Chodzi jednak o serwisowanie wskażników wskazówkowych. Ostatnio rozgrzebałem fabryczne (zaplombowane V640) w celu wymycia i pomimo tego, że miernik nigdy nie był przeciążony upadkiem wyważenie ustroju jest dalekie od ideału.
Wskazówka zmieniała pozycję przy zmianach ustawienia miernika pion-poziom. Z tego widać, że niedostatecznie przyłożyli się do tej czynności w fabryce. Pewnie mieli na to normę ale mnie nie zadowalała różnica 1 małej działki.
Piszę to też, bo często po upadku i prostowaniu wskazówki czy czyszczeniu szczelin ten problem się pojawia. Warto sprawdzić swój miernik i przy "0" i przy "max". Jest to szczególnie palące przy V640 bardzo często używanych w pionie a kalibrowanych zgodnie z zasadami w poziomie.
Najważniejsza jest cierpliwość i dokładność. Trzeba przygotować sobie zasilacz pozwalający na ustawienie dowolnej pozycji wskażnika. W pierwszym kroku ustalamy wskazówkę zwykle w 1/3 skali - tak aby odważnik "1" znajdował się dokładnie pod osią obrotu po postawieniu wskażnika do pionu - czyli jego waga nie wpływa. Delikatnie operując lutownicą (oj bywa frustrujące) nakładamy, przestawiamy kapkę cyny znajdującą się na odważniku 2 tak aby przy przestawianiu wskażnika pion-poziom wskazówka nie zmieniała swojego położenia. To samo wykonujemy dla 2/3 skali i odważnika "1".
Dla bardziej cierpliwych korygujemy w podobny sposób ale dla położenia "0" i "max" zmieniając odważnik podpowiednio przy "0" - "2" a przy "max" - "1" to wymaga wielu iteracji bo w obu przypadkach odważniki wpływają ale ustrój da się wyważyć idealnie.
W ten spośób naprawiłem w celu ćwiczenia w sobie pokory i precyzji (bo innych ekonomicznych przesłanek nie ma)

Oczywiście robota wymaga uwagi bo można więcej zniszczyć jak naprawić np. wylutowując przypadkowo taśmę wieszaka itd.itp. i najlepiej się uczyć na jakimś złomie.
Przydaje się też uszkodzona szybka która zakryje wskazówkę a pozostawi dostęp do mechanizmu - bo w czasie strojenia bardzo istotną rolę odgrywa konwekcja i ruchy powietrza - uniemożliwiające porpawne ustawienie.
Z ciekawości sprawdźcie swoje mierniki

A i jeszcze dopiszę, że skale można szorować pędzlem i mydłem - inny sposób się nie nadaje bo można zmyć napisy a mydło czyści ładnie z kurzu i osadów.