Nowa zabawka "Białoruś 53"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Nowa zabawka "Białoruś 53"

Post autor: Marcin K. »

Taki sposób mocowania ścianki tylnej miałem w odbiorniku Rema Gavotte prod. niemieckiej :)
Ładne radyjko, moje odbiorniki nigdy nie dorównają piękności Twoim odbiornikom :(
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Przyjrzałem się w ciemności pracującym 6p3s - mają piękną delikatną błękitną poświatę :D Podobno to świeci szkło bańki bombardowane elektronami - szkło bańki stanowi pewnego rodzaju luminofor ze względu na swój skład.Jest to tzw.BLUE GLOW
http://www.jacmusic.com/html/articles/b ... ueglow.htm
Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem :!:
W jakich innych lampach występuje ten efekt?? Czy ktoś coś takiego zaopserwował?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Mi szkło lampy delikatnie świeci na niebiesko naprzeciwko otworów w anodzie w praktycznie każdej lampie mocy.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

zagore1 pisze:W jakich innych lampach występuje ten efekt?? Czy ktoś coś takiego zaopserwował?
W całkiem wielu ale akurat 6P3S jest pod tym względem wybiitna. Najsilniejszy blue glow z jakim się spotkałem występuje własnie w tym typie a zaraz po nich - w 6S4S.
_
Awatar użytkownika
CJN
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: CJN »

Cześć
Mogę tę instrukcję przetłumaczyć i zapisać w formacie Worda. Nie widzę problemu. Z zawodu jestem elektronikiem, a rosyjskim posługuję się w stopniu min. dobrym, w mowie i piśmie.
Pozdrawiam.
CJN
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

CJN pisze:Cześć
Mogę tę instrukcję przetłumaczyć i zapisać w formacie Worda. Nie widzę problemu. Z zawodu jestem elektronikiem, a rosyjskim posługuję się w stopniu min. dobrym, w mowie i piśmie.
Pozdrawiam.
Witam!
A będzie się koledze chciało? Jest tego trochę :o
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Marconi »

Witam! Piękna robota :wink: Czym przecinasz fornir? Czy tniesz pod skosem dla lepszego spasowania elementów?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marconi pisze:Witam! Piękna robota :wink: Czym przecinasz fornir? Czy tniesz pod skosem dla lepszego spasowania elementów?

Pozdrawiam
Fornirowałem górny blat, dałem jeden cały środkowy a dwa po bokach po przyłożeniu przyciąłem skalpelem :-)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

zagore1 pisze:Fornirowałem górny blat, dałem jeden cały środkowy a dwa po bokach po przyłożeniu przyciąłem skalpelem
A jak dociskasz klejenie forniru na na łukach-zaokrągleniach tak jak np. w drewnianym Pionierze? Na większą skalę robią to komputerowo, łącznie z dopasowaniem brakującego wycinka, a amatorsko tak jak my?

Podpowiedz, jak położyć politurę obustronnie na otwieranej klapie gramofonowej, by wyszło względnie dobrze? Jak ją unieruchomić?

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marconi pisze:
zagore1 pisze:Fornirowałem górny blat, dałem jeden cały środkowy a dwa po bokach po przyłożeniu przyciąłem skalpelem
A jak dociskasz klejenie forniru na na łukach-zaokrągleniach tak jak np. w drewnianym Pionierze? Na większą skalę robią to komputerowo, łącznie z dopasowaniem brakującego wycinka, a amatorsko tak jak my?

Podpowiedz, jak położyć politurę obustronnie na otwieranej klapie gramofonowej, by wyszło względnie dobrze? Jak ją unieruchomić?

Pozdrawiam :P
Ja do dociskania forniru do krzywizn używam styropianu.( przy dużej krzywiźnie można go wstępnie dopasować do powierzchni wycinając nadmiar styropianu) Na niego nakładam listewkę i wszystko razem ściskam ściskami stolarskimi. Styropian dopasowuje się do krzywizny i dociska fornir. Fornir powinien być wilgotny ( bo suchy popęka ) ale nie mokry ( bo się pomarszczy).

Aby uzupełnić ubytki forniru, najpierw boki ubytku docinam do kształtu np. prostokąta.
Następnie wycinam z forniru łatkę trochę większą od ubytku, przykładam ją do tego ubytku i skalpelem tnę wzdłuż boków łatki. Następnie wycinam do reszty nadmiar forniru tak aby łatka idealnie pasowała do ubytku i kleję ( wikolem maleńkie wstawki a większe klejem skórnym )

Co do politurowania pokrywy z oby stron, to najpierw politurowałbym środek obrzeża i zewnętrzne boki (kładąc pokrywę górną powierzchnią do spodu)
Do politurowania zakamarków najlepiej używać kawałka wykładziny przymocowanej do listewki. Używanie do wypełnienia zakamarków pędzelka jest mało skuteczne, bo napięcie powierzchniowe spowoduje wyciągnięcie politury z zakamarków pozostawiając je prawie suche a obok tworzą się zgrubienia.

Następnie po dobrym wyschnięciu politury i stwardnieniu odwróciłbym pokrywę i wypoliturowałbym górę.

Ważne jest aby politura była twarda bo inaczej odbije się na niej wzór podłoża.
Ja tak kiedyś przy politurowaniu Agi położyłem ją na wypoliturowanym boku (który wydawał się całkiem suchy) aby politurować drugi bok i na politurze odbił się wzór tkaniny na której leżała Aga. Musiałem szlifować i zaczynać zabawę od początku.

I o by było na tyle jak mówił profesor Stanisławski .
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Janusz, dzięki za profesorską wypowiedź :D Mam książkę na temat konserwacji antyków i przy fornirowaniu nakazują moczyć fornir. Niestety po takim zabiegu fornir schnąc popękał wzdłóż słoi, bo perełka go dość mocno trzymała. Podgrzewana płyta do fornirowania na pewno zapobiegła by temu, bo fornir miałby możliwość przesuwania się po rozrzedzonym kleju. Wtedy trzeba ciąć z zapasem, bo się kurczy.

Małe ubytki robiłem tak jak Ty: doprowadzenie niekształtnej dziury do prostszego kształtu i dopasowanie. Bardzo ważne jest ostre narzędzie.

Gdybym miał trudności, to będę Cię pytał. Pewnie przejdziesz jako legenda fornirowania i politury. :mrgreen:

Pozdrawiam, Mieczysław
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marconi pisze:Janusz, dzięki za profesorską wypowiedź :D Mam książkę na temat konserwacji antyków i przy fornirowaniu nakazują moczyć fornir. Niestety po takim zabiegu fornir schnąc popękał wzdłóż słoi, bo perełka go dość mocno trzymała. Podgrzewana płyta do fornirowania na pewno zapobiegła by temu, bo fornir miałby możliwość przesuwania się po rozrzedzonym kleju. Wtedy trzeba ciąć z zapasem, bo się kurczy.

Małe ubytki robiłem tak jak Ty: doprowadzenie niekształtnej dziury do prostszego kształtu i dopasowanie. Bardzo ważne jest ostre narzędzie.

Gdybym miał trudności, to będę Cię pytał. Pewnie przejdziesz jako legenda fornirowania i politury. :mrgreen:

Pozdrawiam, Mieczysław
Pochwały niezasłużone :oops:
Jestem typowym samoukiem, ale z politurą jest o tyle dobrze, że można bez problemu poprawiać popełnione błędy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!