Messa Roadster
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Citroneamplification
- 125...249 postów
Messa Roadster
Ostatnio zmieniony wt, 7 grudnia 2010, 01:47 przez Citroneamplification, łącznie zmieniany 1 raz.
Mała Mysz
-
- 375...499 postów
Re: Z Bluesa do Metalu po pajęczynie
Nijak nie słyszę tego bluesa. Słyszę za to mnóstwo przydźwięku i rozkręcony na full przester 

- lukasz_t
- 625...1249 postów
Ten sprzęt co na zdjęciu, wygląda jakby z ameryki przywędrował, tamtego wieku, aczkolwiek części widać dobre. Ja bym go rozmontował i chassis na polerkę wrzucił, tzw lustro.
- Citroneamplification
- 125...249 postów
Krzysiek16 pisze:Nijak nie słyszę tego bluesa. Słyszę za to mnóstwo przydźwięku i rozkręcony na full przester
posłuchaj dobrze tego przesteru , bo to wcale nie jest mocno przesterowane .
przydźwięk jest z wewnątrz blaszaka , wiele przewodów jest zbyt długich , no i prowadzenie masy by się przydało zmienić ,ale to nie jest istotne w tym wszystkim .
Mała Mysz
A co jest istotne?
Jak to jest bluesowy przester to ja jestem BB King...
Dla mnie bluesowy przester to jest taki: http://www.youtube.com/watch?v=KBRu4yx6HBw
A kolegi mam wrażenie że jest strasznie "zaśmiecony", chociaż komuś może się podobać.
A kolegi mam wrażenie że jest strasznie "zaśmiecony", chociaż komuś może się podobać.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
- Citroneamplification
- 125...249 postów
Ja chyba się pomyliłem grajac bluesa na takim przesterze jak w wątku .
no przecież chodzi o to co można uzyskać z pieca Bluesowego , przy pomocy również Bluesowych gadżetów.
Tu jest zaprezentowany przesterowany za pomoca Tubescreamer kanał Full Clean .
Po jeszcze kilku drobnych modyfikacjach może to zabrzmieć Full metalowo i nie badziewnie .
Nie cytujemy w całości postu poprzedzającego bezpośrednio nasz post. Do odpowiadania służy przycisk "Odpowiedz".
Przestań robić co drugą pustą linię.
no przecież chodzi o to co można uzyskać z pieca Bluesowego , przy pomocy również Bluesowych gadżetów.
Tu jest zaprezentowany przesterowany za pomoca Tubescreamer kanał Full Clean .
Po jeszcze kilku drobnych modyfikacjach może to zabrzmieć Full metalowo i nie badziewnie .
Nie cytujemy w całości postu poprzedzającego bezpośrednio nasz post. Do odpowiadania służy przycisk "Odpowiedz".
Przestań robić co drugą pustą linię.
Mała Mysz
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Bluesa można grać i na dual rectifierze. Muzyka nie przestaje byc bluesem tylko dlatego że ktoś bardziej odkręcił gain.qdlaczian pisze:Dla mnie bluesowy przester to jest taki: http://www.youtube.com/watch?v=KBRu4yx6HBw
Nie to miałem na myśli, i zgadzam się z przedmówcą. Jednak nadal nie wiem co ma znaczyć w takim razie "bluesowy przester".jethrotull pisze:Muzyka nie przestaje byc bluesem tylko dlatego że ktoś bardziej odkręcił gain.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
- Citroneamplification
- 125...249 postów
qdlaczian pisze:Nie to miałem na myśli, i zgadzam się z przedmówcą. Jednak nadal nie wiem co ma znaczyć w takim razie "bluesowy przester".jethrotull pisze:Muzyka nie przestaje byc bluesem tylko dlatego że ktoś bardziej odkręcił gain.
To proste !
Uzyte gadżety jak i sama konstrukcja przedwzmacniacza jest pod kątem bluesowym , wiec potocznie nazywam te gadżety bluesowymi , co nie znaczy że nie służą do grania ostro .
Tubescreamer np. sprawdza sie jako super booster do każdego pieca i nie istotne jest jaki jest ustawiony poziom przesteru w tym wzmacniaczu .
tutaj jednak przesterowuję czysty stopien wejściowy w dodatku bedący wtórnikiem właśnie tubescreamerem , efekt jest zaskakujący . ot co .
Mała Mysz
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Nie jestem zbyt wybredny, ale jedno pytanie trzeba sobie zadać - czy ten 'przester' da się słuchać 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Citroneamplification
- 125...249 postów
Recon pisze:Nie jestem zbyt wybredny, ale jedno pytanie trzeba sobie zadać - czy ten 'przester' da się słuchać
. Jeden lubi rybki

Mała Mysz
Generalnie nic mnie w metalu nie zdziwi odkąd widziałem gościa grającego Slayera na Overdrive Kody wpiętym do tranzystorowego comba LDM. Słyszałem płyty nagrane na różnym dziwnym sprzęcie z róznym dziwnym brzmieniem. Co nie znaczy, że każde brzmienie może się spodobać. Mi te akurat nie podchodzi, a na bluesie się nie znam.
Przester, a właściwie to już raczej ,,distortion'', robi wrażenie i chciałbym mieć wzmacniacz z taką opcją. No ale w akurat w tej opcji, jak jest na próbce, to jednak nie do bluesa, choć jak wiadomo blues to w zasadzie stan świadomości i instrument jakby mniej ważny
. Rozumiem, że stopień przesterowania można zmniejszać do rozmiarów wg. zapotrzebowania? Odnośnie przesterów warto przesłuchać próbek ze strony; www.electricamp.com/tube-audio-sound.html , warto obejrzeć zdjęcia z wnętrz tych wzmacniaczy. Regularny ,,pająk'', i tyle . Hm..,ale jakie dżwieki wydają, chyba tak brzmiały ,,trąby jerychońskie''
. Chociaż ten z tremolo to brzmi już ,,bluesowo''
. Czy taki przester ktoś naszych rodzimych konstruktorów już dał radę otrzymać w swojej konstrukcji? Mowa oczywiście o ,,czystej lampie''. Jak na razie na YT nie mogę znależć próbek które są chociaż podobne do Electric Amp?