Sofia w Warszawie ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Sofia w Warszawie ?
Witam.Ubiegłej nocy podczas serwisowego przeglądu Talizmana ku swemu zdziwieniu na długich odebrałem z zadawalającą jakością bułgarską stację /około północy /. Dotychczas w porze póżno wieczornej , z względnie dobrym odbiorem wychodziły
/Konstancin ,piętro ,kilka metrów anteny /na długich Praha,Moskva i Berlin ale odbioru stacji bułgarskiej nie było.Pomiar f na innym odbiorniku wykazał 263 kHz.Tak dobre warunki propagacyjne i " awarie infrastruktury zakłócającej" ?
/Konstancin ,piętro ,kilka metrów anteny /na długich Praha,Moskva i Berlin ale odbioru stacji bułgarskiej nie było.Pomiar f na innym odbiorniku wykazał 263 kHz.Tak dobre warunki propagacyjne i " awarie infrastruktury zakłócającej" ?
-
- 4 posty
Re: Sofia w Warszawie ?
Ostatnio zmieniony śr, 12 stycznia 2011, 14:29 przez dzikiwiesiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam z samego rana.O 6-tej na długich u mnie "wychodziła" z zadawalającą jakością/żadnych zakłóceń/ na 254 kHz angielska stacja /BBC/.Około 7.15 rozpoczął się wyrażny spadek poziomu sygnału. Stacja bułgarska Horizont /Sofia/ na 263 kHz /odbierana wcześniej/ ,poziom zerowy.Godz 7.32, na 254 ślady sygnału i dominujący poziom zakłóceń.
.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 14:59 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś porządne stacje odpowiadały, odsyłając swoja kartę. Ale dziś, przy cięciu kosztów, przy kryzysie?k24 pisze: Chyba trzeba wysłać im kartę QSL z 73.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Ani na 254kHz ani na 263kHz żadna stacja nie może nadawać (nie powinna) zważywszy na to że odległość między stacjami AM powinna wynosić 9kHz. Prędzej stacja z Bułgarii nadaje na 252kHz lub 261kHz. Pepiki nadają na 270kHz, odejmijcie sobie 9kHz i samo wychodzi.
Swego czasu nawet na swoim odbiorniku co sobie poskładałem odbierałem dość dużo stacji na falach długich. Za to Klawesyn, odbiornik o prostej konstrukcji, nawet w dzień odbiera mi około 5 stacji! To te dużo
Swego czasu nawet na swoim odbiorniku co sobie poskładałem odbierałem dość dużo stacji na falach długich. Za to Klawesyn, odbiornik o prostej konstrukcji, nawet w dzień odbiera mi około 5 stacji! To te dużo

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Szanowny Kolego Marcinie tematem mych informacji było "zjawisko" związane z okresowymi zmianami propagacyjnymi które wystąpiły w konkretnym terenie gdzie dotychczas "zjawisko" to nie występowało. Warunki propagacyjne /odlegóść i ukształtowanie terenu /dla Częstochowy zdecydowanie różne .Apropo "swego czasu " , kiedy to było? Przy okazji te pięć stacji odbierane na długich na terenie Częstochowy /obecnie / w ciągu dnia to które ? Co do częstotliwości ,zgoda , tekst pisałem na "gorąco" odczytując ich wartości ze wskażnika częstotliwości na odbiorniku /dostrojonym na" słuch" i minimum zakłóceń / .
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
U mnie w ciągu dnia słyszę: ruskich (albo coś co ada w podobnym języku), niemców, czechów, Warszawę, radiolatarnię z Pyrzowic i coś jeszcze, teraz nie pamiętam. Częstotliwości idealnie nie podam bo jak można to określić na Klawesynie czy Giewoncie?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
I w tak w ciągu całej doby ? Przyrzowice , NDB to zrozumiałe ,pomoc nawigacyjna dla obszaru zbliżania na którym znajduje się Częstochowa.To nie "zjawisko". U mnie NDB Piaseczno też "kręci na okrągło" cała dobę . Chodzi o to" jeszcze coś"?.Bułgarzy,Anglicy ,Rumuni ?
A tak przy okazji,skoro "wystąpił" w temacie system NDB.To system ten znajdował się na wyposażeniu lotniska i był w użyciu w dniu 10 kwietnia.
-
- 3125...6249 postów
I on był przyczyną...?
Szanowny Kolego , tęgie głowy od kilku miesięcy pracują nad tą odpowiędzią , co było przyczyną ? Moja informacja dotyczy jedynie faktu eksploatacji systemu NDB w obszarze obsługiwanym przez to lotnisko.
-
- 3125...6249 postów
Równie Szanowny Kolego, dziękuję za odpowiedź.Jest to temat ,delikatnie mówiąc niezbyt pachnący perfumą.Życzę dobrej nocy - z wyrazami szacunku. Janek.
- gachu13
- 1250...1874 posty
Z tego co się orientuję, NDB nie służy jako pomoc przy lądowaniu a jedynie w nawigacji w powietrzu. Poza tym nie jest na tyle dokładny żeby precyzyjnie nakierować samolot na pas a zła pogoda (zwłaszcza chmury burzowe) potrafi jeszcze bardziej go ogłupić.
SQ9KQZ
Witam.Tak jest ,to jest system nawigacji,używany w czasie lotu ,coraz rzadziej w praktyce stosowany /niektóre kraje już go wycofały/. Dla celu podejścia na pas /scieżka schodzenia/stosowany jest system ILS .