Uzwojenie anodowe pod AZ1

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Uzwojenie anodowe pod AZ1

Post autor: Marconi »

Witam! Jakim drutem nawinąć uzwojenie anodowe pod AZ1 pracujące w odbiorniku lampowym? Jako ciekawostka: uzwojenie ma 5 odczepów, przełącznikiem zmienia się napięcia.

W radio zaucztowały myszy, nie działa jedna połówka anodowego, czy przy przewijaniu zostawić sprawne pierwotne?

Pozdrawiam
Załączniki
Prinz 38W.jpg
Prinz 38W.jpg (29.5 KiB) Przejrzano 142 razy
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Uzwojenie anodowe pod AZ1

Post autor: Matizz »

Witam!

Ten przełącznik służył do obniżenia poboru mocy. Podobna regulację można zlaneźć np w Elektricie Allegro.
Lampy w odbiorniku to EK2, EF5 i EL3, można oszacować pobór pradu na jakieś 60mA, w Adze przy takim obciążeniu średnica drutu wynosiła 0,16mm.

Uzwojenie pierwotne powinno być na samym "dnie" więc nie trzeba będzie go przewijać, tak samo można zostawić jedną część uzwojenia anodowego jeśli akurat ta uszkodzona jest na wierzchu.

Ale może warto wcześniej dokładnie sprawdzić czy brak kontaktu nie jest czasem spowodowany skorodowaniem kabla doprowadzającego umieszczonego pewnie w jakiejś koszulce olejowej, miałem taki przypadek w Choralu.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Dzieki za podpowiedzi! Trafo pogryzły myszy, ale na szczęście zwoje nawijane były blisko 1cm od brzegu z każdej strony, zaś na nieszczęście zalawane parafiną, która jest przysmakiem gryzoni. Gołym okiem widać jeden przegryziony drucik i pewnie tylko on, ale i tak trzeba rozwijać. Muszę odwinąć uzwojenia żarzenia, po których w moim trafo jest uzwojenie anodowe.
Uszkodzone zwoje są akurat na wierzchu, więc jeśli tak można to dowinę tylko brakujące, ale nie mam czym zmierzyć średnicy. Zastanawiam się nad uzwojeniami żarzenia: nawinąć tym samym drutem (nie wiem czy nie zmieni się obwód po nawinięciu i przekładkach anodowego), czy też dać nowy drut.
Matizz pisze:Lampy w odbiorniku to EK2, EF5 i EL3, można oszacować pobór pradu na jakieś 60mA, w Adze przy takim obciążeniu średnica drutu wynosiła 0,16mm.
W moim nie ma EL3 tylko EBL1, pozostałe jak napisałeś. :wink:
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Oczywiście że EBL1, gdyby była sama EL3 to byłby problem z detekcją ;)
Pentoda z EBL1 jest taka sama jak w EL3.

Co do uzwojeń żarzenia, to o ile nie ma uszkodzonej izolacji możesz użyć ten sam drut, odpowiednio ciasno nawijany powinien się zmieścić.
Gdyby radio nie miało odczepu na 230 lub 240V napięcia sieciowego, to możesz nawinąć odpowiednio mniej zwojów by utrzymać napięcie żarzenia na poziomie 4V.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Witam! Pomierzyłem napięcia bez obciążenia. Napięcie 243v (sieć) podawałem przy ustawieniu trafo na 240V.

Oto wyniki:

Żarzenie AZ1: 4,1V
Żarzenie lamp: 6,5V
Anodowe oszczędne: ok.167V
Anodowe norma: ok.285V

Teraz rezystancja anodowego:

Odczep oszczędny: ok. 125ohm
Odczep norma: 212ohm

Pozdrawiam :wink:
Załączniki
Trafo.jpg
ODPOWIEDZ