Elektronika WL-100
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Elektronika WL-100
To jak coś znajdziesz to podziel się linkiem.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Szczerze powiedziawszy to szkoda Twojej roboty, trafo może znajdziesz ale prędzej trafisz na całą sztukę w kwocie zamykającej 20zł. Na allegro było kilka tych sprzętów, jedną nawet licytowałem ale za 5zł ktoś mnie przelicytował 
Jeśli chcesz rozebrać to na kineskop jestem chętny.

Jeśli chcesz rozebrać to na kineskop jestem chętny.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
W tych TV są stosowane TBC70/P1, P2 lub P3, to nie to samo.Furman Zenobiusz pisze: trafo od WŁ-100 na zdjęciach wygląda mi na takie samo jak w 409/409D i jeszcze innym klonie.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Odświeżę trochę temat, ponieważ zauważyłem coś dziwnego.
Odrestaurowałem kilka dni temu wrak WŁ-100 w ładnym stanie wizualnym, jako że elegancko działa (z kineskopem zapożyczonym z innej Elektroniki) chciałem zrobić zdjęcie działającego TV w plenerze.
Zostałem jednak niemile zaskoczony, ponieważ na zdjęciach nie widać obrazu. Tak po prostu. Czasami widać kawałek (poziomy pasek), ale zazwyczaj po prostu pusty ekran. Przy próbie nagrania filmu jest jeszcze ciekawiej, ponieważ praktycznie cały czas widać jedynie kawałeczek obrazu, zazwyczaj od góry. Co jest grane ? Możliwe, że TV wyświetla tylko co drugi półobraz [wizualnie wszystko wygląda ok] ?
Odrestaurowałem kilka dni temu wrak WŁ-100 w ładnym stanie wizualnym, jako że elegancko działa (z kineskopem zapożyczonym z innej Elektroniki) chciałem zrobić zdjęcie działającego TV w plenerze.
Zostałem jednak niemile zaskoczony, ponieważ na zdjęciach nie widać obrazu. Tak po prostu. Czasami widać kawałek (poziomy pasek), ale zazwyczaj po prostu pusty ekran. Przy próbie nagrania filmu jest jeszcze ciekawiej, ponieważ praktycznie cały czas widać jedynie kawałeczek obrazu, zazwyczaj od góry. Co jest grane ? Możliwe, że TV wyświetla tylko co drugi półobraz [wizualnie wszystko wygląda ok] ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wydaje mi sie ze wszystko OK, zwykły brak synchronizacji pomiędzy telewizorem a kamerą - po prostu kamera/aparat zdejmuje klatki wtedy gdy obraz jest "rysowany" lub podczas powrotu. Porównaj czas trwania jednej linii obrazu z czasem naświetlania aparatu.
Czasem widać takie zjawisko na ekranach TV w w filmach, reportażach itp.
Czasem widać takie zjawisko na ekranach TV w w filmach, reportażach itp.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No ale ta sama kamerka obraz z elektroniki 409D nagrywała bez problemu, widać było jedynie latający jaśniejszy pas (standard) http://www.youtube.com/watch?v=BbzCZpJUNs0
Tutaj mam odmienną sytuację, widać pusty ekran i czasami przebłysk kawałka obrazu, podczas gdy normalnie wszystko wydaje się w porządku.
Tutaj mam odmienną sytuację, widać pusty ekran i czasami przebłysk kawałka obrazu, podczas gdy normalnie wszystko wydaje się w porządku.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W takim przypadku nie wiem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
W przypadku zdjęcia, można by to tłumaczyć tak, że robiąc zdjęcie w warunkach wysokiej jasności (plener - słoneczny dzień) czas naświetlania skraca się tak, że rejestrowany jest tylko mały fragment obrazu na ekranie lub nawet nie trafiasz na obraz tylko na powroty.
Spróbuj docencie zrobić zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu, wtedy czas naświetlania się wydłuży. Tak to już jest z aparatami typu małpa-automat, że żyją swoim życiem.
A kamera? Zupełnie nie mam pojęcia. Zjawisko nadprzyrodzone...
Spróbuj docencie zrobić zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu, wtedy czas naświetlania się wydłuży. Tak to już jest z aparatami typu małpa-automat, że żyją swoim życiem.
A kamera? Zupełnie nie mam pojęcia. Zjawisko nadprzyrodzone...

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No i rzeczywiście chyba tak jest. Wyszedłem na moment wieczorem z telewizorkiem na ogród, obraz na zdjęciach się pojawił. A już chciałem pruć TV znów na kawałki.
Pozostała mi jeszcze kwestia wykonania jakiejś zastępczej fajki na kineskop. Jak zwykle ze starości fajka zrobiła się twarda jak beton, nie chce przylegać i przy dużej wilgotności powietrza "świeci się" w okolicy doprowadzenia WN.
Pozostała mi jeszcze kwestia wykonania jakiejś zastępczej fajki na kineskop. Jak zwykle ze starości fajka zrobiła się twarda jak beton, nie chce przylegać i przy dużej wilgotności powietrza "świeci się" w okolicy doprowadzenia WN.
- AZ12
- 3125...6249 postów
A może by tak zastosować fajkę od telewizora Junost. Posiadam takie fajki wraz z przewodami.
Ratujmy stare tranzystory!
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Na razie zrobiłem podobnie jak wcześniej w 409D - ciachnąłem faję razem z kablem od jakiegoś starego monitora, wybrałem taką z dobrymi sprężynkami przyciągającymi ją do kineskopu. Jest co prawda tak ze 2 razy za duża, ale jakoś tam osłania.
Teraz pozostaje mi tylko wykonanie jakiejś anteny - potrzebuję zarówno do 409D jak i do WL-100. Oba na powietrzu odbierają dość dobrze, 409D z dipolem umieszczonym wysoko odbiera mi nawet [niestety niezbyt wyraźnie] jakieś stacje, których nie jestem w stanie zidentyfikować. Niestety potrzebuję mobilną antenkę i tu trochę gorzej, w chwili obecnej korzystam z dwóch kawałków miedzianego drutu przylutowanych do wtyczki antenowej, wyginam je odpowiednio do potrzeb odbieranej stacji.
Teraz pozostaje mi tylko wykonanie jakiejś anteny - potrzebuję zarówno do 409D jak i do WL-100. Oba na powietrzu odbierają dość dobrze, 409D z dipolem umieszczonym wysoko odbiera mi nawet [niestety niezbyt wyraźnie] jakieś stacje, których nie jestem w stanie zidentyfikować. Niestety potrzebuję mobilną antenkę i tu trochę gorzej, w chwili obecnej korzystam z dwóch kawałków miedzianego drutu przylutowanych do wtyczki antenowej, wyginam je odpowiednio do potrzeb odbieranej stacji.