Nie trzeba. Wystarczy spojrzeć na schemat. Sterowanie jest ze źródła o impedancji 100R (wtórnik na ECC83 ma gdzieś z 10x więcej). Tłumienie w maksymalnym położeniu potencjometrów (a więc w najlepszym przypadku) wynosi, zgodnie z artykułem, -14dB.mroovka pisze:Zrobić tylko jedno pasmo środkowe, no a w górnych i dolnych zrezygnować z regulacji częstotliowści (rezystor zamiast potka, albo peerek w chasis).
Co do tłumienia i impedancji- "prawdopodobnie chyba na pewno"- trzeba przesymulować w czymś![]()
szósty potencjometr w kanale przesterowanym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: szósty potencjometr w kanale przesterowanym
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wracając do korektora z dodatkowym potencjometrem - znalazłem w sieci coś takiego jak w załączniku. Podobno taki korektor stosuje w swoich wyrobach Blackstar.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Topologia topologią, ale zadnych wartości elementów tam nie ma... albo jestem ślepy.
-
- 625...1249 postów
Bo w opisie jest idea. Jak potrzebujesz konkretny zakres regulacji to sobie oblicz wartości elementów no chyba, że nie potrafisz.
pozdrawiam
Ja przejrzałem tylko rysunki. Nie mam czasu na dogłębną analizę tego rozwiązania. Przynajmniej w tej chwili.
A myślałeś nad potencjometrem Sweep (Krankenstein)?
Masz namiar na schemat?
Ciekawy pomysł. Zamiast dawać tam 2 albo 3 reszystory przełączalne na pstryczku można dać potka. Teraz jeszcze tylko dolożyć ten 6 pozycyjny przełącznik z kondensatorami o ktorym wczesniej mowilem i można kreowac paletę brzmienia jak "stąd do tamtąd"