Nowy projekt - 3 kanałowy gitarowiec

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

o-----c

Re: Nowy projekt - 3 kanałowy gitarowiec

Post autor: o-----c »

Ghost pisze:A co powiecie na 1W, 5W, 25W i 50W ?

Wicker co do Twojego pytania po co ? - Po pierw układ biasu miedzy KT88 a EL34 będzie tak jak w deerce przełączany na pstryczku
- co do 1, 5, 25, 50 - proszę, przypomnij sobie, że nadal (chyba) obowiązuje zasada, że wrażenie dwukrotnego wzrostu głośności występuje przy czterokrotnym zwiększeniu mocy wyjściowej. Jeśli zaś chodzi o EL34/KT88, to w zasadzie nie potrzeba przełącznika biasu. KT spokojnie "wytrzymają" -38V na S1, jednocześnie będąc w klasie A, PP, przy Ua ok. +410V
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Ok czuję się przekonany. Będzie 0,5W, 5W i 50W. W takim razie teraz pytanie o wartości rezystorów. O ile dobrze zrozumiałem to Tom na swojej stronie podaje przykład na podstawie potencjometru 200 Ohm i mocy 100W. Przy zerowym oporze jest 100W, natomiast przy maksymalnym jest 10W co oznacza że to 200 Ohm daje 10 krotny spadek mocy. W moim przypadku spadki mocy mają być 10 i 100 krotne czyli w takim wypadku pierwszy rezystor powinien mieć 200 Ohm (spadek 10 krotny) natomiast ile powinien mieć drugi włączany szeregowo z pierwszym aby otrzymać spadek 100 krotny ? Nie wiem czyt dobrze kminie ale skoro 200 Ohm daje spadek 10 krotny to czy 2k Ohm bedzie dawało spadek 100 krotny ? W tym wypadku drugi rezystor powinien mieć 1,8k Ohm. Jeśli moje rozumowanie jest błędne to proszę o wyjaśnienie jak to powinno wyglądać w praktyce.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Canio pisze: obowiązuje zasada, że wrażenie dwukrotnego wzrostu głośności występuje przy czterokrotnym zwiększeniu mocy wyjściowej
A nie 10-ciokrotnym?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Tu jest artykuł, chyba w miarę wiarygodny:
http://www.amptone.com/g112.htm
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Ok wychodzi na to że wartości 0,5W, 5W i 50W będą najbardziej optymalne. Teraz tylko kwestia jak to uzyskać ? Czy moje rozumowanie z poprzedniego postu jest prawidłowe ?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie podałeś linka do schematu, więc trudno powiedzieć, ale można przypuszczać, że wspomniany rezystor jest włączany w katody i powoduje po prostu przytkanie lamp mocy. Jeśli tak jest istotnie to wartość rezystora jest wtórna, istotny jest nowy punkt pracy (nowy prąd anodowy), który w ogólności zmienia się nieliniowo ze zmianą Us1, a już tym bardziej nieliniowo w funkcji Rk (tym bardziej, że istnieje tu równocześnie działająca polaryzacja stała. Funkcja f(x)=ax+b, wbrew temu co "uczą" w szkołach średnich, nie jest funkcją liniową), tzn zwiększenie Rk x razy nie powoduje zwiększenie Uk x razy.
Tak więc można sądzić że Twoje rozumowanie jest zupełnie błędne. Należałoby raczej wybrać (posługując się cha-kami) takie Us1, które, przy założonych Ua, Us2, Raa pozwala na uzyskanie zakładanej mocy, a nastepnie dobrać Rk tak, żeby to Us1 uzyskać. Pewnie będzie trzeba zwrócić przy tym uwagę, aby lampy nie były zpolaryzowane zbyt głęboko w klasie AB, bo wówczas wysterowanie może "wypchnąć" je do klasy C z wiadomymi efektami dźwiękowymi.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Chodzi o ten schemat http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... ervar1.gif.

Opis działania jest opisany poniżej na podstawie tego schematu http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... wervar.gif
Teoretyczne rozważania wskazują, że dla stuwatowego wzmacniacza możliwa jest redukcja mocy od pełnej do ok. 10W, bez wprowadzania zniekształceń nieliniowych! Jak to działa? Już pobieżna analiza schematu uwidacznia zastosowanie dwóch typów polaryzacji - stałej (fixed bias) i katodowej (cathode bias). Siatki sterujące lamp mocy przyłączone są do "sztywnego" źródła ujemnego napiecia. Katody natomiast, inaczej niż w tradycyjnym układzie przeciwsobnym ze stała polaryzacją, zamiast bezpośrednio do masy, przyłączone są do niej przez "potencjometr" drutowy 200R/5W. Kluczowym elementem regulującym moc wyjściową jest właśnie ten potencjometr, który - przy ustalonym (tu: -65V) ujemnym napięciu biasu na siatkach sterujących - poprzez zmianę przewodności lamp (conductivity) w tak szerokich granicach (10-100W) zmienia moc wyjściową i co najważniejsze, bez wprowadzania zniekształceń i jakiegokolwiek ryzyka uszkodzenia lamp końcowych. Technicznie jest to przesuwanie za pomocą zmiennej rezystancji stałego potencjału obydwu katod - od poziomu masy (czyli "0" woltów) do kilkunastu woltów powyżej. Największa, czyli pełna moc oddawana jest przy "zerowej" rezystancji potencjometru, a najmniejsza przy maksymalnej, czyli ok. 200R. Przy czym operowanie potencjometrem nie powoduje istotnego "przesuwania" punktu pracy lamp "z klasy do klasy". Wg autora modu możliwe jest uzyskiwanie klasycznego lampowego obcinania sygnału (clipping) przy dowolnie ustawionej mocy. Ma to szczególne znaczenie w przypadku grania w małych pomieszczeniach, gdy chcemy uzyskać przesterowanie przy małej głośności.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: endrju »

