Dlaczego?Piotr pisze: Wydaje mi się, że stosowanie szeregowego rezystora nic nie daje.
Reverb + clean-mod do Atomica
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Reverb + clean-mod do Atomica
-
- 125...249 postów
Marvel pisze:Ja Jethro jak najbardziej wierzę. Ale wierzę też Merlinowi, który twierdzi, że bez problemu się da. Oczywiście sprężyna musi być wysokoomowa. BTW szukam takiej - ma ktoś i chce się pozbyć?painlust pisze:Jethro sprawdzał. Nie da sie OTL-em napedzić sprężyny.
Najlepszy Reverb osiągniesz stosując 6V6 i zrobionym do niej małym Trafkiem pod sprężynę .
Mała Mysz
-
- 9375...12499 postów
A wcale nie bo najlepszy reverb jest jak zastosujesz 300B i 666 sekcyjne trafo UL z rdzeniem od trafa 1k.... Zaczyna mi się nóż w kieszeni otwierać... co nas, obchodzi jaki jest najlepszy reverb jak temat jest o lampowym reverbie bez transformatorowym napędzającym wysokoomową sprężynę. Zanim napiszesz coś "mundrego" dowiedz się o czym jest temat.
-
- 375...499 postów
A może taki układzik?
Rysunek pochodzi z książki Jerzego Seredy "Elektroakustyka na scenie i estradzie".
Zwróćcie uwagę na transformator sterujący z dodatkowym uzwojeniem kompensującym tętnienia napięcia zasilania.
Rysunek pochodzi z książki Jerzego Seredy "Elektroakustyka na scenie i estradzie".
Zwróćcie uwagę na transformator sterujący z dodatkowym uzwojeniem kompensującym tętnienia napięcia zasilania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 9375...12499 postów
Zacznijcie zamieszczać jeszcze schematy reverbów cyfrowych...
-
- 50...74 posty
A dlaczego nie ? Startuje od razu i ma niezłe parametry.
-
- 9375...12499 postów
Świetnie, czy w takim razie będzie na miejscu jeśli zamieszczę plany głębokiej studni? Przecież standardowego Marvelowego Atoma można spuścić na samą dno takowej i mieć prawdziwy naturalny reverb...
To teraz dla wolnomyślicieli:
Jak połączyć lampowy nadajnik i odbiornik z wysokoimpedancyjną sprężyną bez udziału transformatora? Wszystko co nie jest odpowiedzią na to pytanie wsadźcie sobie w buty.
Jak połączyć lampowy nadajnik i odbiornik z wysokoimpedancyjną sprężyną bez udziału transformatora? Wszystko co nie jest odpowiedzią na to pytanie wsadźcie sobie w buty.
-
- 500...624 posty
painlust pisze:Świetnie, czy w takim razie będzie na miejscu jeśli zamieszczę plany głębokiej studni? Przecież standardowego Marvelowego Atoma można spuścić na samą dno takowej i mieć prawdziwy naturalny reverb...

painlust wrzuć na luz

-
- 1250...1874 posty
Może odpowiedź brzmi: nie da się tego zrobić poprawnie gdyż lampy wymagają wysokich impedancji, dlatego bez klasycznego trafa nie da rady ? Skoro jest to tak rzadko stosowane rozwiązanie, to musi coś być na rzeczy.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
Była już recepta w tym wątku. No i link do strony Merlina, gdzie jest wszystko czarno na białym.painlust pisze:Jak połączyć lampowy nadajnik i odbiornik z wysokoimpedancyjną sprężyną bez udziału transformatora?
Da się. Niestety, nie mam ani chwili wolnego czasu, żeby próbny układ zmontować. Ale już niedługo zrobię eksperymenty. Co do rzadkości rozwiązania, to jedną z przyczyn może być niechęć producentów do stosowania w preampie czegokolwiek innego niż lampy ECC8x. Zaraz poszłaby fama na forach, że powstał jakiś dziwoląg...Wicker pisze:Może odpowiedź brzmi: nie da się tego zrobić poprawnie gdyż lampy wymagają wysokich impedancji, dlatego bez klasycznego trafa nie da rady ? Skoro jest to tak rzadko stosowane rozwiązanie, to musi coś być na rzeczy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- moderator
To inaczej: co daje? Bo ja nic szczególnego nie widzę.jethrotull pisze:Dlaczego?Piotr pisze: Wydaje mi się, że stosowanie szeregowego rezystora nic nie daje.
Ja za to nie mam sprężynyMarvel pisze:Niestety, nie mam ani chwili wolnego czasu, żeby próbny układ zmontować. Ale już niedługo zrobię eksperymenty. Co do rzadkości rozwiązania, to jedną z przyczyn może być niechęć producentów do stosowania w preampie czegokolwiek innego niż lampy ECC8x. Zaraz poszłaby fama na forach, że powstał jakiś dziwoląg...

Natomiast jestem przekonany, że ze sprężyną 300-600R spokojnie bez transformatora poradzi sobie ECC82, albo 88.
-
- 3125...6249 postów
Ja mam własną 9AB3C1B i mogę wziąć do testów 9GB2C1B bo stoi u mnie w serwisie Carvin Legacy właśniePiotr pisze:Ja za to nie mam sprężyny
Natomiast jestem przekonany, że ze sprężyną 300-600R spokojnie bez transformatora poradzi sobie ECC82, albo 88.

Ostatnio zmieniony czw, 2 grudnia 2010, 22:36 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Z tego co rozumiem daje to, że prąd płynący przez uzwojenie cewki napędowej jest z grubsza stały w funkcji częstotliwości.Piotr pisze:To inaczej: co daje? Bo ja nic szczególnego nie widzę.jethrotull pisze:Dlaczego?Piotr pisze: Wydaje mi się, że stosowanie szeregowego rezystora nic nie daje.
Zaproponuj układ to sprawdzę.Natomiast jestem przekonany, że ze sprężyną 300-600R spokojnie bez transformatora poradzi sobie ECC82, albo 88.
-
- 1250...1874 posty
Przy okazji, widzę że w Amptone są teraz tylko sprężyny TAD.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
Wersja oficjalna TAD jest taka, że odkąd Accutronics przeniósł całość produkcji do Chin, to zaczęli robić własne sprężyny (oczywiście w trosce o dobro klientaWicker pisze:Przy okazji, widzę że w Amptone są teraz tylko sprężyny TAD.

Jethro: układ z Legacy w zał. Tylko jest tam sprężyna z oznaczeniem impedancji wej. "G", której nie ma oficjalnie w katalogu Accutronicsa. Katalog kończy się na "F", czyli ok. 2k.
PS. Lampa to ECC83.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com