Atom 5w i pisk
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Atom 5w i pisk
A jedna strona wyjścia transformatora głośnikowego podłączona do masy, miałem kiedyś ten problem stąd ta sugestia.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
W gitarowych układach SE bardziej potrzebne od umaszenia uzwojenia wtórnego trafa wyjściowego jest poprowadzenie połączenia trafo-anoda kablem ekranowanym.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
No dobra, to jak już takie dziwactwo robisz, to przynajmniej nie dawaj obu gniazd obok siebie, tylko jak najdalej. Zresztą przy tak długich kablach można łatwo sprawdzić, czy odsunięcie gniazd przyniesie poprawę.wojowojo1 pisze:Gniazda są montowane w dolnej części obudowy z tyłu ponieważ dla mnie jest tak wygodniej.
Tak.Jeśli dobrze zrozumiałem to niepotrzebnie zrobiłem połączenie obudów potencjometrów bo w sumie stykają się z panelem który jest z aluminium??? I w ten sposób powstała pętla masy która jest błędem?
Więc po przełknięciu krytyki szanownych kolegów z forum wziąłem się do pracy i tak musiałem structure moda poprowadzić krótkimi kabelkami i wlutowałem się po stronie elementów, gnazdo IN otrzymało ekran i zostało oddalone od gniazda głośnikowego - od tego było największe wzbudzenie, trafo TG zostało dołączone do wspólnego punktu masy, przewody do gniazda sieciowego skrócone i skręcone.
Z potencjometrów odlutowany został przewód łączący ich obudowy do masy.
I mogę teraz sobie go rozkręcać ile chcę:).
Ale obudowa moja jest niestety do dupy i trzeba to ładnie rozłożyć w dłuższej nieco obudowie. Wtedy można to sensownie poukładać. Tu mam za ciasno.
Jeszcze mam pytanie do painlust
Z potencjometrów odlutowany został przewód łączący ich obudowy do masy.
I mogę teraz sobie go rozkręcać ile chcę:).
Ale obudowa moja jest niestety do dupy i trzeba to ładnie rozłożyć w dłuższej nieco obudowie. Wtedy można to sensownie poukładać. Tu mam za ciasno.
Jeszcze mam pytanie do painlust
Chodzi tu o trafo głośnikowe? Mam dać kabel ekranowany?painlust pisze:W gitarowych układach SE bardziej potrzebne od umaszenia uzwojenia wtórnego trafa wyjściowego jest poprowadzenie połączenia trafo-anoda kablem ekranowanym.
Chodzi o głośnikowe, ale jeśli już się nie wzbudza, to odpuść sobie ten ekranowany. Nigdy nie wiadomo, na jakie napięcie będzie miał izolację. Jeśli to kabel mikrofonowy, to może 250V DC nie wytrzymać...wojowojo1 pisze:Chodzi tu o trafo głośnikowe? Mam dać kabel ekranowany?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com