Schemat światłomierza

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Schemat światłomierza

Post autor: jethrotull »

Witam,
temat nie jest może lampowy, ale w sumie dotyczy retro elektroniki.
Otóż zepsuł mi się światłomierz od Praktiki LTL. Czy ktoś ma może schemat albo chociaż potrafi z grubsza wyjaśnić jak to działa?
Nie wiem czy sam się bawić w rozkręcanie aparatu - boję się czy dam radę go złożyć - czy też od razu dać go fachowcom.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Schemat światłomierza

Post autor: painlust »

Kiedyś pożałowałem 5PLN dla zegarmistrza. Kupiłem baterie i przy samodzielnej wymianie zegarek wyleciał mi z ręki i roztrzaskał się o podłogę... od tej pory raczej płacę fachowcom.
traxman

Post autor: traxman »

Tam mogą być fotorezystor + bateria + mikroamperomierz lub fotoogniwo i mikroamperomierz. Układ prosty, sprawdź czy styki nie zaśniedziały, rozbieranie może się faktycznie skończyć problemami z poskładaniem.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Jaki tam jest system obrazowania wyniku pomiaru - igła czy diody ? Ja kiedyś próbowałem naprawić światłomierz w pryzmacie TTL od ruskiego Kieva 60. Dramat. Dwa fotorezystory, dwie diody, jakiś ruski scalak w montażu SMD, potencjometr, trymery, jedna PCB i kupa drutów grubości krosówki telefonicznej. Nie do naprawy, przynajmniej dla mnie. Należy się spodziewać, że fachowiec weźmie ponad 50zł, ale odradzam samodzielny demontaż lustrzanki TTL, bo może się to skończyć niemożnością ponownego złożenia. Mój dziadek kiedyś rozebrał obiektyw (stary Meyer Optik) od starego Pentacona, żeby przesmarować przysłonę. Od tej pory obiektyw ostrzy tylko na nieskończoność (rozjustował się). Jeśli będziesz w Krakowie to na Czapskich powinien zrobić.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
traxman

Post autor: traxman »

Ja kiedyś rozebrałem w celu wyczyszczenia Tamrona 28-200, wyjątkowa paść optyczna i mechaniczna, "denko z jabola" jest szkłem z wyższej półki, więc specjalnie mi go żal nie jest, ale od tego czasu nie tykam się optyki, no może za wyjątkiem czyszczenia okularów i lupy.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Mnie udało się rozebrać Heliosa 44/2, wyczyścić i złożyć. Fakt, pęseta była przydatna :) .
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Dzięki Zibi, mam identyczny aparat (z wyglądu, symbol się różni). Chyba odżałuję te 5 dych na fachowca jednak.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

No cóż Panowie,jak ząb boli chodzimy na ogół do dentysty.
ODPOWIEDZ