Stopień końcowy klasa AB KT88 problem

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Stopień końcowy klasa AB KT88 problem

Post autor: traxman »

Pozostaje jeszcze przejście w tryb pentodowy, ale podłączenie anod do odczepów UL, będą pracowały niedopasowane, ale na mniejsza indukcyjność warto sprawdzić co się stanie.
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: maciekb44 »

MaciejM pisze: Problem miałem (mam) taki sam, z takimi samymi transformatorami, więc chętnie prześledzę kolejny trop.
Jak na razie nas dwóch ma problem. Czy ktoś ma jeszcze te transformatory ( na rdzeniu CC), lub wzmacniacz na nich?
Ciekaw jestem innych opinii, może u kogoś spisuje się to dobrze.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

maciekb44 pisze:Przy małej amplitudzie jest bardzo dobrze,pasmo przenoszenia jest ładne, zniekształcenia pojawiają się dopiero nieco powyżej mocy 10W.
Chodziło mi nie o zniekształcenia nieliniowe, ale o kształt pasma - czy nie ma w jakimś miejscu rezonansów.
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Citroneamplification »

Najprostszym sposobem żeby wyeliminować trafo jako przyczynę ,będzie podłączenie innego transformatora ,może być nawet do jakichś 6L6 .

Moim zdaniem problemem jest trafo wyjściowe ,kiedy wzmacniacz przechodzi w klasę B zaczynają się kłopoty , winić można by było niesparowane lampy wyjściowe , ale podejrzewam że kupiłes parowane więc to odpada .
Nie mecz się tym dłużej tylko skombinuj skąś bylejakie trafo o impedancji min 4000 Ohm .

Edit: usunięto cytowania!!!

Proszę bez potrzeby nie cytować w całości poprzedzających postów. Baza danych Forum ma ograniczenie co do objętości i działamy juz na granicy tej objętości. W celu utrzymania Forum musiałem niedawno ograniczyć funkcje wyszukiwania na Forum. Proszę to traktować jako ostrzeżenie. Będę po prostu zmuszony zablokować Ci konto :(
Administrator
Mała Mysz
ODPOWIEDZ