"Wskaźnik krzyżowy" - co to takiego?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: "Wskaźnik krzyżowy" - co to takiego?
W centralkach telefonicznych (takich ze sznurkami
) i w aparatach telefonicznych sekretarsko-dyrektorskich klasy CB68 i wcześniej. Elektromagnes automagicznie przekręca krzyżyk na tle panelu z dziurkami i już.

Wojtek SQ2KRZ
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czy taki wskaźnik ma stany pośrednie, czy tylko otwarty-zamknięty?whwp pisze:W centralkach telefonicznych (takich ze sznurkami) i w aparatach telefonicznych sekretarsko-dyrektorskich klasy CB68 i wcześniej. Elektromagnes automagicznie przekręca krzyżyk na tle panelu z dziurkami i już.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Witam.
Te, którymi ja się bawiłem w dzieciństwie miały tylko dwa stany, tzn. już przy stosunkowo niskim napięciu się otwierały i krzyż był widoczny aż do momentu odłączenia napięcia. Również te, które widziałem w działającej aparaturze pracowały bistabilnie.
Pozdrawiam,
Romek
Te, którymi ja się bawiłem w dzieciństwie miały tylko dwa stany, tzn. już przy stosunkowo niskim napięciu się otwierały i krzyż był widoczny aż do momentu odłączenia napięcia. Również te, które widziałem w działającej aparaturze pracowały bistabilnie.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Wszystko zatem jasne, dziękuję. Myślałem że to jakieś "biednych ludzi oko magiczne" (koza - "biednych ludzi krowa"). Ciekawe tylko dlaczego taki fikuśny kształt. 

_