pojemnosc w cm
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
pojemnosc w cm
Witam !
Jaki jest przelicznik pojemnosci podanej w cm ? Cos mi sie kojarzy ze chyba 0,9 ale nie jestem pewien .
Pozdrawiam
Jaki jest przelicznik pojemnosci podanej w cm ? Cos mi sie kojarzy ze chyba 0,9 ale nie jestem pewien .
Pozdrawiam
KS....
Re: pojemnosc w cm
Witam ,
wątek dość stary ale sam remontując odbiornik w którym w obwodzie oscylatora zastosowano kondensatory oznaczone w "cm " chciałem się upewnić co do przelicznika i ku memu zdziwieniu na forum znalazłem karygodny błąd " 1cm = 0.9pF " w poście powyzej oraz jeszcze w innym starszyym poście :
viewtopic.php?f=11&t=1793&hilit=pojemno ... i&start=15
z tego co mi wiadomo to jednostka pojemności 1cm odpowiada 1,113pF czyli mozemy napisać 1cm=1,113pF albo 1pF= 0,9cm
prosze o weryfikację oraz autorów o poprawienie postów .
Dla osób z mniejszym doświadczeniem którzy zdemontują i zmierzą kondensatory w oscylatorze w starszych odbiornikach wadliwy przelicznik moze sporo namieszać a znalezienie właściwego nie jest takie łatwe .
ja korzystałem z "Jak czytać schematy radiowe " Klimczewskiego ; http://www.pascalchour.fr/conseils_en.h ... ectronique oraz http://www.federmann.co.at/vfhess/Kapitel/3_3.html
wątek dość stary ale sam remontując odbiornik w którym w obwodzie oscylatora zastosowano kondensatory oznaczone w "cm " chciałem się upewnić co do przelicznika i ku memu zdziwieniu na forum znalazłem karygodny błąd " 1cm = 0.9pF " w poście powyzej oraz jeszcze w innym starszyym poście :
viewtopic.php?f=11&t=1793&hilit=pojemno ... i&start=15
z tego co mi wiadomo to jednostka pojemności 1cm odpowiada 1,113pF czyli mozemy napisać 1cm=1,113pF albo 1pF= 0,9cm
prosze o weryfikację oraz autorów o poprawienie postów .
Dla osób z mniejszym doświadczeniem którzy zdemontują i zmierzą kondensatory w oscylatorze w starszych odbiornikach wadliwy przelicznik moze sporo namieszać a znalezienie właściwego nie jest takie łatwe .
ja korzystałem z "Jak czytać schematy radiowe " Klimczewskiego ; http://www.pascalchour.fr/conseils_en.h ... ectronique oraz http://www.federmann.co.at/vfhess/Kapitel/3_3.html
Ano czeski błąd się wkradł. Ja nigdy nie pamiętam i sprawdzam na forum, a więc to wszystko przez Tomkaarwiecz pisze:Witam ,
wątek dość stary ale sam remontując odbiornik w którym w obwodzie oscylatora zastosowano kondensatory oznaczone w "cm " chciałem się upewnić co do przelicznika i ku memu zdziwieniu na forum znalazłem karygodny błąd " 1cm = 0.9pF

Za całą pewnością 1pF=0.9cm (przed chwilą dla sprawdzenia policzyłem sobie pojemność kuli przewodzącej o promieniu 0.9cm).
Cześć
Może warto zapisać, że:
C=4*3,14*R*Eo (pojemność kuli)
gdzie C to pojemność w Faradach, R w metrach i Eo-przenikalność elektryczna próżni Eo=8,85E-12 [F/m].
Myslę, że w dziale "Radioretro" warto to podkleić czy coś w tym stylu.
Pozdrawiam Maciej
Może warto zapisać, że:
C=4*3,14*R*Eo (pojemność kuli)
gdzie C to pojemność w Faradach, R w metrach i Eo-przenikalność elektryczna próżni Eo=8,85E-12 [F/m].
Myslę, że w dziale "Radioretro" warto to podkleić czy coś w tym stylu.
Pozdrawiam Maciej
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
Nie wyjaśniłeś jednak co to jest R :p. Ktoś podstawi nie to, co potrzeba i będzie lipa.
Wygodnie jest stosować wartość przybliżoną równą (1/36pi)*10^-9 F/m Wtedy skraca się z 4pi zostawiając w mianowniku samą dziewiątkę, która to pięknie się skraca z długością promienia równą 9*10^-3 m dając "jak w gębę strzelił" pojemność 10^-12F=1pFMaciejMM pisze:Eo=8,85E-12 [F/m].
Cześć
Powiem tak- jakaś łopatologiczna, estetyczna, czytelna notatka powinna się pojawić w dziale "radio retro" na ten temat. Zapiszę to w latexie, by było czetylne i przedstawię jeszcze dziś, jak nie zapomnę....
Pozdrawiam Maciej
Ps. Weosłych świąt, dużo historycznych odbiorników, lamp i ogólnie "retro elektroniki" w nowym roku
Powiem tak- jakaś łopatologiczna, estetyczna, czytelna notatka powinna się pojawić w dziale "radio retro" na ten temat. Zapiszę to w latexie, by było czetylne i przedstawię jeszcze dziś, jak nie zapomnę....
Pozdrawiam Maciej
Ps. Weosłych świąt, dużo historycznych odbiorników, lamp i ogólnie "retro elektroniki" w nowym roku

Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl