Wyważanie ustrojów

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Wyważanie ustrojów

Post autor: Ukaniu »

Tytuł jest wieloznaczny w teraźniejszej sytuacji geopolitycznej ;-)
Chodzi jednak o serwisowanie wskażników wskazówkowych. Ostatnio rozgrzebałem fabryczne (zaplombowane V640) w celu wymycia i pomimo tego, że miernik nigdy nie był przeciążony upadkiem wyważenie ustroju jest dalekie od ideału.
Wskazówka zmieniała pozycję przy zmianach ustawienia miernika pion-poziom. Z tego widać, że niedostatecznie przyłożyli się do tej czynności w fabryce. Pewnie mieli na to normę ale mnie nie zadowalała różnica 1 małej działki.
Piszę to też, bo często po upadku i prostowaniu wskazówki czy czyszczeniu szczelin ten problem się pojawia. Warto sprawdzić swój miernik i przy "0" i przy "max". Jest to szczególnie palące przy V640 bardzo często używanych w pionie a kalibrowanych zgodnie z zasadami w poziomie.
Najważniejsza jest cierpliwość i dokładność. Trzeba przygotować sobie zasilacz pozwalający na ustawienie dowolnej pozycji wskażnika. W pierwszym kroku ustalamy wskazówkę zwykle w 1/3 skali - tak aby odważnik "1" znajdował się dokładnie pod osią obrotu po postawieniu wskażnika do pionu - czyli jego waga nie wpływa. Delikatnie operując lutownicą (oj bywa frustrujące) nakładamy, przestawiamy kapkę cyny znajdującą się na odważniku 2 tak aby przy przestawianiu wskażnika pion-poziom wskazówka nie zmieniała swojego położenia. To samo wykonujemy dla 2/3 skali i odważnika "1".
Dla bardziej cierpliwych korygujemy w podobny sposób ale dla położenia "0" i "max" zmieniając odważnik podpowiednio przy "0" - "2" a przy "max" - "1" to wymaga wielu iteracji bo w obu przypadkach odważniki wpływają ale ustrój da się wyważyć idealnie.
W ten spośób naprawiłem w celu ćwiczenia w sobie pokory i precyzji (bo innych ekonomicznych przesłanek nie ma) ;-) wiele wskazówkowców (ostatnio UM7A). Tam zamiast kropli cyny nawinąłem i nałożyłem na pręciki delikatną spiralkę z kynaru - którą można było przesuwać czubkiem lutownicy.
Oczywiście robota wymaga uwagi bo można więcej zniszczyć jak naprawić np. wylutowując przypadkowo taśmę wieszaka itd.itp. i najlepiej się uczyć na jakimś złomie.
Przydaje się też uszkodzona szybka która zakryje wskazówkę a pozostawi dostęp do mechanizmu - bo w czasie strojenia bardzo istotną rolę odgrywa konwekcja i ruchy powietrza - uniemożliwiające porpawne ustawienie.
Z ciekawości sprawdźcie swoje mierniki :-)
A i jeszcze dopiszę, że skale można szorować pędzlem i mydłem - inny sposób się nie nadaje bo można zmyć napisy a mydło czyści ładnie z kurzu i osadów.
Załączniki
ustroj.JPG
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Re: Wyważanie ustrojów

Post autor: ATM »

Bardzo ciekawy materiał, dzięki.
meratronik
1 post
1 post

Post autor: meratronik »

Od lat naprawiam te mierniki V640.
Już w latach 80 opanowałem metodę odbudowy HLY (przy wykorzystaniu wydłubanego tranzystora 2N5452)
Jednak zawsze największym kłopotem było ewentualne wyważenie ustroju
Dzięki Twojej poradzie udało mi się zrobić to prawie idealnie!!!.
Wielkie dzięki !!!
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Cieszę się, że opis się przydał, to miło jak czasem coś się przyda :-) . V640 z uwagi na swoje cenne właściwości warto aby była na tyle dokładna na ile możliwe.
Już pisałem kiedyś, że w zbiorach mam v640 z końca produkcji gdzie znów wrócili do wzmacniacza na elementach dyskretnych z sławnym 2N na widoku.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
ODPOWIEDZ