Telefunken Choral, 643WK
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Telefunken Choral, 643WK
Witam!
Zastanawiam się do czego w Telefunkenie Choral służy rezystor 2.75k łączący Rk lampy końcowej z katodą lampy detekcyjnej i dzielnikiem napięcia z S2 AF3: Czy jest to opóźnienie działania automatycznej regulacji wzmocnienia?
Pozdrawiam
Matizz
Zastanawiam się do czego w Telefunkenie Choral służy rezystor 2.75k łączący Rk lampy końcowej z katodą lampy detekcyjnej i dzielnikiem napięcia z S2 AF3: Czy jest to opóźnienie działania automatycznej regulacji wzmocnienia?
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Re: Telefunken Choral, 643WK
Dokładnie tak.Matizz pisze:
Czy jest to opóźnienie działania automatycznej regulacji wzmocnienia?
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Witam ponownie.
Czy komuś z was udało się poprawnie zestroić to radio?
Najpierw miałem problemy z heterodyną - za nic nie chciała się wzbudzić na zakresie fal średnich, a na pozostałych zrywała drgania.Cewki dobre, kondensatory również, lampa sprawna z dobrą metalizacją.
Gdy już się z tym uporałem zauważyłem że P.cz jest trochę rozstrojone.
Gdy zestroiłem je na 484kHz (+/- 2,5kHz) to badając tor dalej zauważyłem, że na 750kHz jest kolejny pik, na dodatek dwa razy więszky od tego na 484 kHz.
Regulując trymerami nie da się go usunąć, rdzenie w cewkach są stałe.
Czy jest sens dołożyć równolegle do trymerów kondensatory mikowe do przesunięcia tego piku?
Sprawdzałem przy odłączonych obwodach wejściowych, gdy je podłączę ten pik nie powinien być aż tak widoczny.
Zamiast AH1 pracuje zastępczo heptoda ECH81 (6.3V jest uzyskiwane z powielenia 4V ), na mierniku lampa zachowuje się podobnie jak AH1.
Pozdrawiam
Matizz
Czy komuś z was udało się poprawnie zestroić to radio?
Najpierw miałem problemy z heterodyną - za nic nie chciała się wzbudzić na zakresie fal średnich, a na pozostałych zrywała drgania.Cewki dobre, kondensatory również, lampa sprawna z dobrą metalizacją.
Gdy już się z tym uporałem zauważyłem że P.cz jest trochę rozstrojone.
Gdy zestroiłem je na 484kHz (+/- 2,5kHz) to badając tor dalej zauważyłem, że na 750kHz jest kolejny pik, na dodatek dwa razy więszky od tego na 484 kHz.
Regulując trymerami nie da się go usunąć, rdzenie w cewkach są stałe.
Czy jest sens dołożyć równolegle do trymerów kondensatory mikowe do przesunięcia tego piku?
Sprawdzałem przy odłączonych obwodach wejściowych, gdy je podłączę ten pik nie powinien być aż tak widoczny.
Zamiast AH1 pracuje zastępczo heptoda ECH81 (6.3V jest uzyskiwane z powielenia 4V ), na mierniku lampa zachowuje się podobnie jak AH1.
Pozdrawiam
Matizz
- gachu13
- 1250...1874 posty
Prawdopodobnie rozjechały Ci się kondensatory stałe w filtrach p.cz. Mnie tez dopiero niedawno uświadomiono że tam są i trymery i kondensatory stałe (po drugiej stronie płytki teksolitowej). Jak naprawiałem swojego Chorala to mierzyłem indukcyjność cewek w filtrze i wyszło mi chyba 484uH (dokładnie mogę Ci powiedzieć w piątek) - na podstawie tego powinno dać się dobrać odpowiedni kondensator ze wzoru na częstotliwość rezonansową układu LC.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Ja proponuję dla zasady wymienić wszystkie kondensatory w obwodach p.cz. Wiadomo, że z upływem lat musiały się "rozjechać". Gdybym rekonstruował ten odbiornik, to chyba przede wszystkim, sprawdziłbym cewki obwodów p.cz. na Q-metrze i wszystko byłoby jasne. Dopiero wówczas (po wymianie kodensatorów) byłaby pora na staranne zestrojenie toru.
CJN
Nie musiały. W sprzęcie zabytkowym nie wymienia się części "dla zasady". Należy sprawdzić, zmierzyć i dopiero wtedy wymienić, bez większego problemu na sprawny i oryginalny.CJN pisze:Ja proponuję dla zasady wymienić wszystkie kondensatory w obwodach p.cz. Wiadomo, że z upływem lat musiały się "rozjechać".
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
OTLamp ma rację, nie należy wymieniać kondensatorów na zapas.
W przypadku tego odbiornika okazało się jednak, że dwa kondensatory stałe w pierwszym obwodzie p.cz mają znacznie zmniejszoną pojemność (do około 50pF). Ponieważ ani temperatura, ani oddziaływanie mechaniczne nie wpływały na zmianę tej pojemności postanowiłem je zostawić i równolegle do nich dołożyłem kondensatory o wartości 150pF (dobrane eksperymentalnie).
