-> Thereminator , to to to

Właśnie o to mi chodzi . Chociaż rozwiązanie preamp lampowy z symetrycznym wyjściem liniowym ( 1,5 V ) to też opcja . W sumie bardziej pewne rozwiązanie . Umożliwia stosowanie dowolnej końcówy .
-> Plainlust , Nie chodzi o satysfakcję . Jej indukcja z wykonanym projektem jest dla mnie rzeczą wtórną , nie celem samym w sobie . Chodzi o nieparzyste harmoniczne , o soft clipping w pełni wysterowanej lampy . Zrobiłem kilka preampów na ecc 83 i ecc 85 również w wersji stereo . Sterowałem tym preampem wzmacniacz prądowy w klasie A na IRF 150 / 240 ze źródłem prądowym na IRF bądź TIP 142 . Grało to świetnie , pomimo kondensatora na wyjściu . Trochę mała sprawność do moich głośniczków ( TANNOY M2.5 ) skłoniła mnie do sprucia układu . Oto co zostało ... foto . Z resztą , jeśli chodzi o dźwięk , to " I can get get no satisfaction "m
Później załączę zdjęcie i poszukam schematu , ewentualnie będę go musiał narysować , bo coś mi się wydaje , że istnieje on tylko w mojej głowie .
Sorry za OT
W sumie o to chodzi , żeby napięciowe wzmocnienie , regulacja barwy , lekki overdrive i ewentualna kompresja ( na którą nie mam pomysłu na razie ) była na banieczkach a część prądowa , ze stabilizacją punktu pracy włącznie już na tranzystorach . Zależy mi na dużej wydajności prądowej , dużym tłumieniu ( damping factor ) końcówki , ale to potrafię zrobić bez zadawania głupich pytań
-> Sppp . Docelowo chciałbym umieścić w moim preampie ( kolejnej jego wersji ) mały wzmacniacz ( jakieś 5 w ) do grania na słuchawkach , ewentualnie cichego , nocnego ćwiczenia . Wydaje mi się jednak , że wyjście na wtórniku jest lepszym rozwiązaniem Transformator zniekształca również , a ja wolę zniekształcenia jakie wprowadza lampa ( bez trafa ) ... no i impedancja wejścia bez porównania większa jest w lampie . Można obciążyć regulację barwy bezpośrednio wtórnikiem . Z tamtąd dopiero chcę brać sygnał na wejście wzmacniacza słuchawkowego i małej mocy ( pomocniczego ) i na linię , z osobnymi regulacjami poziomów of course . Czy dobrze myślę ?
Ps , Wiem że działa przycisk szukaj

, ale może jakieś sznurki ? Proszę ... jeśli to nie problem ...
Dziękuję za zainteresowanie tematem i szybkie odpowiedzi . Pozdrawiam , Maciej .