nic nie mierzyłem ale jak ktoś powie mi jak to zmierze
o ile są na to sposoby bez urzycia generatora czyosyloskopu
trafo sieciowe jako głośnikowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
No... raczej papierkiem lakmusowym nic tu nie zdziałaszstempel15_2006 pisze:nic nie mierzyłem ale jak ktoś powie mi jak to zmierze
o ile są na to sposoby bez urzycia generatora czyosyloskopu

Urządzenia, które wymieniłeś to dość elementarne wyposażenie i bez nich ciężko cokolwiek powiedzieć o parametrach wzmacniacza

Wzmacniacz tranzystorowy, nieco nietypowy, ale transformatory to zwykłe toroidy zasilające, zaś wyniki pomiarów są zadawalające: pasmo (-3dB) od 10Hz do 24kHz.
http://www.susan-parker.co.uk/zeus-toroid-amp-1.htm
Rysuje się całkiem przyjemna perspektywa zakupu kompletu transformatorów do stereofonicznego wzmacniacza push-pull za cenę jednego głośnikowego.
http://www.susan-parker.co.uk/zeus-toroid-amp-1.htm
Rysuje się całkiem przyjemna perspektywa zakupu kompletu transformatorów do stereofonicznego wzmacniacza push-pull za cenę jednego głośnikowego.
Witam !
Generalnie, to skandal, żeby używać trafa sieciowe, jako głośnikowe.
Przecież, gdyby tak można było robić, to pan Futterman, zamiast wynajdować wzmaki bez trafa, zastosował by sieciowe...
Oczywiście, może być przypadek, że trafo sieciowe "zagra", ale
to nie reguła.
Dla mnie nawijanie traf (wyjściowych) jest najlepszą zabawą w tym hobby: budowanie wzmacniaczy lampowych
Generalnie, to skandal, żeby używać trafa sieciowe, jako głośnikowe.
Przecież, gdyby tak można było robić, to pan Futterman, zamiast wynajdować wzmaki bez trafa, zastosował by sieciowe...
Oczywiście, może być przypadek, że trafo sieciowe "zagra", ale
to nie reguła.
Dla mnie nawijanie traf (wyjściowych) jest najlepszą zabawą w tym hobby: budowanie wzmacniaczy lampowych
Re: trafo sieciowe jako głośnikowe
Od jakiegoś czasu przeglądam to forum i postanowiłem się zarejestrować, nadszedł też czas na pierwsze pytanie. Czy da radę TS40 EI przewinąć na trafo głośnikowe do wzmacniacza PP na 6N13S, dwie na kanał.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: trafo sieciowe jako głośnikowe
Po co zadajesz to samo pytanie drugi raz?