Udało mi się wtedy zestroić pośrednią na właściwą częstotliwość - 484kHz.
Ze względu na to, że nie użyłem kondensatorów mikowych a ceramicznych znacznie spadła dobroć (a niby są przeznaczone do obwodów rezonansowych), a tym samym zwiększyło się pasmo przenoszenia filtru - do 15kHz.
W przyszłym tygodniu wymienię te ceramiki na mikowe i wtedy wszystko powinno się poprawić.
Pozdrawiam
Matizz
W przypadku tego odbiornika okazało się jednak, że dwa kondensatory stałe w pierwszym obwodzie p.cz mają znacznie zmniejszoną pojemność (do około 50pF). Ponieważ ani temperatura, ani oddziaływanie mechaniczne nie wpływały na zmianę tej pojemności postanowiłem je zostawić i równolegle do nich dołożyłem kondensatory o wartości 150pF (dobrane eksperymentalnie).
Udało mi się wtedy zestroić pośrednią na właściwą częstotliwość - 484kHz.
Ze względu na to, że nie użyłem kondensatorów mikowych a ceramicznych znacznie spadła dobroć (a niby są przeznaczone do obwodów rezonansowych), a tym samym zwiększyło się pasmo przenoszenia filtru - do 15kHz.
W przyszłym tygodniu wymienię te ceramiki na mikowe i wtedy wszystko powinno się poprawić.
Pozdrawiam
Matizz
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Witam!
Radio prawie skończone.
Skrzynka została wyczyszczona i polakierowana na wysoki połysk.
Po wymianie kondensatorów ceramicznych na mikowe udało się poprawnie zestroić p.cz.
Wymieniłem nieoryginalne rezystory na Alwaysy, zregenerowałem większość kondensatorów, niestety 3 sztuki poprzez wstawienie do środka nowych.
Zdobyłem lampę AH1, niestety nie chce działać powyżej 10MHz pomimo, że heterodyna działa do samego końca skali.
Na ECH81 odbiera dobrze.
W oryginalnym głośniku przewinąłem spaloną cewkę wzbudzenia, ale chwilowo nie mam dostępu do prasy by ją założyć, dlatego teraz gra na głośniku z Woli, kable połączeniowe również zostaną wymienione
Ozdobną ramkę oddam do chromowania po świętach.
Chassis zostanie wyczyszczone i pomalowane, ale to w przyszłości, dorobię również tylną ściankę.
Ogólnie radio było dość kapryśne w naprawie, jednak jakość odbioru zrekompensowała wszystkie trudy.
Więcej zdjęć można zobaczyć w tym albumie:
http://picasaweb.google.com/jezussm/TelefunkenChoral#
Pozdrawiam
Matizz
Radio prawie skończone.
Skrzynka została wyczyszczona i polakierowana na wysoki połysk.
Po wymianie kondensatorów ceramicznych na mikowe udało się poprawnie zestroić p.cz.
Wymieniłem nieoryginalne rezystory na Alwaysy, zregenerowałem większość kondensatorów, niestety 3 sztuki poprzez wstawienie do środka nowych.
Zdobyłem lampę AH1, niestety nie chce działać powyżej 10MHz pomimo, że heterodyna działa do samego końca skali.
Na ECH81 odbiera dobrze.
W oryginalnym głośniku przewinąłem spaloną cewkę wzbudzenia, ale chwilowo nie mam dostępu do prasy by ją założyć, dlatego teraz gra na głośniku z Woli, kable połączeniowe również zostaną wymienione
Ozdobną ramkę oddam do chromowania po świętach.
Chassis zostanie wyczyszczone i pomalowane, ale to w przyszłości, dorobię również tylną ściankę.
Ogólnie radio było dość kapryśne w naprawie, jednak jakość odbioru zrekompensowała wszystkie trudy.
Więcej zdjęć można zobaczyć w tym albumie:
http://picasaweb.google.com/jezussm/TelefunkenChoral#
Pozdrawiam
Matizz
- gachu13
- 1250...1874 posty
Gratulacje, bardzo ładne wyszło. Wiesz, że gałki masz nie takie, jakie powinny być?
SQ9KQZ
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Gałki pochodzą z jakiegoś EAW, tylko boczna gałka przełącznika zakresów jest oryginalna.
Pozdrawiam
Matizz
Pozdrawiam
Matizz
Jeśli można wiedzieć, to jakim lakierem malowałeś obudowę. Wyszła pięknie.Skrzynka została wyczyszczona i polakierowana na wysoki połysk.
Paweł
To bardzo efektowne radio. Zainteresowałem się dyskusją na temat gałek. W moim radiu brakuje właśnie gałki bocznej i jednej przedniej, tej większej. Jako, że jestem w stanie dorobić sobie tą większą na podstawie posiadanej, tak z tą boczną to problem. Może ktoś jest w stanie dorobić, albo ma wolną?
Moje radio z zewnątrz wygląda tak:
Przed renowacją było w kiepskim stanie:

