Atom 5w i pisk

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wojowojo1
50...74 posty
50...74 posty

Atom 5w i pisk

Post autor: wojowojo1 »

Witam wykonałem Atoma 5W Marvela na płytkach pcb wszystko niby działa ale jest jeden szkopuł po przekręceniu gain lub volume za dużo mam jeden pisk wielki pisk zatykający uszy. Nie mówiąc już obydwa na full i nie ważne czy gitara jest podłączona czy nie i te tak piszczy.

Wszystko jest w metalowej obudowie. Gniazda in i out plastikowe odizolowane od obudowy. Trafa w odległości 15cm od siebie.
Przewody poskręcane. Masa wyprowadzona z zasilacza na płytkę preampu.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Atom 5w i pisk

Post autor: Marvel »

Foto jest potrzebne. No i kubek ekranujący na pierwszej lampie, jedna strona uzw. wtórnego tr. głośnikowego podłączona do masy, obudowy potencjometrów też.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
wojowojo1
50...74 posty
50...74 posty

W zasadzie jak zakładam kubek nic się nie dzieje.
Mocno mi się wzbudza. Czyli połączyć obudowy pot. ze sobą i do obudowy?
Czy tą masę z płytki zasilacza też wyprowadzić na obudowę?
Czy może być uszkodzony jakiś element typu kondensator?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

wojowojo1 pisze:W zasadzie jak zakładam kubek nic się nie dzieje.
W jakim sensie? To chyba dobrze, bo "nic" to znaczy że też nie piszczy?
wojowojo1 pisze:Czyli połączyć obudowy pot. ze sobą i do obudowy?
Ze sobą niekoniecznie. Natomiast metalowe obudowy potencjometrów muszą mieć kontakt galwaniczny z metalową obudową (chassis) i masą wzmacniacza.
wojowojo1 pisze:Czy tą masę z płytki zasilacza też wyprowadzić na obudowę?
Tak, koniecznie. Ale tylko w jednym miejscu. Tzn. masa od zasilacza do preampu i do obudowy. Od preampu tylko do zasilacza - do obudowy już nie.
wojowojo1 pisze:Czy może być uszkodzony jakiś element typu kondensator?
Trudno powiedzieć. Raczej byłąby kompletna cisza. Natomiast mogą być pomylone wartości rezystorów.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
wojowojo1
50...74 posty
50...74 posty

Przy założonym kubku nie ma zmian na lepsze czyli dalej piszczy.

Po połączeniu masy od zasilacza do preampu i do obudowy. Od preampu tylko do zasilacza oraz TG do obudowy. Jest duża poprawa. Pisk o 60% mniejszy.

Czy ma wpływ na to rezystor 750R ponieważ go zmieniłem na 400R gdyż brakowało mi 20V do 250V na lampie mocy między pinami 7 i 3? Oczywiście w zasilaczu.

I zauważyłem chyba jeszcze jedną rzecz może mam za blisko gniazdo IN obok OUT? Czy to może mieć wpływ? Czy ewentualnie ekranowane przewody do tych gniazd to załatwią? Czy muszę zmienić ich lokalizację? Od siebie są ok 5cm.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

wojowojo1 pisze:Czy ma wpływ na to rezystor 750R ponieważ go zmieniłem na 400R gdyż brakowało mi 20V do 250V na lampie mocy między pinami 7 i 3? Oczywiście w zasilaczu.
Może mieć wpływ, bo filtracja napięcia anodowego jest wtedy gorsza. Napięcie o 20V mniejsze nie przeszkadza - zmniejszy się trochę maksymalna moc wzmacniacza, ale nie sądzę, że da się to zmniejszenie usłyszeć.
wojowojo1 pisze:I zauważyłem chyba jeszcze jedną rzecz może mam za blisko gniazdo IN obok OUT? Czy to może mieć wpływ? Czy ewentualnie ekranowane przewody do tych gniazd to załatwią? Czy muszę zmienić ich lokalizację? Od siebie są ok 5cm.
Trudno powiedzieć. Dlatego pytałem o foto. :?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
wojowojo1
50...74 posty
50...74 posty

Oki wstawiam zdjęcie może coś źle zrobiłem, pytka zasilacza jest przykręcona do dolnej części obudowy.
atomic.jpg
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Na tym zdjęciu nie widzę gniazda wyjściowego. Nie do końca rozumiem jak gniazda mogą być 5cm od siebie, zgodnie z konwencjąi dobrą praktyką jedno się montuje na przednim a drugie na tylnym panelu. Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, i te gniazda są faktycznie 5cm jedno od drugiego, to tak, może to być przyczyna pisku. Może nią być również sposób prowadzenia sygnałów: za długie, nieekranowane kable.

