Cały zmodyfikowany schemat wrzucę jak całość skończę;)Piotr pisze:Przepraszam, a gdzie jest schemat, o którym mowa?
Fender Champ-nauka i pozytek w jednym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Fender Champ-nauka i pozytek w jednym
Schemat zmodyfikowany:
Modyfikacji nie było dużo, ale przerysowałem sobie ładnie schemat na kartkę, żeby się z nim trochę oswoić;)
Modyfikacje:
1.Zmiana prostownika lampowego na diody prostownicze. Prosiłbym o sprawdzenie tej kwestii czy wszystko jest ok.
2.Dodanie Mater Vol. przy końcówce.
3.Antyparazyt 1k przy końcówce mocy
Mam pytanie odnośnie punktu 2. Czy jak dodałem potencjometr 220k, to czy rezystor 220k ktory jest przed tym potencjometrem usunąć?
Może być tam dużo błędów, z tego względu, że nie mam żadnego elektronicznego wykształcenia, wszystkiego uczę się sam, a dopiero też zaczynam zagłębiać się w tą tematykę;) Więc proszę o wytknięcie wszystkich błędów:)
Czy dodanie np. jakiegoś przełącznika w stylu bright switch lub tym podobne, dużo urozmaici brzmienie? Czy może nie warto się bawić?
Zostałem jednak przy schemacie Champa 5F1.Modyfikacji nie było dużo, ale przerysowałem sobie ładnie schemat na kartkę, żeby się z nim trochę oswoić;)
Modyfikacje:
1.Zmiana prostownika lampowego na diody prostownicze. Prosiłbym o sprawdzenie tej kwestii czy wszystko jest ok.
2.Dodanie Mater Vol. przy końcówce.
3.Antyparazyt 1k przy końcówce mocy
Mam pytanie odnośnie punktu 2. Czy jak dodałem potencjometr 220k, to czy rezystor 220k ktory jest przed tym potencjometrem usunąć?
Może być tam dużo błędów, z tego względu, że nie mam żadnego elektronicznego wykształcenia, wszystkiego uczę się sam, a dopiero też zaczynam zagłębiać się w tą tematykę;) Więc proszę o wytknięcie wszystkich błędów:)
Czy dodanie np. jakiegoś przełącznika w stylu bright switch lub tym podobne, dużo urozmaici brzmienie? Czy może nie warto się bawić?
Wiesz dlaczego w tym wzmacniaczu są tak małe elektrolity?
Nie wiem, ale próbuje się domyślać. Jeżeli chodzi o elektrolity w zasilaniu to myślę żeby napięcie było wyższe na wyjściu, poprawicie mnie jeśli się mylępainlust pisze:Wiesz dlaczego w tym wzmacniaczu są tak małe elektrolity?

Chodziło mi o ich wartości. Teraz poszukaj czy jesteś w stanie kupić elektrolit na wysokie napięcie poniżej 22uF... To jest konstrukcja z lat 50-tych ubiegłego wieku. Ma sporo ograniczeń i teraz wiele rzeczy wykonuje się inaczej.
Ostatnio zmieniony pn, 13 grudnia 2010, 16:48 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Painlust : Bo w oryginale był prostownik lampowy ??
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
nie, bo wiekszych wtedy nie było w rozsądnych cenach i wymiarach.
Na tme są osiowe:
4,7uF/350V
10uF/350V
22uF/350V
itd..
Ale nie wiem czy ich proponowana cena około 2,5 - 3,5 zł za sztukę nie jest zbyt wygórowana
4,7uF/350V
10uF/350V
22uF/350V
itd..
Ale nie wiem czy ich proponowana cena około 2,5 - 3,5 zł za sztukę nie jest zbyt wygórowana
Lubisz jak ci wzmacniacz brumi?
- kciuq
- 1250...1874 posty
żartujesz chybaprondzyk pisze:Na tme są osiowe:
4,7uF/350V
10uF/350V
22uF/350V
itd..
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Słuchaj, może to śmieszne ale dopiero zaczynam w tej tematyce, więc zdaje sobie sprawę, że nie z niektórych rzeczy może nie zdaje w ogóle sprawy. Pisałem wyżej, jeżeli coś źle pisze to poprawcie mniekciuq pisze:żartujesz chybaprondzyk pisze:Na tme są osiowe:
4,7uF/350V
10uF/350V
22uF/350V
itd..

Może dać większe elektrolity, żeby można było łatwiej je dostać?
Nigdy nie zrobiłbym wzmacniacza SE na elektrolitach niższych niż 47uF i bez filtru wstępnego.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Sprzedam Ci elektrolity 22uF/450V za koszt wysyłki do ciebie więcej na prv jak jesteś chętny.
Przypominam, że trafo zasilające daje niskie napięcie i Rk tetrody powinno być 2xniższe.
To troszeczkę, mam teraz dylemat..
Z jednej strony ciężko dostać elektrolity, z drugiej trzeba będzie sprawdzać dokładnie czy wartości elementów nie będą za duże/za małe.
Już mam mieszane uczucia
Z jednej strony ciężko dostać elektrolity, z drugiej trzeba będzie sprawdzać dokładnie czy wartości elementów nie będą za duże/za małe.
Już mam mieszane uczucia