jethrotull pisze: Funkcja f(x)=ax+b, wbrew temu co "uczą" w szkołach średnich, nie jest funkcją liniową
:shock:A co jest obrazem takiej funkcji , parabola ? Chyba Nobel z matmy się szykuje :twisted:
Po prostu funkcja którą chcemy opisać to zjawisko nie jest funkcją liniową, a f(x)=ax+b jest zawsze liniowa , bo a i b są stałymi.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

endrju :arrow: a parabola nie jest linią? Podążając tą logiką funkcja kwadratowa też jest "liniowa".
f(x)=ax+b to funkcja afiniczna, funkcją liniową jest f(x)=ax. Nie dostanę za to Nobla, raz dlatego że nie ma Nobla z matematyki (jest medal Fieldsa), a dwa dlatego że to informacja dostępna w każdym akademickim podręczniku podstaw algebry liniowej :D (np. mam tu pod ręką "Elementary linear algebra" Hartfiela i Hobbsa).
Ghost :arrow: no właśnie, kluczowe jest to że można zejść z mocą do 10W *bez zniekształceń*. Czyli to co mówiłem: przy jeszcze niższej mocy lampa będzie pracowała zbyt blisko początkowego zakrzywienia cha-ki.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Bardzo Ci kibicuję w tym projekcie, bo sam też przymierzam się do podobnego trójkanałowca. Czysty - wiadomo, natomiast C i L testuję kilka rozwiązań. Ciekaw jestem jak zamierzasz wyprowadzić gałki potencjometrów - w jednym czy w dwóch rzędach. Na schemacie popraw C34 - do anody V2a a nie do masy.
pozdrawiam
endrju
125...249 postów
125...249 postów

No tak , sinus to też linia , tylko "porypana". No chodzi mi o to , że funkcja , którą podałeś jest funkcją liniową!!! tylko punkt zerowy jest przesunięty , ale wynikiem jest linia prosta. I na tym polega liniowość ( potencjometry liniowe tak działają , a jak dodamy między masę a dolny punkt potka rezystor , to on jest naszym b w tej funkcji..... )kurde brak mi argumentów , bo to jest dla mnie tak oczywiste , że nigdy ich szukać nie musiałem..
Tam gdzie wynikiem jest parabola to są funkcje wykładnicze lub logarytmiczne - no też linie , ale nie w rozumieniu liniowości
Charakterystyki lamp nie są liniowe , więc problemu nie można opisać funkcją liniową..... Myślę ,że o to Ci chodziło
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przykro mi, ale się mylisz. Fakt, że wykresem funkcji jest linia prosta nie jest rozstrzygający. Mam Ci zacytować dosłownie definicję z podręcznika?
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Nie chcę się kłócić , dla mnie , dla tysięcy ludzi po szkole średniej , czy też po studiach ( no nie wiem jak po wydz matematycznych ) , przekształcenie afiniczne jest szeroko pojętą funkcją liniową... jak uważasz dalej ,że się mylę to powiedz i ja już się zamknę , a jak mi chcesz dowodzić swioch racji , to lepiej na PW , bo zaśmiecamy wątek...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dyskusja w wątku jest o tyle zasadna, że kolega Ghost wykonał liniową ekstrapolację funkcji Pout(Uk), która nie jest uprawniona, z (między innymi) tego powodu, że funkcja ta nie jest liniowa (przyjmując Uk jako zmienną niezależną) właśnie dokładnie ze względu na obecność -Us1 (czyli naszego b). Widać tu więc w praktyce, dlaczego "szerokie rozumienie" liniowości funkcji jest błędne :)

PS.
Oczywiście nawet jakby nie było błędne, to nadal mamy tu jeszcze dwie inne nieliniowości: nieliniowość Ia(Us1) oraz wybitną nieliniowość Uk(Rk).
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Zgadzam się w stu procentach . Przyrost rezystancji nie spowoduje proporconalnej zmiany mocy , bo moim zdaniem funkcja Pout(Uk) nie jest funkcją liniową. Ale nie opisuje jej też Twoje równanie , o które przed chwilą "chcieliśmy się bić" :P
EDIT przecież lampa jest elementem nieliniowym.
Ostatnio zmieniony pt, 17 grudnia 2010, 18:37 przez endrju, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