Częstotliwość to rzeczywiście 31k, a wypełnienie zależy od napięcia na wyjściu.Tomasz Gumny pisze:Czy może ktoś przeliczyć częstotliwość i wypełnienie na wyjściu tego generatora na 555?
MARVEL subMINI
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: MARVEL subMINI
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Dobrze, załóżmy, że wejście sterowania napięciowego (pin 5) podwyższy częstotliwość do 45kHz i zmieni współczynnik wypełnienia do takiej wartości, że na wyjściu będzie 170V przy zasilaniu 9V. Dla prądu wyjściowego 4mA, dławik 100uH musi być przynajmniej na 0.54A.
Tomek
Dzięki wielkie. Teraz doczytałem, że autor projektu używał dławika na 0,66mA i w większości przypadków wytrzymywał (raz się spalił). Zasilał z 12V.
Do testów założę 0,79A a jeśli projekt będzie sukcesem
to zamówię coś konkretnego (toroid?) w Ferrysterze.
Do testów założę 0,79A a jeśli projekt będzie sukcesem

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
555 ma tą brzydką cechę, że pierwszy impuls po załączeniu zasilania jest dłuższy, bo pojemność ładuje się od zera a nie od 1/3 napięcia zasilania. Dla podanych wartości R2/R3/C2 wyniesie on ~24.2us i nie ma szans, żeby sprzężenie zwrotne go skróciło. W tym czasie prąd dławika 100uH wzrósłby do nieco ponad 2A, gdyby nie to, że dławik się nasyci i będzie widziany jako 1-omowy rezystor.
Marvel - Do takich rzeczy są specjalizowane kości. Bez zabezpieczenia nadprądowego każde "zacięcie" 555 będzie kończyło się dymkiem...
Marvel - Do takich rzeczy są specjalizowane kości. Bez zabezpieczenia nadprądowego każde "zacięcie" 555 będzie kończyło się dymkiem...
Tomek
Tak jak napisał STUDI - zastosuj lepiej MC34063A - korzystałem z tej przetwornicy do zegara NIXIE - kilka lat chodzi już bez problemu.
Wojtek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Na UC3843 w podstawowej wersji i po wyrzuceniu opóźnionego załączania wychodzi mniej elementów:Marvel pisze:Prototyp będzie na tej prostej przetwornicy na 555, bo liczy się liczba elementów.
Zakładam, że z zewnętzrnym kluczem? Bo ten wbudowany tranzystor to tylko do 40V. Co nie zmienia faktu, że jedno i druga kostka będzie lepsza od 555.Wojtek pisze:Tak jak napisał STUDI - zastosuj lepiej MC34063A - korzystałem z tej przetwornicy do zegara NIXIE - kilka lat chodzi już bez problemu.
Tomek
OK, przekonaliście mnie.
Tylko teraz kwestia, czy dostanę 3843 w naziemnym sklepie na rogu... 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Oczywiście że z zewnętrznym kluczemTomasz Gumny pisze:Zakładam, że z zewnętzrnym kluczem? Bo ten wbudowany tranzystor to tylko do 40V. Co nie zmienia faktu, że jedno i druga kostka będzie lepsza od 555.Wojtek pisze:Tak jak napisał STUDI - zastosuj lepiej MC34063A - korzystałem z tej przetwornicy do zegara NIXIE - kilka lat chodzi już bez problemu.

