Radio Quadro =kto cuś wie?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Radio Quadro =kto cuś wie?
Koledzy ,wprawdzie nie Wasze (i moje) uwielbiane żarówki ale RADIO.
Kto może coś mądrego powiedzieć o transmisjach FM quadrofonicznych w Polsce i na świecie.Im więcej tym lepiej.Młodzi niech tylko czytają bo nie wiedzą o czym mówimy.
Poszukuję nośników quadro(vinyl ,taśma z Hameryki) a może jakis CD?
Pozdrawiam Tomasz
Kto może coś mądrego powiedzieć o transmisjach FM quadrofonicznych w Polsce i na świecie.Im więcej tym lepiej.Młodzi niech tylko czytają bo nie wiedzą o czym mówimy.
Poszukuję nośników quadro(vinyl ,taśma z Hameryki) a może jakis CD?
Pozdrawiam Tomasz
Re: Radio Quadro =kto cuś wie?
Wujek google podpowiada, że gdzieś w okolicy 1975 roku ZRK produkowały magnetofon kwadrofoniczny M2406QD, Diora radioodbiornik Cezar Quadro na bazie Elizabeth Stereo, a Polskie Radio Wrocław nadawało testowe transmisje kwadrofoniczne. A później kwadrofonia w Polszcze zdechła.
Ale no właśnie, młody jestem, nie było mnie przy tym to i głowy własnej nie dam za prawdziwość tych informacji. Więc...
Ale no właśnie, młody jestem, nie było mnie przy tym to i głowy własnej nie dam za prawdziwość tych informacji. Więc...
Dołączam się do prośby, bo temat ciekawy a dostępnych informacji mało...chrzan49 pisze:Kto może coś mądrego powiedzieć o transmisjach FM quadrofonicznych w Polsce i na świecie.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
Nikt nic a nic?
Pozdrawiam T
Pozdrawiam T
Gdzieś w okolicach roku 1977 może 78 byłem na pokazie kwadrofonii zorganizowanym przez Polskie Radio. Prezenterem tej technologii był Tadeusz Sznuk. Sprzęt składał się z magnetofonu kwadrofonicznego, wzmacniacza i czterech kolumn. W tym samym czasie Polskie Radio testowało emisję kwadro, bodajże z nadajnika Wrocławskiego. Dokładnie opisano wszystko w którymś numerze Radioamatora z tamtych lat. Coś też było w audycji Leszka Michniewicza w PR III, nadawanej końcem lat 70, "Zakłócenia odbioru".
Też byłem na takim pokazie we Wrocławiu. Stałem pomiędzy czterema kolumnami i był odtwarzany dźwięk kroków Słyszałem człowieka chodzącego dookoła mnie. Efekt wtedy był dla mnie porażający 

-
- 125...249 postów
Witam!
Mialem kiedys w samochodzie odtwarzacz kwadrofoniczny,byly to lata poczatek 80-tych.Nosnikiem byly amerykanskie kasety.Mialy one wieksze wymiary ,byly szersze i tasma byla szersza.Glowica byly czterosciezkowe.Efekt byl nawet fajny,tylko bylem skazany naq te nagrania,ktore dostalem razem z samochodem no i z czasem sie znudzily samochod zerdzewial i tak skonczyla sie przygoda z quadrofonia.
Byl przeciez RADMOR Stereo Hi-Fi QuasiQuadro,ktory u mnie do dzis dzielnie sluzy,ale efekz quadro jest mierny.
Pozdrawiam
jantu
Mialem kiedys w samochodzie odtwarzacz kwadrofoniczny,byly to lata poczatek 80-tych.Nosnikiem byly amerykanskie kasety.Mialy one wieksze wymiary ,byly szersze i tasma byla szersza.Glowica byly czterosciezkowe.Efekt byl nawet fajny,tylko bylem skazany naq te nagrania,ktore dostalem razem z samochodem no i z czasem sie znudzily samochod zerdzewial i tak skonczyla sie przygoda z quadrofonia.
Byl przeciez RADMOR Stereo Hi-Fi QuasiQuadro,ktory u mnie do dzis dzielnie sluzy,ale efekz quadro jest mierny.
Pozdrawiam
jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Gdzieś w zasobach mam serwisówkę polskiego wzmacniacza kwadro, tylko nie mogę na razie znaleźć 

