,liniowość,synchro ale dokończ najpierw jedno.Trochę obawiam się o jakość kineskopu,te kineskopy już na przełomie lat70/80 świeciły pięknym negatywem.Obym się mylił.Życzę wytrwałości.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Co do kineskopów Panie Telewizorku (nadal nie wiem jak masz na imię :wink: ) to te czekie kineskopy (u nas stosowane w Nefrycie) były całkiem niezłe. Z resztą kolega Disaster (Maciej), uruchomił Lotosa i kineskop był super. Co prawda w Nefrycie mam kaplicę nie kineskop ale może u nas pracował w innych warunkach :)
Poczkajmy aż kolega zaświeci kineskop, zobaczymy co dalej. Ale chyba oglądnięcie głowicy będzie potrzebne :shock: Choć w tych czeskich nie grzebałem, mam gdzieś wolną głowicę z Lotosa rozebranego (głupi!!) dawno temu.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

głowica ma zdjety dekielek i widać że coś ktoś przy niej robił. Dodatkowo jak dotykam gniazdka antenowego metalowym śrubokrętem nic nie trzeszczy ale to może z powodu tego że szum FMu zagłusza wszystko. Jak odpalę obraz i zobaczę śnieżenie to wtedy zabiorę się za dalsze działania.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Moja opinia o tych kinolach oparta jest na x sztukach wymienionych.W latach 70tych były prowadzone różne jak to dzisiaj nazywają promocje,zdawało się stary TV i taniej kupowało się nowy.Na wymianę trafiało sporo w/w TV w ogólnie dibrym stanie ale z zużytym kinolem co stanowiło naprawę mało opłacalną .Kolego Ludowicz,rozjaśnij ten kineskop a o reszcie pomyślimy później. JANEK.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A więc Janku, czy próbowałeś zamienić kiedyś tego 531QQ34 np. na A61-140W? Jestem ciekawy :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

No więc Panowie spieszę donieść że jest OK, mam śnieżenie na ekranie. Co prawda jasność obrazu jest co najmniej o 50% mniejsza niż jak dałem minus na katodę kinola ale może to kwestia jeszcze regulacji. Zauważyłem równiez że centralnie na środku ekranu jest lekkie przyciemnienie, zapewne to wypalony kawałek bo w tym miejscu właśnie zapada się prostokąt obrazu w chwili wyłączenia (przez ten ułamek sekundy skupia się tam cała wiązka)

Poza tym napięcia na wzmacniaczu wizji trochę się różnią od tych na schemacie, anoda 115 zamiast 80V, katoda 4,5 zamiast 8V. Nie wiem czy się tym teraz przejmować ... chyba lepiej zacząć teraz szukać jakiegoś obrazu i fonii :-)

Tak czy inaczej Wasza pomoc jest nieoceniona. Mało jest juz speców od lamp, takich którzy mają doświadczenie jeszcze z lat 70 i 80tych. We Wrocławiu obdzwoniłem kilka zakładów naprawczych TV, nikt nie chciał nawet na TESLĘ rzucić okiem, tylko nowe TV naprawiają.

Mam jeszcze jedno pytanie, w serwisówce która posiadam na schemacie podane sa w rogu kwadraciki z przebiegami oscyloskopowymi, problem w tym że tych przebiegów jest tylko kilka a odnośników w schemacie jest znacznie więcej. Szukałem w necie ale inny skan dokumentacji tez nie ma kompletu przebiegów. Co dziwne numeracja stron też jest OK... Może ktoś z was ma te brakujace przebiegi ?

A drugie pytanie to jak mam sprawdzić z którego roku jest moja TESLA ? Dokumentacja do tesli 4211U-1 jest z 61 roku, a ja mam 4211U-2... One troszeczkę sie różnią.

Pozdr

Szymon Ludowicz
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Powinno być wybite na tabliczce znamionowej w prawym górnym rogu z tyłu.

W załączniku masz 4211U-2
Załączniki
4210u.pdf
(2.08 MiB) Pobrany 208 razy
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Dziękuję, no to mam teraz komplet :-) Tabliczkę widziałem ale się jej nie przyglądałem. Popatrzę wieczorkiem.

Na tej serwisówce tez nie ma wykresów przebiegów oscyloskopowych oznaczonych niżej niz 30... Ciekawe czemu tego nie zamieścili ?

SL
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Napięcia w telewizorze są ogólnie zawyżone, ponieważ mamy wyższe napięcie sieci, dawniej napięcia były te często dużo niższe. Wyższe napięcie na katodzie kineskopu to mniejsza jaskrawość. Zmierz napięcia wychodzące z zasilacza i porównaj ze schematem. Wzmacniacz wizji zasilany jest z punktu C, gdzie powinno być 200V. Jeśli napięcia są mocno zawyżone, to można tam wstawić jakiś rezystor dużej mocy aby je nieco zbić. Poza tym może być już wyczerpana PCL84, spróbuj ją podmienić.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kolego Ludowicz, ciemniejsza plama na środku ekranu może być spowodowana uszkodzeniem cewki w/n. lub DY86.
Marcin K. pisze:A więc Janku, czy próbowałeś zamienić kiedyś tego 531QQ34 np. na A61-140W? Jestem ciekawy :roll:
Prawdę mówiąc nie pamiętam typu kinola w Lotosie,zamiany na A61-140 nie robiłem bo nie miałem takiej potrzeby,wstawialiśmy oryginały i było to prawie 30 lat temu.Chciałbym nadmienić że przeważnie piszę z pamięci a jak jest z pamięcią to chyba wszyscy wiemy.Wracając do Twojego pytania,w tamtych latach robiło się wiele różnych przeróbek i był to chleb powszedni.Pomijając sprawy mechaniczne (skrzynia) nie powinno być problemów z wstawieniem A61-140W.Pisałem już kiedyś o poważniejszych przeróbkach Neptunów,Belwederów na 17" gdzie zaprzyjaźniony stolarz przecinał i podwyższał skrzynki.W Twoim pytaniu wyczuwam maleńki podstęp,oświeć mnie w czym problem. Pozdrawiam.Janek.
P.S. Coś mi świta że w Lotosie był 531QQ44.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dokładnie, w Lotosie i w Nefrycie był 531QQ44, literówka a raczej cyfrówka :)
Żaden tam podstęp. Pytam bo w Nefrycie właśnie mam słaby ten Teslowski kinol a A61 mam kilka :roll:
Kol. Ludowicz, podmień PCL84, podłącz antenę i spróbuj coś złapać. Reszta potem... :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Marcinie do dzieła.Nic prostszego jak postawić obok pudła A61xx i podłączyć na próbę.Jedynie dopasować wyprowadzenia cewek odchylania.Nie pamiętam czy tam były na wtyk ,czy były lutowane. Z tymi symbolami kineskopów trochę namieszałeś mi w głowie a największym problemem jest to że nie pamięta się rzeczy których robiło się xxxx razy,po prostu robiło się rutynowo nie przykładając wagi do szczegółów .Wracając do 531QQ44,instrukcja do Lotosa podaje przekątną 53cm.Natomiast instrukcja Opal,Topaz,jako zamiennik 531QQ44 podaje AW59-90. A to jest już przekątna 59cm. Pójdę poodgarniać śnieg z przed domu,jest to doskonała forma odświeżenia umysłu. Pozdrawiam.- janek.
ODPOWIEDZ