Z innych uwag:
:arrow: masz pętlę masy (o ile dobrze widzę) a mianowicie potencjometry stykają się z metalową obudową a dodatkowo są przylutowane do ich puszek kable.
:arrow: Przeprowadzanie przewodów przez chassis w ten sposób jak Ty to robisz, bez żadnego zabezpieczenia jest niedopuszczalne i może się skończyć groźną awarią.
:arrow: Lutowanie masy do chassis jest bardzo słabym pomysłem, do tego służą oczka lutownicze i nity/śruby z podkładkami sprężynowymi.
wojowojo1
50...74 posty
50...74 posty

Gniazda są montowane w dolnej części obudowy z tyłu ponieważ dla mnie jest tak wygodniej. Są na tych przewodach których końców nie widać bo rozmontowałem wszystko.
A może ekranowanie tych przewodów gniazd pomoże bo wolę jednak mieć gniazda tak jak zaplanowałem?

Jeśli chodzi o masę zrobiłem to na szybko w celach testowych a chassis jest jeszcze niedokończona w fazie testów i nauki. Przewody będą w koszulkach a otworki zabezpieczone.

Resztę przewodów skrócę ile się da maksymalnie.

Jeśli dobrze zrozumiałem to niepotrzebnie zrobiłem połączenie obudów potencjometrów bo w sumie stykają się z panelem który jest z aluminium??? I w ten sposób powstała pętla masy która jest błędem?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Te żółto-pomarańczowe kable po lewej to od wejścia gitarowego? To musi być kabel ekranowany w takim razie.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
wojowojo1
50...74 posty
50...74 posty

Tak dokładnie są to kable do wyjścia gitarowego i już został zmieniony na kabel ekranowany.
Czy do głośnika można zastosować kabel nieekranowany z miedzi beztlenowej taki jak do kolumn głośnikowych czy lepiej też dać ekranowany?
Czy ekran podłączać do masy np. z jednej strony czy nie?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeśli ekranu nie podłączysz do masy, to tak, jakby go w ogóle nie było. Zazwyczaj robi się tak, że ekran podłącza się z jednej strony a dodatkowo masę ciągnie się kolejnym zwykłym kablem.

Głośnik najlepiej podłączyć kablem głośnikowym. Ekranowane mają zazwyczaj za małe średnice przekroju, bo po stronie wtórnej tr. głośnikowego są duże prądy (może nie we wzmacniaczu 5W, ale warto o tym pamiętać).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
wojowojo1
50...74 posty
50...74 posty

Zastosuję wszystkie cenne uwagi jutro przetestuję i dam znać co z tego wyszło, bo dziś szkoda mi już sąsiadów.

Dziękuję za pomoc.
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: grzejdak »

Z moich uwag tylko tyle abyś dobrze zabezpieczył płytki od chassis masz tam wysokie napięcia, pozatym mam nadzieje że trafa nie są jakoś karygodnie ustawione(np. TG kolo lampy wejściowej czy trafa zwojami w jednym kierunku).

Przypomniał mi sie jeszcze jeden błąd który kiedyś popełniłem i drapałem się po głowie przez dwa dni, a mianowicie połączenie jednej strony żarzenia do masy albo 2x100 ohm :oops: rezultaty były podobne czyli pisk na potęge po przekroczeniu pewnego stopnia wzmocnienia...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Wybacz wojowojo1... to porażka montażowa i koncepcyjna. Ja wiem, ze ludziom się wydaje że jak jest sprawdzone PCB to resztę można zrobić na odpi****l. No więc właśnie nie można. Taki urok wzmacniaczy lampowych.
ODPOWIEDZ