[komercyjne] Uruchomienie nawijarki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

[komercyjne] Uruchomienie nawijarki

Post autor: KaKa »

Hej,

na wstępie zaznaczam, że będę z tego tematu czerpał pośrednio korzyści materialne, więc jeśli ktoś ma jakieś obiekcje moralne, to proszę o nie zabieranie aktywnego udziału. Założenie wątku konsultowałem z Alkiem i wyraził zgodę.

Do rzeczy. Nawijarka typu M120, produkcji szwajcarskiej firmy Meteor A.G.. Rok produkcji ~1991. U poprzedniego właściciela pracowały pełną parą, później zostały po rozłączane i sprzedane.

Omawiany egzemplarz był przerabiany w warstwie mechanicznej i elektronicznej, o informatycznej nie można nic powiedzieć, gdyż nie uruchamia się komputer sterujący.
Nawijarka składa się z 3 głównych części:
1) wykonawcza- wrzeciona+pneumatyka+posuwy
2) sterowniki w szafie 19"
3) klasyczny, nieco archaiczny PC+klawiatura+monitor

W szafie 19" został dodany inny sterownik. Nawijarka posiada 3 pełne segregatory dokumentacji w języku angielskim, niemieckim i francuskim.

Dzięki uprzejmości i dbałość firmy Meteor A.G. o swoich klientów posiadam dyskietkę, na której zapisane są dwa programy testowe dla nawijarki.

Objawy:
W tej chwili po podłączeniu zasilania uruchamia się komputer, jednak na monitorze jest tylko komunikat 'Override DPMS'.
Przy podłączeniu innego monitora brak jakiegokolwiek komunikatu. Kilka miesięcy temu nawijarka bez problemu się uruchomiła i podawała odczyty na monitorze komputer. Nie była w pełni sprawna, ale sytuacja była lepsza niż obecnie :wink: .

Nawijarka wykonuje cykl sprawdzający napinacze. Nie wykonuje cyklu sprawdzającego mechanikę, gdyż nie jest podane sprzężone powietrze na układy pneumatyczne. Takie jest moje podejrzenie, faktem jest, że powietrze nie jest podane.

Nie wiem co mam zrobić. Wyczytałem w internecie, że 'override DPMS' jest objawem braku komunikacji karty graficznej z monitorem. Jakieś pomysły jak rozwiązać ten pierwszy problem?

Pozdrawiam,
Kacper
Załączniki
panel sterujący
panel sterujący
górna część szafy 19"
górna część szafy 19"
dolna część szafy 19"
dolna część szafy 19"
strona tytułowa dokumentacji
strona tytułowa dokumentacji
dokumentacja sterownika
dokumentacja sterownika
spis treści dokumentacji
spis treści dokumentacji
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: [komercyjne] Uruchomienie nawijarki

Post autor: staszeks »

Nie pomogę, ale na jedno chciałem zwrócic uwagę.
Spotkałem się już, że na pierwszy rzut oka normalny komputer okazał sie nie załkiem "normalny".
Też chodzi o komputer sterujacy jakąś maszyną.
Okazało się, że karta grafiki była specjalnie adaptowana pod wymagania maszyny.
Sprawna ale standardowa karta grafiki identycznego (do elementu) typu w tym miejscu nie chodziła.
Prawdopodobnie BIOS karty grafiki był modyfikowany pod dyktando producenta maszyny.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Pytanie pomocnicze: co za monitor jest podpięty ? Działał wcześniej z tym samym sprzętem ?
Komputer to 'zwykły pecet' w sensie, że nie jest to żaden Mac ? Obsługiwałem kiedyś jakiegoś Meteora i do sterowania służył jakiś przedpotopowy Mac.
geguś

Post autor: geguś »

KaKa pisze:Takie jest moje podejrzenie, faktem jest, że powietrze nie jest podane.
Podać powietrze. Czasami błąd karty graficznej to brak podłączonego silnika. ;)

