Jak podłączyć cewkę reakcyjną?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jak podłączyć cewkę reakcyjną?
Cewka wygląda tak jak na poniższym rysunku. Który koniec cewki reakcyjnej podłącza się do anody lampy detektora reakcyjnego a który do plusa zasilania?
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Jak podłączyć cewkę reakcyjną?
Witaj!
Cewki antenowa i siatkowa powinny mieć ten sam kierunek nawijania, natomiast cewka reakcyjna powinna być podłączona odwrotnie.
W załączniku rysunek przedstawiający dokładnie sposob podłączenia.
Pozdrawiam
Matizz
Cewki antenowa i siatkowa powinny mieć ten sam kierunek nawijania, natomiast cewka reakcyjna powinna być podłączona odwrotnie.
W załączniku rysunek przedstawiający dokładnie sposob podłączenia.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Teraz jasne, dziękuję za rysunek.
Dziwi mnie tylko zalecenia aby dla fal krótkich, w odróżnieniu od długich i średnich cewkę reakcyjną nawinąć na siatkowej. Buduję odbiornik wg. schematu w załączniku, krótkofalowy właśnie, z tym że reakcja jest regulowana potencjometrem, i tam zgodnie z opisem cewki są osobno, jedna nad drugą, tak jak na moim i Twoim rysunku.

- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
W moim rysunku reakcja strojona jest kondensatorem, może przy tym układzie wymagany jest większy stopień sprzężenia między cewkami na zakresie fal krótkich.
Ja w reakcyjniaku zastosowałem strojenie wariometrem gdzie obrotowa cewka reakcyjna była umieszczona w środku cewki siatkowej, antena podłączna poprzez kondenstor zmienny.
Użyłem lampy RV12P2000, a cały układ zasilany był z jednej baterii 12V, grało na słuchawki 4k.
Pozdrawiam
Matizz
Ja w reakcyjniaku zastosowałem strojenie wariometrem gdzie obrotowa cewka reakcyjna była umieszczona w środku cewki siatkowej, antena podłączna poprzez kondenstor zmienny.
Użyłem lampy RV12P2000, a cały układ zasilany był z jednej baterii 12V, grało na słuchawki 4k.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com