Potrzebny mi "na wczoraj" wzmacniacz do słuchawek. Nie musi być jakiś specjalnie audiofilski, może być taki sobie, za to musi być na samych tranzystorach, bo akurat nie mam w domu żadnego opampa i dobrze napędzający słuchawki 32 R. Mam do dyspozycji tylko małe tranzystory typu BC547, BC308, BC550, 2N3904, 2N3906. Niestety mosfeta też żadnego akurat nie mam, więc JunkArt odpada. Aha, i musi być w klasie AB, żeby tranzystory się nie grzały.
Da się z tego co mam cokolwiek ulepić?
Taki wzmacniacz można zbudować w oparciu o rozwiązania układowe wzmacniaczy małej mocy stosowanych w odbiornikach radiowych jubilatopodobnych. Ja zrobiłem taki wzmacniacz na tranzystorach mocy BD135 i BD136, przy napięciu zasilania był w stanie napędzić głośnik dynamiczny dając na wyjściu moc 2W przy obciążeniu 8Om.
Tranzystory wymienione w pierwszym poście tego tematu powinny nadawać się do takiego wzmacniacza ze względu na niewielką moc niezbędną do napędzania słuchawek. Moc wyjściowa przy impedancji słuchawek 32Om przekroczy 100mW.
Czyli coś takiego jak z załączniku. Niestety nie jestem w stanie zaprojektować takiego układu. Spróbuję namierzyć w sieci jakiś podobny schemat.
EDIT: znalazłem taki opis http://zl2pd.com/audioAmp.html. Układ pomyślany do głośniczka 8 R i z nim osiąga moc 100 mW.
Czy mimo to mogę do niego bez obaw podłączyć słuchawki 32 R? Czy trzeba go jakoś przerobić?
elektro_nowy pisze:Czyli coś takiego jak z załączniku. Niestety nie jestem w stanie zaprojektować takiego układu. Spróbuję namierzyć w sieci jakiś podobny schemat.
Poradnika warsztatowy Telefunkena przetłumaczony na polski. Chyba tom II. Podstawą będą charakterystyki a niestety obecnie producenci nie kwapią się do ich zamieszczania w swoich katalogach.
elektro_nowy pisze:
EDIT: znalazłem taki opis http://zl2pd.com/audioAmp.html. Układ pomyślany do głośniczka 8 R i z nim osiąga moc 100 mW.
Czy mimo to mogę do niego bez obaw podłączyć słuchawki 32 R? Czy trzeba go jakoś przerobić?
Tak możesz. Ale dorób do niego USZ bo poziom zniekształceń może powalić.
Niestety mała moc wynika z tego iż nie ma też korekty środkowego napięcia. W tej konstrukcji może się ustawić w szerokim zakresie napieć od 0 V do Ucc. Stąd taka mała moc!!!. W takim układzie jeden z trazystorów pary będzie zawsze niedosterowany. Albo bootstrap albo rozbudowa układu.