Musiałem wymienić spód obudowy bo była jak sito. Pozostałą część poddałem operacji odrabaczającej.

Część forniru na froncie została wymieniona (było za dużo dziur):

Fornir pokryłem pięknym bursztynowym roztworem szelaku:

Odnowie poddany został również głośnik:

Membrana została zastąpiona nową:

Całość pomalowana na czarno tak jak było w oryginale:

Dorobiona ścianka, której nie było:
Blacha pod skalą też wymagała odnowienia:

Radia jeszcze nie uruchomiłem. Na razie cicho szumi na trzech zakresach. Wymieniłem ewidentnie walnięte kondensatory i niesprawną lampę. Zerwaną stalową linkę skali zastąpiłem stalową linką z przyponu wędkarskiego. Metrowy przypon kosztował coś około 20 zł.
Mam do dyspozycji tylko miernik uniwersalny. Jeśli radio będzie mocno rozstrojone będę potrzebował pomocy.
Moje radio z zewnątrz wygląda tak:

Przed renowacją było w kiepskim stanie:

Musiałem wymienić spód obudowy bo była jak sito. Pozostałą część poddałem operacji odrabaczającej.

Część forniru na froncie została wymieniona (było za dużo dziur):

Fornir pokryłem pięknym bursztynowym roztworem szelaku:

Odnowie poddany został również głośnik:

Membrana została zastąpiona nową:

Całość pomalowana na czarno tak jak było w oryginale:

Dorobiona ścianka, której nie było:

Blacha pod skalą też wymagała odnowienia:

Radia jeszcze nie uruchomiłem. Na razie cicho szumi na trzech zakresach. Wymieniłem ewidentnie walnięte kondensatory i niesprawną lampę. Zerwaną stalową linkę skali zastąpiłem stalową linką z przyponu wędkarskiego. Metrowy przypon kosztował coś około 20 zł.
Mam do dyspozycji tylko miernik uniwersalny. Jeśli radio będzie mocno rozstrojone będę potrzebował pomocy.
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
pawfil->
Użyłem lakieru akrylowego, 3 warstwy, jedna nakładana pędzlem i dwie pistoletem, następnie całość została przeszlifowana drobnym papierem i wypolerowana.
Andy_99-> Czy to tylko załamanie cienia, czy fornir z przodu jest jaśniejszy od tego na ściankach?
Patrząc na stan chassis i odnosząc to do mojego egzemlparza mogę powiedzieć, że na pewno będziesz musiał wymienić kondensatory w filtrach P.cz i paddingi w heterodynie.
Uważaj na rdzenie w obwodach wejściowych i heterodyny, do ruszenia nie wolo użyć rozpuszczalnika ponieważ się rozsypią.
Pokaż zdjęcie od spodu chassis.
Radio jest ciężkie do zestrojenia, a z samym miernikiem uniwersalnym to będzie niemożliwe.
Napisz skąd jesteś, może któryś z forumowiczów Ci pomoże.
Pozdrawiam
Matizz
Użyłem lakieru akrylowego, 3 warstwy, jedna nakładana pędzlem i dwie pistoletem, następnie całość została przeszlifowana drobnym papierem i wypolerowana.
Andy_99-> Czy to tylko załamanie cienia, czy fornir z przodu jest jaśniejszy od tego na ściankach?
Patrząc na stan chassis i odnosząc to do mojego egzemlparza mogę powiedzieć, że na pewno będziesz musiał wymienić kondensatory w filtrach P.cz i paddingi w heterodynie.
Uważaj na rdzenie w obwodach wejściowych i heterodyny, do ruszenia nie wolo użyć rozpuszczalnika ponieważ się rozsypią.
Pokaż zdjęcie od spodu chassis.
Radio jest ciężkie do zestrojenia, a z samym miernikiem uniwersalnym to będzie niemożliwe.
Napisz skąd jesteś, może któryś z forumowiczów Ci pomoże.
Pozdrawiam
Matizz
Czy do polerowania użyłeś pasty polerskiej, jeśli tak to jakiej? Teraz właśnie pracuję nad obudową i chciałe uzyskać podobny efekt.
Paweł