Radio Quadro =kto cuś wie?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Radio Quadro =kto cuś wie?

Post autor: _idu »

zjawisko pisze:Sądząc po opisie przycisków 9-12 wzmacniacz zawiera wbudowany dekoder kwadro. Można by kawałek schematu z dekoderem pokazać? :wink:
W jakimś Re lub RiK opisywano detektor kwadro na układach Motoroli. Zbyt wielu układów scalonych dla dekodera SQ nie było na rynku...

Co do kwadro - jak u nas eksperymentowano to na zachodzie wiedziano już że to niewypał. Przyczyną był kryzys oraz wysokie koszty (4 głośniki, 4kanałowy wzmacniacz) przy niewielkiej atrakcyjności względem stereofonii. Dano sobie spokój. Powrócono do idei dopiero wraz z Dolby Surround jako namiastką a potem z Dolby Digital - lecz całkiem odmiennie (dodatkowe kanały przestrzenne nie muszą przenosić pełnego pasma akustycznego).

I jeszcze jedno - w PR w 1979 albo w 1980 roku prezentowano nagranie płytowe Wojny Światów gdzie kwadrofonię uzupełniono o dodatkowy głośnik umieszczony nad słuchaczem. Kwadrofonia miała wadę - obraz przestrzenny był ale tylko w poziomie. Ten dodatkowy głośnik dawał efekt np. atakowania przez Marsjan z góry.... (w DD manipuluje się przesunięciami fazowymi tak aby uzyskać złudzenie przestrzenności w pionie bez stosowania górnego głośnika)
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

A macie może ameryckie kasety quadro(8 tracks) albo vinylka?
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

A ja poszukałem schematu WKT101 i... znalazłem. :)

http://chomikuj.pl/ewasik1/Wzmacniacze
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
ODPOWIEDZ