Dźwięk w TVP

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Dźwięk w TVP

Post autor: Tomasz Gumny »

Od czasu do czasu jestem zmuszony kilka godzin słuchać TVP, i to dość głośno. Zauważyłem, że co pewien czas pojawiają się "zakołysania" dźwięku, trochę tak jakby ktoś przyhamował talerz gramofonu. Czym to może być spowodowane w dobie rozwiązań cyfrowych?
Tomek
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Dźwięk w TVP

Post autor: disaster »

Utrata znacznej części sygnału cyfrowego - algorytmy korekcji błędów starają się na podstawie informacji korekcyjnych odtworzyć oryginał, ale po stracie pewnej ilości danych wyraźnie słychać już problem.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Tak przypuszczałem, ale można by się spodziewać równoczesnych zakłóceń w obrazie a tego nie zauważyłem. Te "zakołysania" są stosunkowo długie, oceniam, że rzędu 0.5s, więc algorytm musiałby raczej przy braku nowych danych powtarzać ostatnie poprawne.
Tomek
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A masz kablówkę/cyfrę, czy naziemną?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Tam jest kablówka. Z ciekawości uruchomiłem tuner w komputerze na kawałku drutu i też co jakiś czas słyszę ten efekt.
Tomek
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przy kablówce to nic dziwnego. Rozdzielają sygnał audi i wideo i go retransmitują. Takie efekty to niestety standard. I ta dobrze, że synchronizację trzymają....
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Żartem: siedzi w TV lub RTCN koleś wgapiony w monitor i ze słuchawkami na głowie. Gdy pojawi się asynchron, ręką spowalnia na pół sekundy jedną z taśmowych linii opóźniających wizji lub fonii :-)
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Tomasz Gumny pisze:Od czasu do czasu jestem zmuszony kilka godzin słuchać TVP, i to dość głośno. Zauważyłem, że co pewien czas pojawiają się "zakołysania" dźwięku, trochę tak jakby ktoś przyhamował talerz gramofonu. Czym to może być spowodowane w dobie rozwiązań cyfrowych?
Na jakich kanałach TVP? Na jakich programach? Na żywo (np. "Wiadomości"), studyjnych (np. jakiś teleturniej), czy obcych (np. zagraniczne filmy)?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Na pewno programy na żywo, nie wiem jak jest z filmami. Nie jest to związane ze źródłem sygnału, bo słyszę to zarówno z kablówki jak i z anteny (naziemnej).
Tomek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Tomasz Gumny pisze:Na pewno programy na żywo, nie wiem jak jest z filmami. Nie jest to związane ze źródłem sygnału, bo słyszę to zarówno z kablówki jak i z anteny (naziemnej).
Dziwne. TVP problemów z dźwiękiem (takich) nie ma, pomijając fakt, że trudno byłoby je po stronie nadawczej wywołać, to wywołałoby to aferę i skuteczne przeciwdziałanie.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Mam w komputerze w pracy kartę TV, więc jak znajdę kawałek anteny, to spróbuję nagrać dźwięk jakiegoś programu.

Dodane:
Nagrałem mikrofonem kilka reklam i jakiś teleturniej, w sumie może godzinę programu z anteny. W pliku są tylko fragmenty z zakłóceniami.

Dodane2:
Ten efekt występuje najczęściej w czasie reklam i teleturniejów, nie słychać go w programach informacyjnych.
Załączniki

[Rozszerzenie mp3 zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Ostatnio dla odmiany pojawiają się kilkusekundowe powtórzenia obrazu i dźwięku.
Tomek
_idu

