Neptun ot1401
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Neptun ot1401
Witam,
Kupiłem Neptuna ot1401.
Neptun jest w stanie wizualnym prawie idealnym(brakuje blaszki z napisem),
mam następujące pytania:
Jak zdemonotwać szybkę przed kinsekopem, jest tam dużo brudu i chciałbym to wyczyścić?
Jaki był oryginalny kabel, ja mam taki z pstryczkiem?
Kupiłem Neptuna ot1401.
Neptun jest w stanie wizualnym prawie idealnym(brakuje blaszki z napisem),
mam następujące pytania:
Jak zdemonotwać szybkę przed kinsekopem, jest tam dużo brudu i chciałbym to wyczyścić?
Jaki był oryginalny kabel, ja mam taki z pstryczkiem?
Ostatnio zmieniony czw, 11 listopada 2010, 17:45 przez wojnest, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Neptun ot1401
Witaj! Mam dwa takie Neptuny, tutaj temat o nich: viewtopic.php?f=16&t=10211&hilit=stary+neptun
Żeby wyjąć szybę z przodu trzeba wyciągnąć całe chassis z obudowy i dopiero potem jest dostęp do maskownicy i szyby. Żeby wyciągnąć chassis musisz najpierw odkręcić gałki, zdjąć je wszystkie, następnie odkręcić od spodu śrubki mocujące chassis do budy i ostrożnie wyciągnąć chassis z budy. Kineskop to cholernie newralgiczny punkt tych TV więc zachowaj szczególną ostrożność podczas tej roboty!!! Drugiego takiego kineskopu nigdzie nie znajdziesz, wiem co piszę.
Co do kabla to nie był on jakoś szczególnie szczególny
Zwykły kabel. Widocznie wysiadł oryginalny wyłącznik na potencjometrze i ktoś go zwarł i założył wyłącznik przewodowy.
73!
Żeby wyjąć szybę z przodu trzeba wyciągnąć całe chassis z obudowy i dopiero potem jest dostęp do maskownicy i szyby. Żeby wyciągnąć chassis musisz najpierw odkręcić gałki, zdjąć je wszystkie, następnie odkręcić od spodu śrubki mocujące chassis do budy i ostrożnie wyciągnąć chassis z budy. Kineskop to cholernie newralgiczny punkt tych TV więc zachowaj szczególną ostrożność podczas tej roboty!!! Drugiego takiego kineskopu nigdzie nie znajdziesz, wiem co piszę.
Co do kabla to nie był on jakoś szczególnie szczególny

73!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Dzięki za konkretną odpowiedź, a gdzie sprawdzić rok produkcji?
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Najprędzej na kondensatorach, szczególnie elektrolitycznych w zasilaczu. Są one (patrząc na wyciągnięte chassis od przodu, od strony potencjometrów i ekranu kineskopu) o lewej stronie, jest ich chyba 3 sztuki na górze chassis, na takim jakby małym profilu. Stawiam na 1961-1962 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Z Neptunem był jeszcze Szmaragd ale on jest w stanie dość przeciętnym,
wydaje mi się że kineskop jest zbyt ciemny.
Podejrzewam uszkodzenie szyjki.
Czy kineskop w szmaragdzie był jasny czy trochę ciemniejszy niż w Aldze czy Neptunie?
wydaje mi się że kineskop jest zbyt ciemny.
Podejrzewam uszkodzenie szyjki.
Czy kineskop w szmaragdzie był jasny czy trochę ciemniejszy niż w Aldze czy Neptunie?
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Po kolorze luminoforu nie da się określić czy jest ok OK. Były i takie i takie, ruskie i polskie. Jedne z wyrzutnią z pułapką jonową drugie bez pułapki jonowej. Bierz Szmaragda jeśli jeszcze jest!
Gdyby szyjka kineskopu była uwalona po chamsku to kineskop zapowietrzyłby się szybko i luminofor odpadł by z powierzchni szkła co było by bardzo dobrze widoczne.
Gdyby szyjka kineskopu była uwalona po chamsku to kineskop zapowietrzyłby się szybko i luminofor odpadł by z powierzchni szkła co było by bardzo dobrze widoczne.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Szmaragd był na aukcji razem z Neptunem, wylicytowałem za 2 zł, niestety musiałem skorzystać z usług kuriera.
Nie mam żadnej wiedzy na temat kineskopów,
zakładam że luminofor jest wewnątrz kineskopu, upewniam się ponieważ zauważyłem na zewnątrz kineskopu(na tylnej stronie w jednym miejscu), małe drobinki jakby szkło.
zakładam że luminofor jest wewnątrz kineskopu, upewniam się ponieważ zauważyłem na zewnątrz kineskopu(na tylnej stronie w jednym miejscu), małe drobinki jakby szkło.
-
- 625...1249 postów
Te małe drobinki to może być odłażący akwadag.
Jest tak jak Marcin mówi, w kineskopach z pułapką jonową, gdy powietrze dostanie się gwałtownie do środka, zwykle odpada luminofor. Czasem się zdarzają na Allegro takie TV z urwaną szyjką, gdzie widać ten efekt.
Mam kineskopy z ciemnym i jasnym luminoforem - nie widać większej różnicy w obrazie, więc myślę, że to kwestia producenta.
Jest tak jak Marcin mówi, w kineskopach z pułapką jonową, gdy powietrze dostanie się gwałtownie do środka, zwykle odpada luminofor. Czasem się zdarzają na Allegro takie TV z urwaną szyjką, gdzie widać ten efekt.
Mam kineskopy z ciemnym i jasnym luminoforem - nie widać większej różnicy w obrazie, więc myślę, że to kwestia producenta.
Wymontowałem chassis, na oko jest w stanie dość dobrym.
Niestety plastik przed kineskopem posiada mikropęknięcia do, których wniknął brud.
Co było umieszczone w gnieździe widocznym na drugim zdięciu?
Zdięcia:
http://img560.imageshack.us/i/dsc03089k.jpg/
http://img230.imageshack.us/i/dsc03091l.jpg/
http://img109.imageshack.us/i/dsc03092mm.jpg/
Niestety plastik przed kineskopem posiada mikropęknięcia do, których wniknął brud.
Co było umieszczone w gnieździe widocznym na drugim zdięciu?
Zdięcia:
http://img560.imageshack.us/i/dsc03089k.jpg/
http://img230.imageshack.us/i/dsc03091l.jpg/
http://img109.imageshack.us/i/dsc03092mm.jpg/
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
W tym gnieździe powinna znajdować się lampa elektronowa typu (chyba) PCL82, z resztą masz typ wybity na chassis, pod podstawką (gniazdem) lampy.
Na przedniej maskownicy nie ma żadnych mikropęknięć, ona tak wygląda, ma taką fajną mozaikę
Jeszcze się nie ciesz, to że chassis wygląda ładnie nie musi oznaczać że telewizor ruszy "z pyty" po pierwszym podłączeniu do sieci.
Na przedniej maskownicy nie ma żadnych mikropęknięć, ona tak wygląda, ma taką fajną mozaikę

Jeszcze się nie ciesz, to że chassis wygląda ładnie nie musi oznaczać że telewizor ruszy "z pyty" po pierwszym podłączeniu do sieci.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU