Ładne radyjko, moje odbiorniki nigdy nie dorównają piękności Twoim odbiornikom

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
W całkiem wielu ale akurat 6P3S jest pod tym względem wybiitna. Najsilniejszy blue glow z jakim się spotkałem występuje własnie w tym typie a zaraz po nich - w 6S4S.zagore1 pisze:W jakich innych lampach występuje ten efekt?? Czy ktoś coś takiego zaopserwował?
Witam!CJN pisze:Cześć
Mogę tę instrukcję przetłumaczyć i zapisać w formacie Worda. Nie widzę problemu. Z zawodu jestem elektronikiem, a rosyjskim posługuję się w stopniu min. dobrym, w mowie i piśmie.
Pozdrawiam.
Fornirowałem górny blat, dałem jeden cały środkowy a dwa po bokach po przyłożeniu przyciąłem skalpelemMarconi pisze:Witam! Piękna robotaCzym przecinasz fornir? Czy tniesz pod skosem dla lepszego spasowania elementów?
Pozdrawiam
A jak dociskasz klejenie forniru na na łukach-zaokrągleniach tak jak np. w drewnianym Pionierze? Na większą skalę robią to komputerowo, łącznie z dopasowaniem brakującego wycinka, a amatorsko tak jak my?zagore1 pisze:Fornirowałem górny blat, dałem jeden cały środkowy a dwa po bokach po przyłożeniu przyciąłem skalpelem
Ja do dociskania forniru do krzywizn używam styropianu.( przy dużej krzywiźnie można go wstępnie dopasować do powierzchni wycinając nadmiar styropianu) Na niego nakładam listewkę i wszystko razem ściskam ściskami stolarskimi. Styropian dopasowuje się do krzywizny i dociska fornir. Fornir powinien być wilgotny ( bo suchy popęka ) ale nie mokry ( bo się pomarszczy).Marconi pisze:A jak dociskasz klejenie forniru na na łukach-zaokrągleniach tak jak np. w drewnianym Pionierze? Na większą skalę robią to komputerowo, łącznie z dopasowaniem brakującego wycinka, a amatorsko tak jak my?zagore1 pisze:Fornirowałem górny blat, dałem jeden cały środkowy a dwa po bokach po przyłożeniu przyciąłem skalpelem
Podpowiedz, jak położyć politurę obustronnie na otwieranej klapie gramofonowej, by wyszło względnie dobrze? Jak ją unieruchomić?
Pozdrawiam
Pochwały niezasłużoneMarconi pisze:Janusz, dzięki za profesorską wypowiedźMam książkę na temat konserwacji antyków i przy fornirowaniu nakazują moczyć fornir. Niestety po takim zabiegu fornir schnąc popękał wzdłóż słoi, bo perełka go dość mocno trzymała. Podgrzewana płyta do fornirowania na pewno zapobiegła by temu, bo fornir miałby możliwość przesuwania się po rozrzedzonym kleju. Wtedy trzeba ciąć z zapasem, bo się kurczy.
Małe ubytki robiłem tak jak Ty: doprowadzenie niekształtnej dziury do prostszego kształtu i dopasowanie. Bardzo ważne jest ostre narzędzie.
Gdybym miał trudności, to będę Cię pytał. Pewnie przejdziesz jako legenda fornirowania i politury.![]()
Pozdrawiam, Mieczysław