Problem z Protelem 99SE pod Windows 2003 i XP

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Problem z Protelem 99SE pod Windows 2003 i XP

Post autor: sppp »

Witam
Natrafiłem na mały problemik z Protelem 99SE na Windows 2003 Server. Mianowicie po zainstalowaniu i restarcie pojawia się komunikat - Przynajmniej jedna usługa lub sterownik nie został prawidłowo uruchomiony. Po zalogowaniu nie działa pomoc w windowsie oraz kilka innych rzeczy. U mnie ten problem występował na WIN 2003 ale gdzieś znalazłem wzmiankę, że ten problem występuje (lub może występować ) też na XP, ale sam nie sprawdzałem.
Wiele godzin i wiele &%&*^% mnie to kosztowało, żeby ten problem rozwiązać więc postanowiłem wrzucić rozwiązanie tu na forum - może ktoś również spotkał się z tym problemem.
Przyczyna jest banalna (jej znalezienie już nie) - Protel przy instalacji zmienia w rejestrze typ wartości windir w kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment
Typ zostaje zmieniony z REG_EXPAND_SZ na REG_SZ

Rozwiązanie - należy usunąć wartość windir z w.w. klucza i stworzyć nową wartość windir o typie Wartość ciągu rozwijalnego. Jako "Dane wartości" należy wpisać %SystemRoot%.

Temat odległy od tematyki forum, ale myślę, że nie tylko ja używam Protela i taka informacja może się komuś przydać. Jeśli jednak moderator będzie uważał inaczej to z pokorą przyjmę przeniesienie do kosza :cry: .
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
ODPOWIEDZ