AVT Fender 5W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
AVT Fender 5W
Właśnie uruchomiłem wzmacniacz zbudowany według schematu z AVT.
Transformator sieciowy z magnetofonu Piosenka, głośnikowy TG2-666.
Lampy: 6N2P-ew i 6P14p-ew.
Jak znajdę trochę czasu to zmontuję wszystko w nowym, bardziej dopasowanym
chassis i zabuduję w kolumnie z Eminence Legend V12 widocznej na zdjęciach.
Wzmacniacz w porównaniu do tranzystorowego Laneya HCM10 gra lepiej:)
Przydźwięk jest, ale przy niedużym rozkręceniu volume prawie nie przeszkadza,
znacznie zwiększa się przy podgłaszaniu.
Ostatnio zmieniony pt, 7 stycznia 2011, 11:38 przez dzielec, łącznie zmieniany 2 razy.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Re: AVT Fender 5W
Witam nieźle wyszło gratulacje.
Mam pytanie gdzie dostałeś końcówki lutownicze/łączówki ?
Mam pytanie gdzie dostałeś końcówki lutownicze/łączówki ?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
W Warszawie na Żelaznej sklep nazywa się chyba Vega Tronic. Łączówki na których złożyłem przedwzmacniacz
i końcówkę były proste i musiałem je doginać ale bardzo dobrze się lutują (są pokryte srebrem) w
porównaniu do widocznych w zasilaczu (cynowane).
i końcówkę były proste i musiałem je doginać ale bardzo dobrze się lutują (są pokryte srebrem) w
porównaniu do widocznych w zasilaczu (cynowane).
Ja tam widzę jakieś dwa transformatory wyjściowe. Możesz wyjaśnić? Ja wiem, ze to wszystko co na chassis (prostownik itp) nie zmieściłeś w środku, ale jakim cudem wzmacniacz na dwóch lampach ma turet wielkości i złożoności godny 50-ciowatowca na kilku lampach?
TG-5 jest padnięty i jeszcze go nie wymontowałem, podłączony jest Tg-2.
Turet wyszedł trochę za duży (teraz zmniejszyłbym odległości między łączówkami),
ale próbowałem tak ułożyć elementy żeby prowadzić jak najmniej luźnych kabli.
W nowym chassis na zewnątrz będą tylko trafa i lampy.
Turet wyszedł trochę za duży (teraz zmniejszyłbym odległości między łączówkami),
ale próbowałem tak ułożyć elementy żeby prowadzić jak najmniej luźnych kabli.
W nowym chassis na zewnątrz będą tylko trafa i lampy.
painlust pisze:... jakim cudem wzmacniacz na dwóch lampach ma turet wielkości i złożoności godny 50-ciowatowca na kilku lampach?
Rzeczywiście trochę tego dużo jak na jedną lampę w preampie ... wygląda trochę przekombinowane ale może twórca zamieści schemat to będziemy wiedzieli o co biega.
- kciuq
- 1250...1874 posty
No przecież to gitarowiec z Audiotonu więc i wszystko jasne .
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ten wzmacniacz ma tak małe wzmocnienie, że nie ma prawa mieć ani śladu przydźwięku. Popracuj jeszcze nad tym, na pewno da się to zjawisko wyeliminować.dzielec pisze: Przydźwięk jest, ale przy niedużym rozkręceniu volume prawie nie przeszkadza,
-
- 25...49 postów
To bardzo dobry wzmacniacz, nie rozumiem Twojej zgryźliwości.kciuq pisze:No przecież to gitarowiec z Audiotonu więc i wszystko jasne .
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Zauważcie, że znaczna liczba "elementów" na tej płytce to są po prostu kabelki. Zdecydowanej większości z nich mogłoby nie być, gdyby elementy polutować wzdłuż płytki a nie tylko w poprzek. A kto wie, może i przydźwięk by zniknął.YamaY pisze:painlust pisze:... jakim cudem wzmacniacz na dwóch lampach ma turet wielkości i złożoności godny 50-ciowatowca na kilku lampach?
Rzeczywiście trochę tego dużo jak na jedną lampę w preampie ... wygląda trochę przekombinowane
Fakt, można to zrobić lepiej: http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... Layout.jpg
- kciuq
- 1250...1874 posty
Rzeczywiście trochę tego dużo jak na jedną lampę w preampie ... wygląda trochę przekombinowane ale może twórca zamieści schemat to będziemy wiedzieli o co biega.
To była odpowiedź na pytanie, poza tym autor zamieścił schemat jak widać powyżej.prezes_aps pisze:To bardzo dobry wzmacniacz, nie rozumiem Twojej zgryźliwości.kciuq pisze:No przecież to gitarowiec z Audiotonu więc i wszystko jasne .
Zauważcie, że znaczna liczba "elementów" na tej płytce to są po prostu kabelki. Zdecydowanej większości z nich mogłoby nie być, gdyby elementy polutować wzdłuż płytki a nie tylko w poprzek. A kto wie, może i przydźwięk by zniknął.
Jak przełożę wszystko do nowego chassis to spróbuję więcej elementów polutować bezpośrednioTen wzmacniacz ma tak małe wzmocnienie, że nie ma prawa mieć ani śladu przydźwięku. Popracuj jeszcze nad tym, na pewno da się to zjawisko wyeliminować.
do potencjometrów i jack'ów, poza tym użyję przewodów ekranowanych. Zwolni się trochę miejsca na płytce a
dodatkowo mam ECC83 i ECC85 i myślę nad jakimś dodatkowym kanałem żeby było trochę przesteru. Spróbuję znaleźć
w sieci jakiś schemat Fendera z cleanem i przesterem, ale jak chcecie coś zaproponować to proszę

Po kilku godzinach grania pojawił się problem- co jakiś czas wzmacniacz powoli ale do końca zaczyna cichnąć i po kilkunastu
sekundach powoli sam się podgłasza. Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie połączenia ale nie znalazłem żadnych luźnych.
Co ciekawe dzieje się tak tylko gdy podpięta jest gitara. 2-3 godziny włączony był discman i nic takiego się nie działo.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Marvel Atom ?dzielec pisze:Spróbuję znaleźć
w sieci jakiś schemat Fendera z cleanem i przesterem, ale jak chcecie coś zaproponować to proszę![]()