Myślę, że to zdanie zamyka dyskusję.Citroneamplification pisze: . Nawet głośne było , siarczan potasu był niesamowity , a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda .
Z Marshalla do HI WATT??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Z Marshalla do HI WATT??
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- Citroneamplification
- 125...249 postów
nie wiem , nie znam , nie orientuję się .traxman pisze:Łe.. AL4 to nic takiego dziwnego.
Mała Mysz
To powstrzymaj się od wypisywania niestworzonych historii...
Eee, to już typowa "cegła" z 2 połowy lat 30, lampy typowe, oklepane, układ prawie typowy, bo nieco uproszczony. Lampa w końcówce mocy to AL4, lepiej sprawdź jej prąd spoczynkowy, bo na 99.9% na siatkę sterującą przedostaje się dodatnie napięcie. Rozumiem że to może dawać siarczan, azotan czy też jakiś tam inny piasek, żwirek lub nawet muchomorek w brzmieniu (jak wy to tam nazywacie), ale raczej na zdrowie tej lampie to nie wyjdzie.Citroneamplification pisze:
model to Siemens 82W Mars
Tutaj masz przykład czegoś ciekawszego na lampach tej samej serii: http://www.radiomuseum.org/r/radiotechn_big_ben.html
- Citroneamplification
- 125...249 postów
OTLamp pisze:Eee, to już typowa "cegła" z 2 połowy lat 30, lampy typowe, oklepane, układ prawie typowy, bo nieco uproszczony. Lampa w końcówce mocy to AL4, lepiej sprawdź jej prąd spoczynkowy, bo na 99.9% na siatkę sterującą przedostaje się dodatnie napięcie. Rozumiem że to może dawać siarczan, azotan czy też jakiś tam inny piasek, żwirek lub nawet muchomorek w brzmieniu (jak wy to tam nazywacie), ale raczej na zdrowie tej lampie to nie wyjdzie.Citroneamplification pisze:
model to Siemens 82W Mars
Tutaj masz przykład czegoś ciekawszego na lampach tej samej serii: http://www.radiomuseum.org/r/radiotechn_big_ben.html
kompletne nie porozumienie .
Wzmacniacz i radio
radio gra ok . to wzmacniacz na dwóch ecc83 pushpull był tak przeraźliwie siarczysty
Przepraszam cie ale ja nie mam zamiłowania do takich rzeczy , spodobało mi sie to radio z wygladu no i z dźwięku , po za tym nic wiecej i mam w nie wpiety kabel , jak mam ochote to ide do pokoju z gitarką i sobie na nim brzdąkam do snu .
Mała Mysz
A w to to ja nie wnikam, pisałem ogólnie.Citroneamplification pisze: . to wzmacniacz na dwóch ecc83 pushpull był tak przeraźliwie siarczysty
Citroneamplification pisze: jak mam ochote to ide do pokoju z gitarką i sobie na nim brzdąkam do snu .
Toteż napisałem, aby sprawdzić prąd lampy AL4, skoro radio jest użytkowane. Ta lampa jest tam najprawdopodobniej przeciążona.
- Citroneamplification
- 125...249 postów
dobrze! sprawdzę , dziekuję za podpowiedź .OTLamp pisze:A w to to ja nie wnikam, pisałem ogólnie.Citroneamplification pisze: . to wzmacniacz na dwóch ecc83 pushpull był tak przeraźliwie siarczystyCitroneamplification pisze: jak mam ochote to ide do pokoju z gitarką i sobie na nim brzdąkam do snu .
Toteż napisałem aby sprawdzić prąd lampy AL4, skoro radio jest użytkowane.
z tego jak było utrzymane nie widać ani po lampach ani po obudowie jakiegoś długiego czasu użytkowania .
Mała Mysz
Zrobiłem kiedyś wzmacniacz na parze ECC83 w koncówce mocy do łojenia na full w domu , oczywiscie nadawłao się to tylko do siarczystego przesteru z koncówki .
Nawet głośne było , siarczan potasu był niesamowity , a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda .
Mistrzu - siarczyście to to brzmiało bo zapewne niedostosowałeś amplitudy sygnału sterującego ecc83 w funkcji lamp mocy, co się jawnie kłóci z klarownością takiego brzmienia. To tak jakby sterować lampy mocy sygnałem prostokątnym.
Nawet głośne było , siarczan potasu był niesamowity , a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda .
Mistrzu - siarczyście to to brzmiało bo zapewne niedostosowałeś amplitudy sygnału sterującego ecc83 w funkcji lamp mocy, co się jawnie kłóci z klarownością takiego brzmienia. To tak jakby sterować lampy mocy sygnałem prostokątnym.
- Citroneamplification
- 125...249 postów
polimind pisze:Zrobiłem kiedyś wzmacniacz na parze ECC83 w koncówce mocy do łojenia na full w domu , oczywiscie nadawłao się to tylko do siarczystego przesteru z koncówki .
Mistrzu - masz rację , powiem nawet więcej sterowałem nimi za pomoca lejc .
Nazywam sobie siarą mocny metalowy przester vide Pantera , slipknot . czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne ?
Mała Mysz
"Siara" to jest ewidentnie określenie negatywne. Tak to jest z językiem pisanym, że jak piszesz "czarne" to nie dziw się, że nikt się nie zorientował, że tak na prawdę chodziło o "białe"... Szczególnie na forum technicznym przydałaby się precyzja i jak najmniej koloryzowania.Citroneamplification pisze:Nazywam sobie siarą mocny metalowy przester vide Pantera , slipknot . czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne ?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda
i dalej:
czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne
Mam rozumieć, że brzmienie gitarzysty panthery pochodzi z rozkręconego na full około 1 W wzmacniacza w końcówce mocy mającego 2xecc83 ewentualnie jakieś inne małe duotriody??
i dalej:
Mam rozumieć, że brzmienie gitarzysty panthery pochodzi z rozkręconego na full około 1 W wzmacniacza w końcówce mocy mającego 2xecc83 ewentualnie jakieś inne małe duotriody??
- Citroneamplification
- 125...249 postów
Z tym jezykiem pisanym to masz racje jak stad do końca świata , to bolaczka .Marvel pisze:"Siara" to jest ewidentnie określenie negatywne. Tak to jest z językiem pisanym, że jak piszesz "czarne" to nie dziw się, że nikt się nie zorientował, że tak na prawdę chodziło o "białe"... Szczególnie na forum technicznym przydałaby się precyzja i jak najmniej koloryzowania.Citroneamplification pisze:Nazywam sobie siarą mocny metalowy przester vide Pantera , slipknot . czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne ?
więc tutaj siara to syf .
czyli . , high gain ?
Ostatnio zmieniony ndz, 21 listopada 2010, 17:10 przez Citroneamplification, łącznie zmieniany 1 raz.
Mała Mysz
- Citroneamplification
- 125...249 postów
polimind pisze:a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda
i dalej:
rozum to sobie jak chcesz .
W ciągu zaledwie kilku dni kilkanaście postów Kolegi zostało zgłoszonych do moderacji przez innych użytkowników Forum, głównie ze względu na niedbałą pisownię, choć nie tylko. Proszę nad tym popracować, bo zaczyna to być uciążliwe..
R.
Mała Mysz