Kibicuję, ale z autopsji dodam, że może skończyć się na całkowitej wymianie sterowania, co w ogólnym rozrachunku będzie tańsze, choć dziś droższe.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Proponuję zapomnieć, że "wczoraj działało lepiej", bo to tylko przeszkadza w uruchamianiu. Zacznij od sprawdzenia wszystkich połączeń. Potem podłącz zasilanie, powietrze i co tam jeszcze jest potrzebne do pracy. Załącz i wtedy napisz co się dzieje.
Czy w dokumentacji są jakieś programy, algorytmy? Chodzi mi zwłaszcza o dokładny przebieg inicjalizacji i przeprowadzanych autotestów. Dobrze byłoby, gdybyś pokazał jak jest opisany ten błąd "Override...", ale za bardzo bym się do niego nie przywiązywał, bo nie zawsze komunikat dokładnie odpowiada przyczynie błędu.
Tomek
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Jeśli podchodzić od strony karty graficznej (lub w ogóle kart we wnętrzu komputera) to spróbuj ją wyciągnąć i włożyć kilkakrotnie, a najlepiej dodatkowo przepoleruj styki złącza krawędziowego zwykłą kartką papieru. Często taka operacja pomagała na dziwne zachowanie starszych komputerów.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Prawdopodobnie jest tam bateria c-mos do podtrzymania ustawien jesli padla to czesto komp nie wstaje.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Furman Zenobiusz pisze:co za monitor jest podpięty ?
19" Flatron. Seryjnie był jakiś IBM, ale z nim w ogóle nie było kontaktu poza zapaleniem się lampki 'on'.
Furman Zenobiusz pisze:Działał wcześniej z tym samym sprzętem ?
Dział, przestał (brak obrazu), podmieniłem monitor, nie działa (override dpms).
Furman Zenobiusz pisze:Komputer to 'zwykły pecet' w sensie, że nie jest to żaden Mac ?
Mam druga taką nawijarkę i tam jest seryjny komputer. Są tam też przecięte wszystkie możliwe kable, więc na razie czeka na lepsza czasy. W omawianej sztuce ktoś podmienił komputer, ale nawijarka działała z nim (jeszcze w Niemczech).
geguś pisze:Podać powietrze. Czasami błąd karty graficznej to brak podłączonego silnika.
Ok, podłączę i dam znać jutro. Na pewno są nieszczelności w pneumatyce, ale z tym sobie jakoś poradzę.
geguś pisze:może skończyć się na całkowitej wymianie sterowania, co w ogólnym rozrachunku będzie tańsze, choć dziś droższe
Top jest ostateczność, ale nawet w takim przypadku mając pełną sprawną mechanikę wyjdę na tym lepiej niż gdyby budować/kupować nową maszynę o porównywalnych możliwościach.
Tomasz Gumny pisze:Proponuję zapomnieć, że "wczoraj działało lepiej"
Żeby tak się dało :wink:
Tomasz Gumny pisze:Zacznij od sprawdzenia wszystkich połączeń.

Mowa o interfejsach miedzianych? Są ok.
Tomasz Gumny pisze:Potem podłącz zasilanie, powietrze i co tam jeszcze jest potrzebne do pracy. Załącz i wtedy napisz co się dzieje.
j.w. Dam znać jutro.
Tomasz Gumny pisze:Czy w dokumentacji są jakieś programy, algorytmy?
Są opisy jak je tworzyć, jest to opisane krok po kroku. Cyknę jutro fotkę strony z dokumentacji. Do tego mam dyskietkę o której pisałem w pierwszym poście.
Tomasz Gumny pisze:pokazał jak jest opisany ten błąd "Override..."
Z tego co wyczytałem w sieci jest to typowy błąd komunikacji karta graficzna-komputer. Potwierdza to wikipedia
VESA Display Power Management Signaling (or DPMS) is a standard from the VESA consortium for managing the power supply of video monitors for computers through the graphics card e.g.; shut off the monitor after the computer has been unused for some time (idle), to save power.
sppp pisze:Jeśli podchodzić od strony karty graficznej(...)
[/quote][/quote]
J.w. przećwiczę to jutro.

Dziękuje za odpowiedzi,
pozdrawiam,
Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Moja opinia taka - skup się na początek na uruchamianiu samego peceta. Jeśli to na pewno zwykły blaszak, to łaski nie robi, musi zadziałać nawet bez reszty balastu w postaci maszyny, a przynajmniej przejść POST. Jeśli tego nie robi, to na dzieńdobry w nim jest jedna usterka.
W maszynie która długo stała nieruszana i odmawia bootowania, w pierwszej kolejności sprawdza się baterię podtrzymującą CMOS, RTC i inne pierdoły - zaniżone lub brak napięcia na niektórych płytach powodują naprawdę ciekawe efekty, od całkowitej niemożliwości włączenia poprzez czarny ekran aż do różnych cudów podczas startu i/lub pracy.
Inna sprawa, że nowszy monitor niekoniecznie musi lubić starą grafę (na odwrót też) i tu może leżeć cały problem.
witko
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: witko »

