Nie typowy problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Nie typowy problem
Witam i przepraszam za odbieganie od głównego tematu forum ,ale tu wypowiadają super spece od elektroniki i chciał bym Was prosić o radę.
Przed dwoma dniami opchnąłem bratu ciotecznemu gramofon gs434 Bernard (prosił mnie od miesiąca ).Zostałem teraz bez gramofonu.Muszę wydać resztę posiadanych oszczędności i kupić "nowy" gramofon.
Tu zaczynają się schody ,który z polskich gramofonów jest wg. Was "The best".
Pozdrawiam
Maciek1
Przed dwoma dniami opchnąłem bratu ciotecznemu gramofon gs434 Bernard (prosił mnie od miesiąca ).Zostałem teraz bez gramofonu.Muszę wydać resztę posiadanych oszczędności i kupić "nowy" gramofon.
Tu zaczynają się schody ,który z polskich gramofonów jest wg. Was "The best".
Pozdrawiam
Maciek1
-
- 125...249 postów
"The Best" z polskich gramofonów jest "Adam" typ. GS420 lub GS424.
Elektronika steruje wspomniany silnik krokowy bezpośredniego napędu talerza (żadnych pasków).
Od strony mechaniki też jest godny polecenia.
Poza tym dwie prędkości 33 i 45 rpm, oddzielenie regulowane przy pomocy stroboskopu.
Elektronika steruje wspomniany silnik krokowy bezpośredniego napędu talerza (żadnych pasków).
Od strony mechaniki też jest godny polecenia.
Poza tym dwie prędkości 33 i 45 rpm, oddzielenie regulowane przy pomocy stroboskopu.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
-
- 500...624 posty
Budowa mechaniczna tego gramofonu to prawdziwy majstersztyk (przynajmniej jak na polskie warunki i tamte lata). Przy dopracowanym łożyskowaniu talerza gramofonu, podczas słuchania muzyki zużywa się tylko igła i słuchana płyta, bo wewnątrz urządzenie nie zawiera żadnych innych obracających się elementów. Bardzo pomysłowo rozwiązana została również elektronika, w której wykorzystano trzy monolityczne wzmacniacze m.cz. UL1403 w roli sterowników cewek silnika liniowego.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Adam
Odpuść sobie komisy - lepiej przyjrzeć się Adaśkom na Allegro - większy wybór.Maciek1 pisze:Dziś wyruszam na wycieczkę po komisach![]()
![]()
.
Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Daniel to też bardzo dobry gramofon- sterowanie na sensory, automatyka, resorowany mechanizm... Miodzio. Kiedyś taki dostałem od fizyczki do naprawy (sprężynka w mechanice mu się przestawiła), naprawiłem, trochę pochodził- i nadszedł czas, by go oddać
. Gdy przesiadłem się na swojego Fryderyka, poznałem, co straciłem
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A masz może do niego serwisówkę? Bo ja swojego muszę wyregulować mechanicznie - ramię się nie opuszcza zawsze do końca, nie trafia we właściwe miejsce na płycie (początek), autostop nie działa. Ale za to dźwięk ma ładny - jako wzmacniacz pracuje Philips 695A (1936 rok :). A korektor zrobiony 'na gwałt' w pająku na kawałku płytki uniwersalnej (niestety na krzemie, właśnie zabieram się za produkację chassis na korektor lampowy), zero ekranowanych kabelków, prowadzenia masy, a przydźwięku niemalże nie ma :)Vault_Dweller pisze:Daniel to też bardzo dobry gramofon- sterowanie na sensory, automatyka, resorowany mechanizm... Miodzio. Kiedyś taki dostałem od fizyczki do naprawy (sprężynka w mechanice mu się przestawiła), naprawiłem, trochę pochodził- i nadszedł czas, by go oddać :). Gdy przesiadłem się na swojego Fryderyka, poznałem, co straciłem ;).
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Serwisówkę? Własnej nie mam, ale kiedyś pożyczyłem od znajomego. Gdybym miał skaner, to chetnie bym udostepnił.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!