Witam
Być może nie wszyscy zainteresowani o tym wiedzą. Cały najnowszy numer czasopisma "Mówią Wieki" jest podobno (piszę podobno bo słyszałem o tym w radio ale jeszcze nie zdobyłem tego czasopisma) poświęcony historii polskiego radia. Jest również podobno dołączona do niego płyta z archiwalnymi nagraniami.
To może być prawdziwy rarytas
gsmok pisze:Witam
Być może nie wszyscy zainteresowani o tym wiedzą. Cały najnowszy numer czasopisma "Mówią Wieki" jest podobno (piszę podobno bo słyszałem o tym w radio ale jeszcze nie zdobyłem tego czasopisma) poświęcony historii polskiego radia. Jest również podobno dołączona do niego płyta z archiwalnymi nagraniami.
To może być prawdziwy rarytas :)
Gazeta bardziej poświęcona jest historii radiofonii niż radiotechniki, radia jako instutucji. Ale poczytać można z przyjemnością.
Nie widziałem 'Wieków', ale w zimie miałem okazję zobaczyć głośno reklamowaną wystawę Polskiego Radia w Muzeum Techniki.
I co?
Lipa jakich mało. Kilka(naście) odbiorników, oczywiście nieczynnych. Obok każdego małe trzeszczące słuchaweczki. Nawet nie wiem z czym, bo usłuszawszy szumy kwantyzacji poszedłem sobie precz. W końcu na wystawę poświęconą historii radia nie przychodzi się żeby słuchać jazgotu obrobionego cyfrowo, na dodatek słabo. Niepocieszony poszedłem zobaczyć inne wystawy - skoro juz zapłaciłem za bilet :)
Spędziłem przy nich chyba dwie godziny, jak nie więcej. Taka kolekcja odbiorników... Moje wydały mi się przy nich jakimiś zwykłymi radyjkami (natomiast przy wystawie Radia wyglądałyby nieźle zarówno w jakości, jak i ilości:)).
Polecam wszystkim.
Natomiast do inicjatyw Polskiego Radia podchodzę z dużym dystansem.