Co to jest?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co to jest?
Znajomy poprosił mnie o zidentyfikowanie tego urządzenia. Wie może ktoś co to jest?
- Załączniki
-
- Obraz 006.JPG (211.25 KiB) Przejrzano 1235 razy
-
- Obraz 005.JPG (207.23 KiB) Przejrzano 1236 razy
-
- Obraz 004.JPG (214.85 KiB) Przejrzano 1258 razy
-
- Obraz 003.JPG (219.81 KiB) Przejrzano 1364 razy
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Co to jest?
To jest chyba induktor do elektroterapii, bardzo popularnej zabawy na początku XX wieku. Do tego też podłączane były elektrody do 'masażu' prądem, w kształcie dziwnie powyginanych rurek szklanych - np. w kształt grabek.OTLamp pisze:Znajomy poprosił mnie o zidentyfikowanie tego urządzenia. Wie może ktoś co to jest?
Owszem - ta cewka na górze, przerywacz (chyba). Ale musi miec jakies zasilanie bo nie widac korby. Nadmiar popularnej terapii konczyl sie mimowolnymi skurczami miesni.
Z tekstu na klapce udalo mi sie wyczytac, ze mozna podlaczyc tak, aby byl silniejszy lub slabszy prad. Oba mozna wzmocnic przez wyciagniecie <nie widze czego>. Mozes to sfotografowac / przepisac to postaram sie powiedziec wiecej
Z tekstu na klapce udalo mi sie wyczytac, ze mozna podlaczyc tak, aby byl silniejszy lub slabszy prad. Oba mozna wzmocnic przez wyciagniecie <nie widze czego>. Mozes to sfotografowac / przepisac to postaram sie powiedziec wiecej

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Niewiele. Tego rodzaju aparacików (i to kompletnych, z pudełkiem, elektrodami itp.) jest mnóstwo, a tego co wiem nie jest to pecjalnie poszukiwany towar, co by mogło podbić cenę.OTLamp pisze: Dziekuję za odpowiedzi, poproszę jeszcze znajomego o fotkę tej karteczki z opisem. Orientuje się może ktoś, ile to może być warte?
szalony pisze: Mozes to sfotografowac / przepisac to postaram sie powiedziec wiecej
"der apparat wird durch einstecken des kontaktst0psels in das loch vernickelten schiene in funktion gesetzt. steckt man die st0psel der leitunsschnUUre in die buchsen um den buchstaben P, so so erhAAlt man den prinAAren (schwachen) und um die buchsen des buchstaben S sekundAAren (starken) strom. beide str0me k0nnen durch ausziehender messinghUUlse verstAArkt werden. das element wirddurch die in der messingschiene befindliche kordelschraube befestigt. "
I po ile to chodzi?tszczesn pisze: Ja ich na Kole sporo widzę.
Pozdrawiam
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie wiem - się nieinteresuję tego rodzaju urządzeniami to i specjalnie cen nie znam. Mogę się spytać jak będę pamiętał, ale to też nie będzie miarodajne, bo nie dość, że przypadek jednostkowy to jeszcze to będzie cena wywoławcza a nie końcowa.OTLamp pisze:I po ile to chodzi?tszczesn pisze: Ja ich na Kole sporo widzę.
Nie mam pod ręką słownika technicznego, ale w kazdym razie na zacisku P masz prad slabszy a na S silniejszy, i jakis dodatkowy element po dolaczeniu ktorego masz jeszcze silniejszy prąd na obu zaciskach.OTLamp pisze:
"der apparat wird durch einstecken des kontaktst0psels in das loch vernickelten schiene in funktion gesetzt. steckt man die st0psel der leitunsschnUUre in die buchsen um den buchstaben P, so so erhAAlt man den prinAAren (schwachen) und um die buchsen des buchstaben S sekundAAren (starken) strom. beide str0me k0nnen durch ausziehender messinghUUlse verstAArkt werden. das element wirddurch die in der messingschiene befindliche kordelschraube befestigt. "