Post autor: _idu »

disaster pisze:Utrata znacznej części sygnału cyfrowego - algorytmy korekcji błędów starają się na podstawie informacji korekcyjnych odtworzyć oryginał, ale po stracie pewnej ilości danych wyraźnie słychać już problem.
To zupełnie inaczej się objawia w przypadku audio brzmi - od czkawki, przerw do charakterystycznych trzasków (zależnie od chipsetu MPEG w odbiorniku).
Jeśli przyczyna jest tor pomiędzy nadawcą a odbiornikiem zaczyna się też rozsypywać obraz na kwadraciki lub przycinać (niektóre dekodery MPEG zamrażają ostatnią poprawną klatkę). Najpierw w przypadku audio i video pojawiają się błędy na poziomie FEC ale jeszcze daje to radę skorygować dzięki stosowanej nadmiarowości danych MPEG - Red Solomon. Obraz i dźwięk jest jeszcze poprawny ale już inne dane jak EPG i EIT - pomijając te informacyjne pozwalające zaprogramować tuner jak np. PMT, SDT są przekłamywane (w przypadku programu kodowanego przekłamaniu ulegną też ECM'y a to oznacza po kilkunastu sekundach koniec odbioru... do następnego ECM'a)

Generalnie DVB to są niezależne strumienie video (typowo jeden ale nie zawsze kiedyś Premiere World miała kanały TV z wieloma ścieżkami video), oraz audio. Zawsze jest przesunięcie czasowe pomiędzy audio a video. Na dodatek w DVB nie jest ono stałe. W strumieniach danych są informacje o synchronizacji, jak też jest dodatkowy strumień danych PCR - program clock reference (co ciekawe na niektórych emisjach DVB wywalenie PID'u PCR powoduje utratę odbioru dźwięku na stacji TV, niekiedy nie ma PCR czyli jego PID = 8191 albo używanie lub wyłączenie PCR nie ma wpływu na odbiór). To na podstawie własnych doświadczeń z czasów gdy hitem był dbox1 z rewelacyjnym alternatywnym firmware gdzie można było grzebać się na niskim poziomie w DVB.

Opisany to próba zsynchronizowania audio z video. Być może użyty odbiornik u operatora kablówki nie daje rady z małymi lub dużymi offsetami czasowymi pomiędzy audio i video (za mało bufora).

To co opisano to dość często spotykana fuszera nadawców w DVB. Inna dolegliwości były nawet okresowe przymrożenia pomimo wysokiego SNR (czyli braku błędów transmisji) - powodem było niewyrabianie się kodera MPEG gdy brakło pasma (kanały TV w DVB są kodowane ze zmiennym dynamicznym bitrate) lub błąd producenta układów dekodujących MPEG w odbiornikach (tak było w STi5512 - nadawcy musieli patchować oprogramowanie tunerów stosując poprawki które otrzymali od procucenta dekodera - ST Mictroelectronics).
_idu

Post autor: _idu »

Tomasz Gumny pisze:Na pewno programy na żywo, nie wiem jak jest z filmami. Nie jest to związane ze źródłem sygnału, bo słyszę to zarówno z kablówki jak i z anteny (naziemnej).
Nic dziwnego. Film jest puszczany z jednego źródła sygnału cyfrowego. Dopóki nie ma wstawki z reklamą to nie nie występuje utrata synchro pomiędzy video i audio. W przypadku materiału na żywo gdzie normą jest przełączanie pomiędzy wieloma źródłami sygnału często dochodzi do szybkich zmian przesunięcia czasowego pomiędzy video i audio. Istotna kwestia jest co odbiornik zrobi ze nagła zmianą tegoż offsetu. Albo się pojawi czknięcie z charakterystycznym zgrzytem, albo chwila ciszy alb o płynna zmiana tempa.

Przykładem skrajnych problemów z synchro jest kanał NGC na satelicie HotBird (nie wiem jak jest na Telstarze gdzie jest dosył do Polski) w chwili początki i końca bloku reklamowego jest taki skok z wartością offsetu że zawsze jest wredny zgrzyt. Po przełączeniu się jest taki bałagan w audio (od razu jest ścieżka audio, bez chwili pauzy jak u innych nadawców) że aby mieć nagranie z wyciętymi reklamami niestety trzeba edytować strumień audio i wstawiać ciszę w kilka ramek audio. Na żadnym innym tematycznym kanale (a tym bardziej premium jak C+, HBO itp... ) takiej niechlujności nie ma jak na NGC.

Płynne dość powolne dogonienie / zwolnienie tempa audio aby złapać nowe synchro to już feature kostki dekodera MPEG w tunerze.
ODPOWIEDZ