Dolam współcześnie

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Dolam współcześnie

Post autor: Alek »

Jak wyżej.
Załączniki
dolam.JPG
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Dolam współcześnie

Post autor: Zibi »

Galwanizernia i malarnia proszkowa są jedynymi pozytywnymi akcentami wśród tego "mydła i powidła".
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Szkoda że obecnie produkują jedynie cztery typy lamp elektronowych:
http://www.dolam.pl/lampy.html
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Dzisiaj jadąc na uczelnie zauważyłem, że z zakładów Dolam znikł stary napis(lub neon?) "Unitra Dolam".. Zastąpił go nowoczesny napis..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Dolam żyje :-) ja właśnie jestem na etapie zlecania personalizowanego LCD, wychodzi że już od 500szt. sprawa jest opłacalna.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

...tylko co to za życie. Na Ratuszowej ,,żyją'' bo 99,9% powierzchni wynajęte pod komercję, na Długiej to Alek wie jak jest, w OMIG-u byłem trochę lat temu ale wolę się nie denerwować, w CENRIT-cie dyrekcja zamierzała zająć się wynajmem powierzchni magazynowo biurowych, UNITRA na Kolejowej to śmiech na symbolicznej sali sprzedaży (reszta wynajęta) ...w ramach czyszczenia życia gospodarczego należało by zlikwidować (jak CEMI, WZT, Kasprzak) dawne firmy utrzymujące kilku kacyków z wynajmu powierzchni, jak chcą to niech kupią zarządzane włości na wolnym rynku (wygrywając z deweloperami mieszkaniówki) i wtedy niech pokażą czy to ma prawo żyć. To co robią(???) te zanikające firmy można z powodzeniem wytwarzać w czymś podobnym jak dawniej średni dobry zakład rzemieślniczy. Do kwietnia FSO zwolni 1800 ludzi (zostanie chyba coś koło setki), ,,zakład'' może się dalej utrzymać bo wynajmuje na potęgę, od kilkudziesięciu lat nie stworzyli niczego swojego, teraz znów chcą aby inwestor zewnętrzny dał coś do poskładania, może na szybko zmienili by choć nazwę na Montownia Samochodów Osobowych...
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

cirrostrato pisze:...tylko co to za życie. Na Ratuszowej ,,żyją'' bo 99,9% powierzchni wynajęte pod komercję
Wszystkie instytuty tak chyba ciągną, dawny Zakład Maszyn Matematycznych to samo. Masz 100% racji.
Aby w instytucie powstawło coś innowacyjnego z czego można by pchać gospodarkę - potrzeba zmotywowanych pracowników, ja jako pracownik instytutu byłem motywowany pensją mniejszą niż koszt benyzny jaką tankuje przez miesiąc w celach prywatnych... W przydziale miejsca parkingowego pod Instytutem oczywiscie pierwszeństwo mieli wynajmujący. Jak komórka instytutu zaczęła zarabiać na swoich produktach pieniądze i dzieliła je częściowo pomiedzy pracowników to oburzenie reszty załogi + związki zawodowe spowodowały wyrówanie do średniej :-) wszyscy ochoczo pewnie rzucili sie na wdrażanie nowego - ku chwale ojczyzny!
Swoja drogą ciekawe jak dzielonę są pieniądze z takiego wynajmu?
Szkoda, bardzo szkoda - jak ja bym chciał być dumnym naukowcem pracującym w Instytucie z tradycjami - na studiach jeszcze miałem takie złudzenia. Potem rata na dom, paliwo, jedzenie, pieluchy, zweryfikowały mój pogląd na życie
Jeśli jednak jest jakaś iskierka pozytywna w tym całym bagnie to ja się bardzo cieszę i chwalę i staram jakoś kupować.
Z pozytywów - lata temu rozmawiałem z starszą panią w komisie na Grażyny - dla niej ITR to było coś - przedwojenne czasy, prestiż, klasa. Przez chwilę czułem sie bardzo dumny.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Tylko czekaj aż zabraknie synekur to przyślą Wam takiego co Was "zrestrukturyzuje". Ja to właśnie przerabiam ... obawiam się, że pewnemu pokoleniu wpojono tumiwisizm jako ideologię życiową.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
ODPOWIEDZ