Z Marshalla do HI WATT??

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Z Marshalla do HI WATT??

Post autor: KaKa »

Citroneamplification pisze: . Nawet głośne było , siarczan potasu był niesamowity , a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda .
Myślę, że to zdanie zamyka dyskusję.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Post autor: traxman »

Łe.. AL4 to nic takiego dziwnego.
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Citroneamplification »

traxman pisze:Łe.. AL4 to nic takiego dziwnego.
nie wiem , nie znam , nie orientuję się .
Mała Mysz
traxman

Post autor: traxman »

To powstrzymaj się od wypisywania niestworzonych historii...
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Citroneamplification pisze:
model to Siemens 82W Mars
Eee, to już typowa "cegła" z 2 połowy lat 30, lampy typowe, oklepane, układ prawie typowy, bo nieco uproszczony. Lampa w końcówce mocy to AL4, lepiej sprawdź jej prąd spoczynkowy, bo na 99.9% na siatkę sterującą przedostaje się dodatnie napięcie. Rozumiem że to może dawać siarczan, azotan czy też jakiś tam inny piasek, żwirek lub nawet muchomorek w brzmieniu (jak wy to tam nazywacie), ale raczej na zdrowie tej lampie to nie wyjdzie.
Tutaj masz przykład czegoś ciekawszego na lampach tej samej serii: http://www.radiomuseum.org/r/radiotechn_big_ben.html
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

OTLamp pisze:
Citroneamplification pisze:
model to Siemens 82W Mars
Eee, to już typowa "cegła" z 2 połowy lat 30, lampy typowe, oklepane, układ prawie typowy, bo nieco uproszczony. Lampa w końcówce mocy to AL4, lepiej sprawdź jej prąd spoczynkowy, bo na 99.9% na siatkę sterującą przedostaje się dodatnie napięcie. Rozumiem że to może dawać siarczan, azotan czy też jakiś tam inny piasek, żwirek lub nawet muchomorek w brzmieniu (jak wy to tam nazywacie), ale raczej na zdrowie tej lampie to nie wyjdzie.
Tutaj masz przykład czegoś ciekawszego na lampach tej samej serii: http://www.radiomuseum.org/r/radiotechn_big_ben.html

kompletne nie porozumienie .

Wzmacniacz i radio

radio gra ok . to wzmacniacz na dwóch ecc83 pushpull był tak przeraźliwie siarczysty

Przepraszam cie ale ja nie mam zamiłowania do takich rzeczy , spodobało mi sie to radio z wygladu no i z dźwięku , po za tym nic wiecej i mam w nie wpiety kabel , jak mam ochote to ide do pokoju z gitarką i sobie na nim brzdąkam do snu .
Mała Mysz
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Citroneamplification pisze: . to wzmacniacz na dwóch ecc83 pushpull był tak przeraźliwie siarczysty
A w to to ja nie wnikam, pisałem ogólnie.
Citroneamplification pisze: jak mam ochote to ide do pokoju z gitarką i sobie na nim brzdąkam do snu .

Toteż napisałem, aby sprawdzić prąd lampy AL4, skoro radio jest użytkowane. Ta lampa jest tam najprawdopodobniej przeciążona.
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

OTLamp pisze:
Citroneamplification pisze: . to wzmacniacz na dwóch ecc83 pushpull był tak przeraźliwie siarczysty
A w to to ja nie wnikam, pisałem ogólnie.
Citroneamplification pisze: jak mam ochote to ide do pokoju z gitarką i sobie na nim brzdąkam do snu .

Toteż napisałem aby sprawdzić prąd lampy AL4, skoro radio jest użytkowane.
dobrze! sprawdzę , dziekuję za podpowiedź .

z tego jak było utrzymane nie widać ani po lampach ani po obudowie jakiegoś długiego czasu użytkowania .
Mała Mysz
polimind
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: polimind »

Zrobiłem kiedyś wzmacniacz na parze ECC83 w koncówce mocy do łojenia na full w domu , oczywiscie nadawłao się to tylko do siarczystego przesteru z koncówki .
Nawet głośne było , siarczan potasu był niesamowity , a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda .

Mistrzu - siarczyście to to brzmiało bo zapewne niedostosowałeś amplitudy sygnału sterującego ecc83 w funkcji lamp mocy, co się jawnie kłóci z klarownością takiego brzmienia. To tak jakby sterować lampy mocy sygnałem prostokątnym.
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

polimind pisze:Zrobiłem kiedyś wzmacniacz na parze ECC83 w koncówce mocy do łojenia na full w domu , oczywiscie nadawłao się to tylko do siarczystego przesteru z koncówki .
Nawet głośne było , siarczan potasu był niesamowity , a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda .

Mistrzu - siarczyście to to brzmiało bo zapewne niedostosowałeś amplitudy sygnału sterującego ecc83 w funkcji lamp mocy, co się jawnie kłóci z klarownością takiego brzmienia. To tak jakby sterować lampy mocy sygnałem prostokątnym.

Mistrzu - masz rację , powiem nawet więcej sterowałem nimi za pomoca lejc .

Nazywam sobie siarą mocny metalowy przester vide Pantera , slipknot . czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne ?
Mała Mysz
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Citroneamplification pisze:Nazywam sobie siarą mocny metalowy przester vide Pantera , slipknot . czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne ?
"Siara" to jest ewidentnie określenie negatywne. Tak to jest z językiem pisanym, że jak piszesz "czarne" to nie dziw się, że nikt się nie zorientował, że tak na prawdę chodziło o "białe"... Szczególnie na forum technicznym przydałaby się precyzja i jak najmniej koloryzowania.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
polimind
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: polimind »

a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda

i dalej:

czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne

Mam rozumieć, że brzmienie gitarzysty panthery pochodzi z rozkręconego na full około 1 W wzmacniacza w końcówce mocy mającego 2xecc83 ewentualnie jakieś inne małe duotriody??
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

Marvel pisze:
Citroneamplification pisze:Nazywam sobie siarą mocny metalowy przester vide Pantera , slipknot . czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne ?
"Siara" to jest ewidentnie określenie negatywne. Tak to jest z językiem pisanym, że jak piszesz "czarne" to nie dziw się, że nikt się nie zorientował, że tak na prawdę chodziło o "białe"... Szczególnie na forum technicznym przydałaby się precyzja i jak najmniej koloryzowania.
Z tym jezykiem pisanym to masz racje jak stad do końca świata , to bolaczka .

więc tutaj siara to syf .

czyli . , high gain ?
Ostatnio zmieniony ndz, 21 listopada 2010, 17:10 przez Citroneamplification, łącznie zmieniany 1 raz.
Mała Mysz
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

polimind pisze:a dźwięk przy tym wysoce klarowny , w koncu to trioda

i dalej:

czy brzmienie gitarzysty pantery nie jest klarowne

Mam rozumieć, że brzmienie gitarzysty panthery pochodzi z rozkręconego na full około 1 W wzmacniacza w końcówce mocy mającego 2xecc83 ewentualnie jakieś inne małe duotriody??

rozum to sobie jak chcesz .

W ciągu zaledwie kilku dni kilkanaście postów Kolegi zostało zgłoszonych do moderacji przez innych użytkowników Forum, głównie ze względu na niedbałą pisownię, choć nie tylko. Proszę nad tym popracować, bo zaczyna to być uciążliwe..
R.
Mała Mysz
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

:arrow: Moderator - ratunku!!
Wojtek
Zablokowany