Atom 18W dwie gitary
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Atom 18W dwie gitary
Witam mam pytanie jak zrealizować we wzmaku Atom 18W na bazie płytek kolegi Marvela wejście na drugą gitarę.
I jeszcze jedno pytanie czy można tam dodać jakiś booster może ktoś już wykonał taką modyfikację?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
I jeszcze jedno pytanie czy można tam dodać jakiś booster może ktoś już wykonał taką modyfikację?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Atom 18W dwie gitary
Wszystko można. Czasem tylko dobrze się zastanowić po co...
Podłączenia gitary do preampu oferującego przesterowanie jest zasadne jak założenie drugiej kierownicy w Polonezie.
śmiała teoria.Podłączenia gitary do preampu oferującego przesterowanie jest zasadne jak założenie drugiej kierownicy w Polonezie.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Wejście na drugą gitarę miałem na myśli zrealizować w ten sposób że jedna gra korzystając z ustawień atoma natomiast druga jest podłączona do cleana i gram sobie z zewnętrznym przesterem.
A po to to że jak wskoczy do mnie koleś to sobie pogrywamy a że mam mało miejsca itd to dla mnie wygodne rozwiązanie.
A po to to że jak wskoczy do mnie koleś to sobie pogrywamy a że mam mało miejsca itd to dla mnie wygodne rozwiązanie.
Atom jest jednokanałowy więc domyślam się że chodzi ci o opcje że jedna gitara wpięta normalnie na wejsciu wzmacniacza i chcesz jakies dodatkowe wejscie na sama koncowke.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Sęk w tym że obie gitary się będą wzajemnie modulowały. Porównanie painlusta jak najbardziej trafne.
no to powiem Ci, ze dziwna sprawa, bo onegdaj próbowałem takiego patentu w prowizorycznej plexi (z dodanym jednym stopniem) i wystarczyło zakręcić volumem w gitarce i problem 'włażenia' jednej gitarki na drugą znikał...
Ostatnio zmieniony ndz, 16 stycznia 2011, 21:21 przez eS, łącznie zmieniany 1 raz.
-Jó vevökészuleke van?
Ghost pisze:Atom jest jednokanałowy więc domyślam się że chodzi ci o opcje że jedna gitara wpięta normalnie na wejsciu wzmacniacza i chcesz jakies dodatkowe wejscie na sama koncowke.
Dokładnie o to mi chodziło i dlatego pytam fachowców bo jeśli się nie da to nie ma sensu walczyć z wiatrakami.
Będę robił do tego atoma pętlę efektów i się zastanawiałem czy nie da się jej wykorzystać jakoś do tego.
O ile pamiętam Atom 18W Marvela nie ma sprzężenia zwrotnego w końcówce, a jeśli jednak ma to można je zlikwidować 
Wykorzystamy wtedy jedną triodę inwertera jako dodatkowe wejście na końcówkę. Jak się okaże niezbyt czułe to dołączymy jakąś lampęczkę przedtem

Wykorzystamy wtedy jedną triodę inwertera jako dodatkowe wejście na końcówkę. Jak się okaże niezbyt czułe to dołączymy jakąś lampęczkę przedtem

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Wydaje mi się, że tylko się rozczarujesz.
Jeżeli przesterujesz któryś stopień, gdzie sygnały są już zmieszane, to będzie kupa. To dotyczy to szczególnie lamp mocy, ale również głośnika.
Poza tym dwa instrumenty z jednego głośnika nawet bez przesteru zawsze brzmią jak coś z głośnika, a nie jak osobne instrumenty, czyli jak kupa.
Tak więc dużo lepiej zainwestować posiadaną kwotę przede wszystkim w dwa głośniki i proste wzmacniacze, choćby kosztem odpuszczenia sobie jakiejś kostki z efektami.
Oczywiście zrobisz jak uważasz, ja tylko radzę...
Jeżeli przesterujesz któryś stopień, gdzie sygnały są już zmieszane, to będzie kupa. To dotyczy to szczególnie lamp mocy, ale również głośnika.
Poza tym dwa instrumenty z jednego głośnika nawet bez przesteru zawsze brzmią jak coś z głośnika, a nie jak osobne instrumenty, czyli jak kupa.
Tak więc dużo lepiej zainwestować posiadaną kwotę przede wszystkim w dwa głośniki i proste wzmacniacze, choćby kosztem odpuszczenia sobie jakiejś kostki z efektami.
Oczywiście zrobisz jak uważasz, ja tylko radzę...