Mroczne dźwięki

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Mroczne dźwięki

Post autor: Recon »

:twisted: Mój znajomy chciałby uzyskać skrajnie mroczne brzmienie gitary, powiedział bym po prostu szatańskie :twisted: jako wzór podał to oto 'nagranie' http://www.youtube.com/watch?v=kZjGImDXlQE

Ja się trochę za głowę złapałem bo nigdy nie słyszałem czegoś takiego, dlatego pytanie do najbardziej wtajemniczonych w tych kręgach muzyki kolegów, jak uzyskać takie brzmienie? To bardziej ostro dopalona lampa czy bardziej tranzystor? :?: :twisted:
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Mroczne dźwięki

Post autor: Marvel »

Przester gęsty, ale nic nadzwyczajnego. Rozumiem, że chodzi o riff np. od 3:25? Myślę, że zbliżone brzmienie dałoby się uzyskać na Twoim preampie (trzeci kanał) na gitarze z aktywnym humbuckerem w obniżonym stroju. No i w studiu zazwyczaj nakłada się kilka śladów na siebie, co też zagęszcza dodatkowo.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Myślę, że to nie nakładane, a sam mój preamp mógłby nie wystarczyć, może gdyby lead z full gainem dopalić tubescreamerem, no i do tego equalizer? Aha i z tego co słychać to tu nie jest obniżony strój.
Pozdrawiam

Paweł K.
ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ciepiel »

Witam!

Proponuję zabawę z oktawerem ,delayem i filtracją częstotliwości na pedale cry baby ustawionym tak, żeby ciął gorę. Oczywiście pomaga też obniżony strój, grube struny i np. full stack za plecami...

nie doczytałem posta, ale po czym poznałeś i jak to usłyszałeś, że nie jest to grane w obiżonym stroju?
Ostatnio zmieniony ndz, 23 stycznia 2011, 22:51 przez ciepiel, łącznie zmieniany 1 raz.
znów zabijają w nas wolność, znów zabierają nam wolność!!
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Recon pisze:Myślę, że to nie nakładane, a sam mój preamp mógłby nie wystarczyć, może gdyby lead z full gainem dopalić tubescreamerem?
Na pewno nakładane, bo nawet w lekkich rockowych nagraniach się nakłada. Uwierz, że Twój preamp ma potencjał, tylko jeszcze go nie słyszałeś, bo nie masz normalnej końcówki ani normalnej kolumny. Aktywnych pickupów też nie masz o ile wiem, tak samo siedmiostrunowej gitary... To na prawdę ma znaczenie i uwierz, że inaczej w takiej konfiguracji zagra przesterowany, rozkręcony na max wzmacniacz.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Tu raczej nie chodzi o ilość przesterowania, a o korekcję wejściową i po preampie. Na początek ustaw bas w korektorze na zero, albo prawie zero. Do tego dochodzi technika gry - szybkie kostkowanie bez tłumienia, często dwu i więcej dźwięki.
Jeśli to będzie jeszcze nie to, to użyj na wejściu jakiegoś treble boostera, albo wah ustawiony w pozycji max.

Kopę lat temu dostałem na kasecie demo jakiegoś zepołu black-metalowego z dodanym komentarzem, że nagrywali na specjalnie przerobionym (żeby miał jeszcze mniej basu) przesterze Koda death metal ;))
Ostatnio zmieniony ndz, 23 stycznia 2011, 22:59 przez PzP, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Normalna końcowka? Myślałem, że moja po wreszcie dobrych pomiarach i ustawieniu już jest normalna? :o Tylko kolumny nie mam jeszcze dobrej by usłyszeć ją. A co do dopalenia to piszę bo tak jakaś gęsta kompresja jest. :P

A no i mam aktywa na mostku :mrgreen:

EDIT: PzP kumpel o którym mowa, właśnie do tej pory stosował taką jak opisujesz technikę z powodzeniem, tylko jest dylemat czy warto teraz przejść na lampy i to jeszcze 'pogłębić' lampowym gainem, czy zostać przy tranzystorach :wink:
Ostatnio zmieniony ndz, 23 stycznia 2011, 23:00 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Próbowałeś z BOSS MT-2 ? Może da się coś ukręcić, pytam kontrolnie bo chyba każdy szanujący się "szatan" tego próbował.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Recon pisze:Normalna końcowka? Myślałem, że moja po wreszcie dobrych pomiarach i ustawieniu już jest normalna? :o
Fakt, jest już w miarę normalna. Jeszcze tylko normalne lampy i porządne ogranie w jakiejś salce prób, a nie w mieszkaniu w bloku...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Trochę OT, ale nie mieszkam w bloku, tylko w domku pod Radomiem 8) Myślę, że w pewien piękny i słoneczny dzień wyjdę na w miarę wyciszony strych albo na dwór, już z kolumną, rozkręcę końcówkę na 3/4 i będę sie rozkoszował 8) aha no i niedługo planuje zamontować 220om w katodach lamp co by móc wysterować je w warunkach 'domowych' 8)
Pozdrawiam

Paweł K.
ciepiel
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ciepiel »

Posłuchałem trochę dłużej tego nagrania i dla mnie całe pasmo jest takie "telefoniczne" , bębny jak jakieś pudełeczka. Wydaje mi się, że to mocno skorygowane częstotliwościowo nagranie, ale może to taki pomysł na własne, inne brzmienie...
znów zabijają w nas wolność, znów zabierają nam wolność!!
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Recon pisze:Trochę OT, ale nie mieszkam w bloku, tylko w domku pod Radomiem 8)
Jeśli pod Radomiem, to faktycznie brzmienie w domu możesz uzyskać świetne... :?
Recon pisze:wyjdę na w miarę wyciszony strych albo na dwór
Masz w ogóle trochę pojęcie o akustyce? Na dworze chcesz się rozkoszować brzmieniem???
Recon pisze:no i niedługo planuje zamontować 220om w katodach lamp co by móc wysterować je w warunkach 'domowych' 8)
I doświadczysz kolejnego rozczarowania...
ciepiel pisze:Posłuchałem trochę dłużej tego nagrania i dla mnie całe pasmo jest takie "telefoniczne" [...] ale może to taki pomysł na własne, inne brzmienie...
Też sądzę, że to celowy zabieg.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Nie kapuje z tym tekstem ad Radomia, co do grania na dworku to nie widzę nic z tym złego, sala o super akustyce to jedno, czyste powietrze to drugie, według mnie gra na powietrzu ma też swoje plusy(wiem bo grałem, ale może jakiś dziwny jestem) :) A odnośnie rezystora w katodzie, to może i masz rację, ja się sugeruję tylko artykułem Toma, być może on do końca nie wiedział, że 'to nie to'

Krzysiek16: Więc jestem jednak dziwny :mrgreen:
Ostatnio zmieniony ndz, 23 stycznia 2011, 23:29 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Paweł K.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Granie na powietrzu nie ma żadnych zalet poza brakiem rezonansów od pomieszczenia.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Recon pisze:ja się sugeruję tylko artykułem Toma, być może on do końca nie wiedział, że 'to nie to'
To nie Tom nie wiedział, tylko Ty nie zrozumiałeś do końca, co napisał... Ja też nie rozumiem, co ma Radom do brzmienia...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
ODPOWIEDZ