Popieram przedmówcę,
na początek skup się na PC - musi odpalić
u mnie w pracy komunikat "Override DPMS" pojawia się na monitorach po dłuższym zaniku napięcia sieci (PC rocznik 1998/99 z win311 na pokładzie) po zresetowaniu/włączeniu komputera wszystko wraca do normy...
pozdr, wk
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Fatum jakieś.
Naprawa idzie w zupełnie odwrotną stronę niż powinna.
Po podłączeniu zasilania i wciśnięciu zielonego przycisku - kompletny brak reakcji :!:
Na razie żadną spalenizną nie śmierdzi, ale w tym tempie do końca przyszłego tygodnia coś wybuchnie.
Napięcie na złączkach wejściowych jest, bezpieczniki są 'on', a dalej nie mam jak sprawdzić. Szybki pomiar na frontowych złączkach jedno znacznie wskazuje na zanik zasilania. Cholera wie co się stało. Przy takiej usterce na odległość raczej nikt nie pomoże, więc wiem już co będę robił dziś wieczorem :oops:

Na plus :arrow: udało mi się znacznie poprawić pneumatykę, wymieniłem wadliwy wąż oraz uszczelniłem połączenia. Co prawda dalej nie jest idealnie szczelne, ale kompresor już się wyrabia. Docelowo będzie kompresor o butli 400 litrów, zamiast aktualnych marnych 120. Po prostu ktoś pożyczył i nie oddał :twisted:

Jeden z kolegów prosił o całościowe zdjęcia szafki - załączam.
Załączniki
front
front
tył
tył
--
--
Pozdrawiam, Kacper
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Spróbuj tego - odetnij od monitora piny 12 i 15 w gnieździe VGA. To jest SDA i SCL. Jeśli wówczas po uruchomieniu PC-ta monitor nie wyjdzie ze stanby (nie włączy się) to znaczy, że komputer nie daje sygnału na monitor (czyli wina komputera).
Jeśli chodzi o komputer - możesz napisać coś bliżej co to jest za sprzęt (płyta, procek itd.).
Podłącz do płyty głównej głośniczek, tzw PC Speaker. Jeśli płyta główna działa ale blokuje ją jakieś urządzenie to sygnalizuje to odpowiednią ilością piknięć w głośniczku. Ale ja na twoim miejscu najpierw rozebrałbym ten komputer na kawałki, potem złożył z powrotem uruchamiając minimalną konfigurację (płyta, proc, RAM, grafika) a potem dokładał podzespoły.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Chyba się nie zrozumieliśmy.

Cała nawijarka się wypięła. Komputer jest zasilany z gniazda umiejscowionego w szafie. Wniosek - gdzieś się wywaliło zasilanie.
Muszę teraz pracować dwutorowo - szafa i komputer.

Nie mam kompletnie żadnych dany nt specyfikacji PCa. Mogę (muszę!) go otworzyć i obejrzeć, ale czy na podstawie tego coś będzie można coś wywnioskować?
Jestem dupą informatyczną. Wiem, że to rzadkość w dzisiejszych czasach, ale serio :wink:
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Kaka :arrow: Napisz po kolei co robisz:
1. Co się dzieje po załączeniu zasilania szafy?
2. Czy jest zasilanie na gniazdach komputera i monitora?
3. Co się dzieje po załączeniu komputera (zapewne AT więc ma swój "pstryczek") i monitora?
4. Do jakich złącz komputera są podłączone te wszystkie moduły?
5. Trochę to wygląda jakby tam siedział PLC z modułami I/O. W takim wypadku sterowanie powinno ruszyć nawet bez PC chyba, że bateria w nim padła.
6. Zeskanuj chociaż jakieś schematy blokowe, napisz jakie są napędy (zawory sterujące do pneumatyki, silniki, serwa, itp.).
Tomek
geguś

Post autor: geguś »

KaKa pisze: Jestem dupą informatyczną. Wiem, że to rzadkość w dzisiejszych czasach, ale serio :wink:
Nie przejmuj się. Często to tylko obudowa od PC. W środku dedykowane karty, których "najlepszy" informatyk od PC nie widział. Tak robili kiedyś maszyny.
ODPOWIEDZ