Na AS, jest wątek do sprawdzenia:
http://www.audiostereo.pl/plyty-winylow ... 73705.html
A było chyba coś takiego jak amplituner Cezar>
http://www.audiostereo.pl/sliczne-stare ... 39943.html
http://www.audiostereo.pl/plyty-winylow ... 73705.html
A było chyba coś takiego jak amplituner Cezar>
http://www.audiostereo.pl/sliczne-stare ... 39943.html
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W Radioamatorze gdzieś około 75-77 roku był cykl artykułów o stereo i kwadrofonii. Czy były jakieś schematy nie pamiętam. O ile pamiętam były dwa konkurencyjne systemy kodowania sygnału kwadro w stereofonicznym: SQ i QS.
Ciekawostka - w ZSRR robiono próby z własną wersją systemu dźwięku przestrzennego (o nazwie bodajże ABC).
W Młodym Techniku z pod koniec lat 70 opisano wykonanie przystawki pseudokwadrofonicznej w systemie Haflera - dodatkowe głosniki tylne spięte w przeciwfazie z szeregową cewką dla obcięcia pasma do ok.7kHz wpiete pomiędzy gorące zaciski kanałow L i P. Na podobnej zasadzie działał pseudokwadrofoniczny amplituner Merkury.
O CD z takim zapisem nie ma co marzyć, ponieważ w czasach prób z wprowadzeniem kwadrofonii było dopiero w fazie laboratoryjnej (debiut na rynku w 1982). W grę wchodzą jedynie nagrania na winylu i z magnetofonów kwadrofonicznych.
Ciekawostka - w ZSRR robiono próby z własną wersją systemu dźwięku przestrzennego (o nazwie bodajże ABC).
W Młodym Techniku z pod koniec lat 70 opisano wykonanie przystawki pseudokwadrofonicznej w systemie Haflera - dodatkowe głosniki tylne spięte w przeciwfazie z szeregową cewką dla obcięcia pasma do ok.7kHz wpiete pomiędzy gorące zaciski kanałow L i P. Na podobnej zasadzie działał pseudokwadrofoniczny amplituner Merkury.
O CD z takim zapisem nie ma co marzyć, ponieważ w czasach prób z wprowadzeniem kwadrofonii było dopiero w fazie laboratoryjnej (debiut na rynku w 1982). W grę wchodzą jedynie nagrania na winylu i z magnetofonów kwadrofonicznych.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Na stronie Unitra-Klub natrafiłem onegdaj na wzmiankę o kwadrofonicznej wersji "Koncerta" o nazwie "Mozart". Marne sto wyprodukowanych sztuk 13 grudnia roku pamiętnego zabrała sobie Służba Bezpieczeństwa do nagrywania rozmów telefonicznych. A może zaledwie emitowania kultowego clipu "... rozmowa kontrolowana... rozmowa kontrolowana..." 
Pisałem o nim tu: viewtopic.php?f=12&t=14232&start=195 (na dole strony).

Pisałem o nim tu: viewtopic.php?f=12&t=14232&start=195 (na dole strony).
_
To to cudo na bazie PA1801?Waldemar D. pisze:No, znalazłem
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
...raczej WST101.traxman pisze:To to cudo na bazie PA1801?
Sądząc po opisie przycisków 9-12 wzmacniacz zawiera wbudowany dekoder kwadro. Można by kawałek schematu z dekoderem pokazać? 

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
Wisława S.
Wisława S.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Tak, wzmacniacz posiada dekoder SQ. Schematu nie mam. Kiedyś kupiłem tę instrukcję na Allegro. Jakiś pacan sprzedał mi ją bez wkładki ze schematami!!! Gdyby ktoś na nie trafił to proszę o wiadomość: odkupię albo skopiuję.