Wzmacniacz gitarowy lampowy - szukam nazwy, instrukcji.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz gitarowy lampowy - szukam nazwy, instrukcji.
Na początek się przywitam, mam na imię Piotr. To mój pierwszy post na forum.
Dostałem dzisiaj w prezencie head lampowy do gitary. Wzmacniacz nie jest sprawny, chciałbym go naprawić, ale nie wiem nawet jaki to model. Sprzęt wygląda na konstrukcję fabryczną (nie samoróbkę) Gdybym znał model może udałoby sie poszukać schematu.
W końcówce mocy jest 2x EL84, obok ECF86 i dalej trioda bez napisu. Pierwszej lampy w obwodzie brak (jakiś przedwzmacniacz)
Moze ktoś z Was po wyglądzie skojarzy typ, model. Byłbym wdzieczny za pomoc.
Dostałem dzisiaj w prezencie head lampowy do gitary. Wzmacniacz nie jest sprawny, chciałbym go naprawić, ale nie wiem nawet jaki to model. Sprzęt wygląda na konstrukcję fabryczną (nie samoróbkę) Gdybym znał model może udałoby sie poszukać schematu.
W końcówce mocy jest 2x EL84, obok ECF86 i dalej trioda bez napisu. Pierwszej lampy w obwodzie brak (jakiś przedwzmacniacz)
Moze ktoś z Was po wyglądzie skojarzy typ, model. Byłbym wdzieczny za pomoc.
Re: Wzmacniacz gitarowy lampowy - szukam nazwy, instrukcji.
Raczej nic nie wskazuje na "fabryczność" tej konstrukcji, to samoróbka wpakowana w obudowę radia lampowego i to jakiegoś lepszego - patrząc po dwóch pozostałych otworach na głośniki i magicznym oczku.
Jakoś mam inne wrażenie. Chyba nie obejdzie się bez zrysowania schematubamber71 pisze:Sprzęt wygląda na konstrukcję fabryczną (nie samoróbkę) Gdybym znał model może udałoby sie poszukać schematu.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Pytanie czy w ogóle warto.
Pewno nie warto...ale nie pozbawiajmy szczęśliwego posiadacza nadziei
Podstawowe pytanie - skąd jesteś? Prawdopodobnie bez ekspertyzy się nie obędzie.
Edit:
Ale rzeźba
Jak obstawiacie, wczesny Gierek ~ późny Gomułka??

Podstawowe pytanie - skąd jesteś? Prawdopodobnie bez ekspertyzy się nie obędzie.
Edit:
Ale rzeźba

Wojtek SQ2KRZ
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Stawiam na tow. Wieslawa. Te galki i gniazda wejsciowe z centralki telefonicznej...
Aleksander Niemand
Taak! Te gniazda od CB-10. Miałem takie w pierwszym wiośle - za cholerę nie mogłem w nie wepchnąć normalnego jack-a. Były cieńsze o kilka mm.
Obrabowałem więc centralkę...

Wojtek SQ2KRZ
Nie wiem jak można było wpaść na pomysł że to mogłoby być z fabryki. Nawet Marvela wynalazki jakby się dobrze przyjrzeć i zastanowić nie wygladają na wielkoseryjną produkcję.
- Citroneamplification
- 125...249 postów
[quote="bamber71"]Na początek się przywitam, mam na imię Piotr. To mój pierwszy post na forum.
Może gdzieś w środku jest jakaś informacja , skąd to .
Tylko uważaj żeby cię prąd nie poraził podczas naprawy , Vintage pełną gębą .
Może gdzieś w środku jest jakaś informacja , skąd to .
Tylko uważaj żeby cię prąd nie poraził podczas naprawy , Vintage pełną gębą .
Mała Mysz

Ten wzmacniacz używalem 20 lat temu, wtedy był pożyczony i sprawny. Przypadkowo trafił do mnie z powrotem.
Chyba najprościej będzie jak "rozbebeszę" ten cały środek i wykorzystam transformatory, podstawki lampowe do zbudowania nowego wzmaka od zera. Bo rysować schemat to raczej monotonne. przy okazji zmienię gniazda wejściowe/wyjściowe i pozostałe podzespoły na nowe. myślałem że to orginał, szkoda mi było go przerabiać.
Ale teraz już nie mam wątpliwości. Jeszcze raz dzięki za pomoc. W razie czego w dalszym etapie będę pytał.
p.s jestem z Dolnego Śląska
Trafo wyjściowe wygląda porządnie (jest spore). Co to za lampa siedzi w prostowniku? Jesli to AZ1 to jest za słaba do PP na dwóch EL84. Lampy tez mogą być już zajechane. Coś tam odzyskać z tego można, ale chassis i obudowę zrobiłbym do tego nowe o współczesnym wygladzie. Warto pomierzyć trafa i wiedzieć na czym się stoi.
bamber71 pisze: p.s jestem z Dolnego Śląska
a po nicku wnioskuje że z Wrocławia ;P
jak byś coś potrzebował to się odezwij ;]
Nie zastanawiaj się zanadto.painlust pisze:Nawet Marvela wynalazki jakby się dobrze przyjrzeć i zastanowić nie wygladają na wielkoseryjną produkcję.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Ładny grill
ale rączki powinny być odwrotnie założone. No chyba, że taki był zamiar 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Zgodzę się z painlustem - za starannie na masówkę 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.