Wojtek
Dowolna kupiona w TME daje radę do 65 - 70 V.Tomasz Gumny pisze:Marvel pisze: Zakładam, że z zewnętzrnym kluczem? Bo ten wbudowany tranzystor to tylko do 40V. Co nie zmienia faktu, że jedno i druga kostka będzie lepsza od 555.
Zaś UC3843 ma zaletę w postaci lepszego sterowania kluczem MOSFET. Jeśli klucz zewnętrzny jest zbędny to niestety UC3843 odpada. UC3843 jest nawet w jednej wersji tańszy od MC34063A.
Obydwie kostki do kupienia za max 2,50 - 2,60 PLN.
Przerysowałem schemat Tomka i dodałem żarzenie 6,3V 1,5A przerysowane od traxmana. Czym nowocześniejszym zastąpić LM2575 - nie mam pojęcia. W sumie jest w TME w niezbyt tragicznej cenie, więc może niech zostanie?
http://www.tme.eu/pl/katalog/#cleanPara ... _szukaj%3D+
http://www.tme.eu/pl/katalog/#cleanPara ... _szukaj%3D+
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
1,5A z LM2575 nie wyciągniesz, góra 1A. Nowszy jest np.: LM2595, LM2651 (1,5A). Jaki prąd jest potrzebny, przy niższych jest większy wybór. Zresztą na MC można zrobić także przetwornice żarzenia, ale warto je zsynchronizować.
C5 chyba rozjechały się wartości, 47uF/400V?, ten kondensator trzeba policzyć i dać większy niż obliczony, on stanowi źródło całego prądu dla przetwornicy.
Rezystory R8/9 trzeba przeliczyć, u mnie był 2575-5.0, a masz narysowany ADJ, już teraz nie pamiętam dla którego tam liczyłem, R9=2k0 zostaje, 8,2k trzeba sprawdzić, ewentualnie dobrać dla 6,3V przy uruchomieniu. Jeżeli z przetwornicy podwyższającej będzie pobierane kilka mA, nie ma sensu dawać IRF460, wystarczy kilkuamperowy w obudowie TO220, np. IRP740,
C5 chyba rozjechały się wartości, 47uF/400V?, ten kondensator trzeba policzyć i dać większy niż obliczony, on stanowi źródło całego prądu dla przetwornicy.
Rezystory R8/9 trzeba przeliczyć, u mnie był 2575-5.0, a masz narysowany ADJ, już teraz nie pamiętam dla którego tam liczyłem, R9=2k0 zostaje, 8,2k trzeba sprawdzić, ewentualnie dobrać dla 6,3V przy uruchomieniu. Jeżeli z przetwornicy podwyższającej będzie pobierane kilka mA, nie ma sensu dawać IRF460, wystarczy kilkuamperowy w obudowie TO220, np. IRP740,
traxman pisze:1,5A z LM2575 nie wyciągniesz, góra 1A. Nowszy jest np.: LM2595, LM2651 (1,5A). Jaki prąd jest potrzebny, przy niższych jest większy wybór.
Na pewno będzie trzeba 600mA na dwie lampki, ale dobrze by było móc w razie czego zasilić trzy, czyli 900mA. Więcej nie planuję. W takim przypadku chyba trzeba celować w układ 1,5A.
Miało być 47uF/40V.traxman pisze:C5 chyba rozjechały się wartości, 47uF/400V?, ten kondensator trzeba policzyć i dać większy niż obliczony, on stanowi źródło całego prądu dla przetwornicy.
OK. Biorę się za rysowanie w takim razie.traxman pisze:Jeżeli z przetwornicy podwyższającej będzie pobierane kilka mA, nie ma sensu dawać IRF460, wystarczy kilkuamperowy w obudowie TO220, np. IRP740,

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
R4 wypadałoby zwiększyć skoro kluczowany prąd będzie poniżej 1A, na początek dałbym 1R/1W, bezindukcyjny.
Tomek
OK. Zapamiętam i poprawię.
IRP740 wyskoczył mi jako "Hard-to-find & obsolete electronic component"
I chyba faktycznie ciężko go znaleźć, a TO220 bardzo by tu pasowała...
IRP740 wyskoczył mi jako "Hard-to-find & obsolete electronic component"

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
IRFP740, a kondensator 47uF miał dodatkowo równolegle 2200uF/40V, rezystor ograniczenia prądowego warto poskładać z kilku mniejszych, większość przetwornic ma brązowy laminat w miejscu ich montażu.