TR ELEKTRIT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
TR ELEKTRIT
Witam W 10/464/ numerze miesięcznika Towarzystwa Społeczno Kulturalnego "Słowo Żydowskie" zamieszczony został bardzo interesujący artykuł na n.t.wileńskiego Towarzystwa Radiotechnicznego Elektrit.Autor ,znany w środowisku /większości Kolegom/, p. Henryk Berezowski .Ciekawsze wątki artykułu,to: "personalia" kadry kierowniczej "Elektrita" a także współudział wileńskiej "emigracji technicznej" w budowie /odbudowie poniemieckiej / fabryki na terenie Dzierżoniowa.Przy okazji, p.Berezowski "gościł "dzisiaj popołudniu w Trójce z tematem poświęconym retro radiotechnice.
Re: TR ELEKTRIT
Zgadza się, dzisiaj w popołudniowej PRIII, był krótki wywiad z Panem Henrykiem Berezowskim, opowiadał o swojej kolekcji i historii radia.
Co do wywiadu ,ciekawy, ale dla Tych co nie słuchali /bez zgody p.Henryka /powielę Jego dowcip który "padł" w czasie audycji.W pierwszych latach amerykańskiej telewizji ,ogłoszono konkurs na najlepszy dowcip o radiu!!.Wygrała go starsza pani która napisała: Ja kocham telewizję bo jak ją oglądam to zamykam oczy i wyobrażam sobie że,słucham moje kochane RADIO !!!!traxman pisze:Zgadza się, dzisiaj w popołudniowej PRIII, był krótki wywiad z Panem Henrykiem Berezowskim, opowiadał o swojej kolekcji i historii radia.
Obiecano mi kopię wywiadu.fugasi pisze:Może ktoś nagrał tę audycję?
W uzupełnieniu informacji o artykule ,zawarty jest w nim także anons o planowanym wydanie w przyszłym roku książki na temat PT Elektritu . Układ książki będzie podobny jak dla"Złotych Lat..." /zdjęcia ,kopie dokumentów,wiele interesujących szczegółów technicznych../Planowany przez autora nakład 1000 egzemplarzy.