Końcówka mocy - Mesa by Recon
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Końcówka mocy - Mesa by Recon
Ale te 2x430V powinno bez obciazenia dac ca 600V DC natomiast 390V da 546V. Mam wiec pytanie kto i co mierzyl, czym i jak oraz czy ewentualnie byl pod wplywem ciekawych substancji chemicznych? Oraz w jaki sposob stwierdzil ze wykonane pomiary sa wiarygodne t.zn. przyrzad pomiarowy w pelni sprawny lacznie z bateriami, pomiar wykonany poprawnie itd.
Aleksander Niemand
Dołączam się do przedmówcy, może zrobić zdjęcie uk. pomiarowego ...... jeden obraz wart jest 1000 słów
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Mierzone były zwykłym multimetrem, nie jakimś super, raczej z tych słabszych, na pełnych bateriach i chyba dobrze mierzy bo opór uzwojenia - 146Ohm dobrze policzył, ja także byłem "poczytalny" i chyba jedynymi obcymi substancjami obcymi w moim ciele były opary po lutowaniu, a i tak staram się nie wdychać
Dla pewności dziś później przeprowadzę je jeszcze raz i zobaczymy co się da zrobić ze zdjęciami.

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Daje 587V DC.VacuumVoodoo pisze:Ale te 2x430V powinno bez obciazenia dac ca 600V DC
Tyle jest pod obciążeniem z dwiema 6P3S-E.VacuumVoodoo pisze:natomiast 390V da 546V.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
O, faktycznie, czyli pomiary pod tym względem dobre, zresztą właśnie potwierdziłem to. Co to Mosfetów - czy ten może być: BUZ90A - 600V 4,5A 75W? To samo co IRFBC30.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ok, ponieważ widzę że uprawia się tutaj niepotrzebne kombinacje alpejskie, mam dla Recona propozycje
1) Możemy uznać transakcję za niebyłą (tj. Ty mi trafo, ja Tobie kasę)
2) Mogę Ci zrobić nowe trafo
Do wyboru, możesz oczywiście też nic nie wybrać.
Pozdrawiam,
Kacper
1) Możemy uznać transakcję za niebyłą (tj. Ty mi trafo, ja Tobie kasę)
2) Mogę Ci zrobić nowe trafo
Do wyboru, możesz oczywiście też nic nie wybrać.
Pozdrawiam,
Kacper
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Nie no Stary... Nie ma raczej takich możliwości, nie chce alby ktoś płacił/tracił nerwy z mojej winy, która wynikła z niewiedzy... Prędzej po prostu kupie od Ciebie kolejne trafo, najpierw próbując patent z Mofsetami, naprawdę nie chce Cie narażać na jakiekolwiek koszty z mojej winy.
No chyba że istnieje opcja odwinięcia go przez Ciebie, za jakąś dopłatą + koszty wysyłki w obie strony na moje konto.
Ty zachowujesz się bardzo w porządku w stosunku do mnie, dlatego i ja chcę pozostać fair. No i nie chcę aby na tym całym incydencie(z mojej jasnej winy) ucierpiała nasza znajomość tj. jako moja reputacja - kupca w Twoich oczach. Gdy teraz już upewniłem się na 100%, że to z mojej winy muszę po prostu ponieść tego konsekwencje i tyle.
No chyba że istnieje opcja odwinięcia go przez Ciebie, za jakąś dopłatą + koszty wysyłki w obie strony na moje konto.
Ty zachowujesz się bardzo w porządku w stosunku do mnie, dlatego i ja chcę pozostać fair. No i nie chcę aby na tym całym incydencie(z mojej jasnej winy) ucierpiała nasza znajomość tj. jako moja reputacja - kupca w Twoich oczach. Gdy teraz już upewniłem się na 100%, że to z mojej winy muszę po prostu ponieść tego konsekwencje i tyle.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Co do mofsetów, czy jedynymi kryteriami które przy doborze mam brać pod uwagę są:
- maksymalne napięcie
- maksymalny prąd
- maksymalna moc oddana do otoczenia??
- maksymalne napięcie
- maksymalny prąd
- maksymalna moc oddana do otoczenia??
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Obudowa i sposob mocowania do radiatora (bo jak kupisz do montazu powierzchniowego to sie wkopiesz) oraz typ kanalu N albo P.
Aleksander Niemand
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No to wybór pada na 2x IRFBC30 no i będzie chłodzone szkieletem aluminiowym obudowy, czyli dość spora powierzchnia wymiany ciepła
Edit: I na 2x dioda Zenera 1,3W 47V ewentualnie 5W 51V - 1N5369B
Edit: I na 2x dioda Zenera 1,3W 47V ewentualnie 5W 51V - 1N5369B
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
A zdradzisz, po co 2x tranzystor i 2x dioda? Bo jeśli robisz tak, jak proponował VacuumVoodoo, to wystarczy po jednym elemencie, bo montujesz to na odczepie środkowym uzw. wtórnego:
VacuumVoodoo pisze:dziala to na zasadzie ze jesli srodkowy odczep uzwojenia wtornego postawisz na potencjale -X Volt wzgledem (ponizej) masy to napiecie za prostownikiem pod nominalnym obciazeniem spadnie o X Volt.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Hmm no bo to nie zapewni wystarczającego spadku napięcia, potrzebuje ok 100V a nie 50V, myślałem by dać w szereg, bo nie wiem czy znajdę mosfet który by oddał aż tyle ciepła - na 100V, na tamtej stronei pisało o ok 75W dla jednej diody 50V
EDIT: Znalazłem coś jednak w sam raz: http://sklep.avt.pl/p/pl/488931/tranzys ... +190w.html + http://sklep.avt.pl/p/pl/41086/dioda+ze ... w+91v.html
Proszę tylko o potwierdzenie czy ten secik będzie dobry
EDIT: Znalazłem coś jednak w sam raz: http://sklep.avt.pl/p/pl/488931/tranzys ... +190w.html + http://sklep.avt.pl/p/pl/41086/dioda+ze ... w+91v.html
Proszę tylko o potwierdzenie czy ten secik będzie dobry

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Przecież 100V*0,25A=25W, BUZ90 przy temperaturze 100 stopni Celsjusza ma maksymalną moc admisyjną 30W, więc powinien wystarczyć. Ewentualnie można dać coś mocniejszego, np IRF840, IRFP450.Recon pisze:bo nie wiem czy znajdę mosfet który by oddał aż tyle ciepła - na 100V, na tamtej stronei pisało o ok 75W dla jednej diody 50V
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Bo akurat w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia napięcie za prostownikiem, tzn jego wysokość?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No dobra, pochodziłem trochę po zagranicznych forach i zdecydowałem się wykorzystać patent, który polecił mi VacuumVoodoo tzn ujemny potencjał na B+, okazuje się, że wielu ludzi stosuje go np gdy chcą pobawić się brzmieniem - jako sprawdzony sposób na obniżenie napięcia - koleś nawet prawie o 200V opuścił. Więc będzie to dosyć cenne doświadczenie i przyda się na przyszłość na pewno, do ciekawych modów w stylu Van Halena, zamiast używania autotransformatorów
jak pójdzie nie po myśli to kupie lampy el34, choć mam szczerą nadzieję, że mosfet + zenerka zdadzą egzamin.

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.