Źródła historyczne

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Źródła historyczne

Post autor: Atlantis »

Piszę pracę magisterską dotyczącą społecznego odbioru radia (jako szeroko rozumianego środka łączności - nie tylko w sensie medium) w międzywojennej Polsce. Ciągle szukam nowych materiałów, a ponieważ jest to forum skupiające pasjonatów - pomyślałem, że zapytam. :) Może zetknęliście się z jakimiś wartościowymi materiałami? Z najważniejszymi opracowaniami (prace dotyczące historii nauki i techniki, książki M.J. Kwiatkowskiego, obszerna praca Nowika) oczywiście już się zapoznałem. Na chwilę obecną interesują mnie raczej źródła z epoki:
1) Prasa: tutaj oczywiście podstawą jest kwerenda (w trakcie) "Przeglądu Elektrotechnicznego", "Przeglądu Radjotechnicznego" i "Radjo-Amatora". Do tego prasa codzienna, ale tutaj z przyczyn oczywistych możliwa jest jedynie częściowa kwerenda.
2) Wspomnienia, listy, pamiętniki.

PS Oczywiście moja prośba nie dotyczy skanów czy linków ale informacji, które ułatwią mi poszukiwania prowadzone w bibliotekach.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Źródła historyczne

Post autor: anka »

Panie Kolego w 1935 roku z okazji 10-lecia istnienia PR opracowany został dla Sejmu obszerny dokument obejmujący wszystkie zagadnienia związane z PR w minionym okresie /1926-1935/ .Zawiera on szczegółowe dane dotyczące infrastruktury technicznej ,finansów,statystyki /programy i słuchacze... /,personel techniczny ,artyści .....Tytuł dokumentu "12.V .1935 godz. 20 .45 " Tytuł ten był aktem uczczenia pamięci Marszałka zmarłego w okresie planowanego prezentowania dokumentu w Sejmie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Atlantis pisze:Piszę pracę magisterską dotyczącą społecznego odbioru radia (jako szeroko rozumianego środka łączności - nie tylko w sensie medium) w międzywojennej Polsce. Ciągle szukam nowych materiałów, a ponieważ jest to forum skupiające pasjonatów - pomyślałem, że zapytam. :) Może zetknęliście się z jakimiś wartościowymi materiałami? Z najważniejszymi opracowaniami (prace dotyczące historii nauki i techniki, książki M.J. Kwiatkowskiego, obszerna praca Nowika) oczywiście już się zapoznałem. Na chwilę obecną interesują mnie raczej źródła z epoki:
1) Prasa: tutaj oczywiście podstawą jest kwerenda (w trakcie) "Przeglądu Elektrotechnicznego", "Przeglądu Radjotechnicznego" i "Radjo-Amatora". Do tego prasa codzienna, ale tutaj z przyczyn oczywistych możliwa jest jedynie częściowa kwerenda.
2) Wspomnienia, listy, pamiętniki.

PS Oczywiście moja prośba nie dotyczy skanów czy linków ale informacji, które ułatwią mi poszukiwania prowadzone w bibliotekach.
Mam książkę "Złote lata radia" w wersji elektronicznej, tam jest dużo historii, mogę Ci udostępnić.
Mam również książkę o historii radia i telewizji w Polsce ale w wersji papierowej, nie będę skanował bo szkoda mojego czasu (sesja) ale mogę pożyczyć.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Marcin K. pisze:Mam książkę "Złote lata radia" w wersji elektronicznej, tam jest dużo historii, mogę Ci udostępnić.
Byłbym bardzo wdzięczny. ;)

Mam również książkę o historii radia i telewizji w Polsce ale w wersji papierowej, nie będę skanował bo szkoda mojego czasu (sesja) ale mogę pożyczyć.
W zupełności wystarczy autor i tytuł - sprawdzę w bibliotekach.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Stanisław Burzyński, "Radjo a życie", na moim wydaniu brak daty, ale to lata 20 XXw. Cykl "Bibljoteka Dzieł Wyborowych".

"Historia Elektryki Polskiej", tom III, SEP, WNT, Warszawa 1974.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Hmm... Ktoś z was spotkał się może z jakimś opracowaniem dotyczącym samych początków krótkofalarstwa (zapewne w USA)? Wszystkie artykuły albo wzmianki w książkach z jakimi się spotkałem rozpoczynały się od powołania ARRL...
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Atlantis pisze:Hmm... Ktoś z was spotkał się może z jakimś opracowaniem dotyczącym samych początków krótkofalarstwa (zapewne w USA)? Wszystkie artykuły albo wzmianki w książkach z jakimi się spotkałem rozpoczynały się od powołania ARRL...
Puść jakieeś "searche" na ieeexplore.ieee.org. Coś powinno być, jeżeli zmieści się w mojej prenumeracie, to podeślę artykuły.
Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Hmm... Ktoś z was może spotkał się z jakimiś źródłami takiego rodzaju, jak ta piosenka?
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Pewnie! Zwyczajne źródło mechaniczne/źródło dźwiękowe...
Polecam przejrzeć publikacje: J. Topolski, Metodologia historii oraz "Wprowadzenie do historii"; Szymański "Nauki pomocnicze historii"- > http://chomikuj.pl/MarekF/Historia+pows ... 096366.PDF W tych publikacjach znajdziesz dokładny podział źródeł a w Topolskim nawet dowiesz się co nie co o Krytyce i pracy z tego typu źródłami.
Atlantis studiujesz historię?

Ps. Przed lekturą Topolskiego proponuję wypicie wiaderka kawy...

http://alpha.bn.org.pl/search~S5*pol?/d ... a&1%2C1%2C

Może ta pozycja Cię w jakiś sposób zainteresuje... pośrednio można by ją wykorzystać.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Źle mnie zrozumiałeś. Wymienione przez Ciebie książki rzecz jasna znam, podobnie jak podział źródeł historycznych. Z podręcznika Szymańskiego zdałem kiedyś na bdb całkiem spory egzamin. ;)
Chodziło mi o to, czy ktoś z was może natknął się na podobne piosenki (tudzież wiersze, skecze kabaretowe) odnoszące się do nowego wynalazku, jakim było wówczas radio? O niektórych wspomina się rzecz jasna w opracowaniach, ale z doświadczenia wiem, że wiedza pasjonatów potrafi być w tym względzie imponująca.

A odnośnie pytania. Tak, studiuję historię. :)
ODPOWIEDZ