Pomysł na dodatkowy otwór w chassis - ATOM
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pomysł na dodatkowy otwór w chassis - ATOM
Witam,
Jestem na etapie składania wzmacniacza o mocy 5W opartego o Marvel'owego ATOM'a. Rzecz w tym że wywierciłem sobie o jeden otwór na potencjometr za dużo i szukam inspiracji do czego go wykorzystać. Myślałem o czymś jak presence na pętli sprzężenia zwrotnego. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub rozwiązanie będę wdzięczny.
Jestem na etapie składania wzmacniacza o mocy 5W opartego o Marvel'owego ATOM'a. Rzecz w tym że wywierciłem sobie o jeden otwór na potencjometr za dużo i szukam inspiracji do czego go wykorzystać. Myślałem o czymś jak presence na pętli sprzężenia zwrotnego. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub rozwiązanie będę wdzięczny.
Re: Pomysł na dodatkowy otwór w chassis - ATOM
a musi być potek? Nie może być boost w drugim stopniu właczany pstryczkiem? A jak już ma być pot to może dodatkowy gain za drugim stopniem?
Z tym pstryczkiem to jakiś pomysł jest. A z drugim gainem to nie będzie przekombinowane - taka sztuka dla sztuki? Lubię wzmacniacze o prostej konstrukcji w których w miarę szybko jesteśmy w stanie się zorientować i ustawić pożądane brzmienia. Dlatego bardziej bym wolał coś w rodzaju presence tylko nie wiem jak to zrealizować gdyż nie ma w tym układzie inwertera.painlust pisze:a musi być potek? Nie może być boost w drugim stopniu właczany pstryczkiem? A jak już ma być pot to może dodatkowy gain za drugim stopniem?
Presence to jedyny pot który uważam za sztukę dla szuki.
Może i tak jest ale jest stosowany w większości znanych wzmacniaczy.painlust pisze:Presence to jedyny pot który uważam za sztukę dla szuki.
Dlaczego? Regulacja ujemnego sprzężenia zwrotnego w końcówce mocy (a tym samym ilość generowanych zniekształceń) moim zdaniem ma duży wpływ na dźwięk...painlust pisze:Presence to jedyny pot który uważam za sztukę dla szuki.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
A rozkręcenie gaina za pierwszym stopniem o skręcenie za drugim tego wpływu nie ma ? A w presence to ja słyszę różnicę w brzmieniu w skrajnych położeniach tego potencjometru.
Na PCB składasz? Mod to dobra opcja.YamaY pisze:Jestem na etapie składania wzmacniacza o mocy 5W opartego o Marvel'owego ATOM'a.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Montaż na turret boardzie - o jakim MODZIE kolega mówi?
Mod w załączniku. Oryginalne wartości (właściwie jedna) podane w nawiasach. Złącze MOD to przełącznik on-off-on.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Polecam moda z kondensatorem 1u w drugim stopniu. Zainstalowałem u siebie tydzień temu. Jeśli przyjąć gain rozkręcony na full bez moda jako 10, to z modem mamy jakieś 12. 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Bardzo dziękuję - wygląda ciekawie - mam nadzieję że podobnie brzmi.Marvel pisze:Mod w załączniku. Oryginalne wartości (właściwie jedna) podane w nawiasach. Złącze MOD to przełącznik on-off-on.
Dziś uruchomiłem twoją modyfikację - i pięknie się sprawdza - mamy do czynienia z trzema paletami barw przesteru i to jakiego. Pozdrawiam i dziękuję.Marvel pisze:Mod w załączniku. Oryginalne wartości (właściwie jedna) podane w nawiasach. Złącze MOD to przełącznik on-off-on.
No więc zrobione - aby zakończyć temat zamieszczam zdjęcia (niestety tylko z komórki) Dziękuję za pomoc.
- schizwania
- 100...124 posty
Ładne te podstawki do lamp w preamp'ie (militarne?) gdzie kolega takowe nabył jeśli można wiedzieć ?YamaY pisze:No więc zrobione - aby zakończyć temat zamieszczam zdjęcia (niestety tylko z komórki) Dziękuję za pomoc.