Różnice pomiędzy końcówkami mocy

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

melex
50...74 posty
50...74 posty

Różnice pomiędzy końcówkami mocy

Post autor: melex »

Witam. Chcę rozpocząć prace na budową Vox AC30 i stąd moje pytanie trochę audiofilskie. Czy słyszalna jest różnica w dźwięku pomiędzy samą końcówką AC30 a powiedzmy JCM800-oczywiście na tych samych głośnikach.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Re: Różnice pomiędzy końcówkami mocy

Post autor: AnTech »

Końcówki mocy we wzmacniaczach Vox AC30 i Marshall JCM800 są zbudowane na zupełnie innych lampach i zasilane znacznie różniącymi się napięciami. Różnice w brzmieniu są nieuniknione.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Moim zdaniem takie pytanie w przypadku wzmacniaczy gitarowych wcale nie jest audiofilskie. Różnica jest i to duża. JCM to 2 x EL34 a AC30 to 4 x EL84. To lampy a jeszcze są transformatory.
pozdrawiam
melex
50...74 posty
50...74 posty

Pytam bo zawsze wydawało mi się , że dźwięk kształtuje preamp a końcówka tylko wzmacnia do odpowiedniej mocy. Jednak jest inaczej :wink: .
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Jasssne. Np. u Recona w preampie bardzo końcówka mu ukształtowała brzmienie. Tym bardziej, że ma ją na razie na schemacie... :twisted:

Oczywiste też jest że ten sam preamp z końcówką z JCM800 zagra inaczej niż z końcówką z VOX-a AC30.

Po prostu są wzmacniacze z przezroczystymi końcówkami i są takie, gdzie końcówka wpływa mocno na brzmienie. Sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana niż jednozdaniowe pytanie i jednozdaniowa odpowiedź...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
melex
50...74 posty
50...74 posty

Marvel pisze:Sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana niż jednozdaniowe pytanie i jednozdaniowa odpowiedź...
Właśnie dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów bo sam nigdy nie słyszałem bezpośrednio ni Voxa ni Marshalla a próbki z youtube na głosnikach w laptopie brzmią .....
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

Hmm dobra myśl to posłuchać gitarzystów, którzy konkretny sprzęt ogrywają, i tak np słuchając Johna Mayera poznasz brzmienie końcówki z Fendera Twina(o ile pamiętam), Garego Moore'a - końcówek z hi-gainowców Marshalla, Lukathera(tak wiem znowu o nim mówie :mrgreen: ) - gra na końcówkach firmy VHT, Mesa - z tego co pamiętam to np Petrucci, itd. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zagranie na żywo samemu na tych końcówkach i porównanie ich, ale mało kto ma takie możliwości niestety...
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Recon pisze:Hmm dobra myśl to posłuchać gitarzystów, którzy konkretny sprzęt ogrywają, i tak np słuchając Johna Mayera poznasz brzmienie końcówki z Fendera Twina(o ile pamiętam), Garego Moore'a - końcówek z hi-gainowców Marshalla, Lukathera(tak wiem znowu o nim mówie :mrgreen: ) - gra na końcówkach firmy VHT, Mesa - z tego co pamiętam to np Petrucci, itd. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zagranie na żywo samemu na tych końcówkach i porównanie ich, ale mało kto ma takie możliwości niestety...
Nie usłyszysz brzmienia końcówki a preampu, Mesa a Twin (tak przy okazji, Mayer gra na Dumble i Two Rock głównie) mają w zasadzie podobne końcówki (jak nie takie same), a jednak brzmią inaczej, bo to typy wzmacniaczy które mają czyste końcówki. Vox AC30 i Marshall JMP to typy wzmacniaczy które trzeba rozkręcić dość mocno by uzyskać przester. Hi gainowce z zasady mają końcówki czyste a cały przester uzyskuje się z preampu. Zastosowanie różnych lamp w końcówce ma wpływ na brzmienie (ludzie często zmieniają np EL34 w Marshallach na 5881), żeby porównać 2 końcówki to trzeba by zbudować 2 takie same układy różniące się tylko stopniem końcowym, Vox I Marshall różnią się między sobą już w preampie.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Różnica jest w mocy i siarze na scenie 8) może się nie znam, ale rozmawiałem z moim nauczycielem i pytałem go kiedyś o końcówki, mówił że dwie końcówki różnych firm o tej samej mocy mogą się diametralnie różnić pod tym samym gearem, jedna może tonąć pod mocą i jeb**** drugiej, co poparł jakimś tam przykładem z życia, mniejsza jakim
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Dla mnie nie ma 100% przezroczystych końcówek. W hi-gainach przyjmuje się że brzmienie końcówki wpływa w około 20% na ogólne brzmienie wzmacniacza. Wystarczy zmienić w końcówce lampy z 6L6 na EL34 czy trafa na innej firmy i te 20% wpływu będzie słyszalne.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Recon pisze:Różnica jest w mocy i siarze na scenie 8) może się nie znam, ale rozmawiałem z moim nauczycielem i pytałem go kiedyś o końcówki, mówił że dwie końcówki różnych firm o tej samej mocy mogą się diametralnie różnić pod tym samym gearem, jedna może tonąć pod mocą i jeb**** drugiej, co poparł jakimś tam przykładem z życia, mniejsza jakim
Ale tu nie o moc chodzi, oczywiście że mogą brzmieć diametralnie różnie, można mieć 100W z KT88 i można mieć tyle samo z 4xEL34 lub 6L6GC, każda z tych lamp ma inną charakterystykę (w zasadzie to zupełnie inne lampy) i ze względu na konstrukcję (np. ilość elektrod) będą to inne brzmienia. Każda ma też różne wielkości tych elektrod, co przekłada się na pojemności międzyelektrodowe. Ale to co robi największą różnicę to preamp, no bo Mesa a Twin to 2 różnie bieguny, a sądzę że na koncercie różnice brzmieniowe między EL34 a 6L6 nie są aż tak słyszalne ze względu na hałas :wink: .

No i sprawa samego transformatora głośnikowego też robi swoje (wielkość rdzenia, indukcyjność, sposób nawinięcia).
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Ano racja racja, że preamp ma najwięcej do powiedzenia to wiadomo, ale chodziło mi o to że nie można bagatelizować wpływu końcówki, bo jest mimo to ogromny :D
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Są wzmacniacze których brzmienie zalezy w wiekszym stopniu od końcówki. Dla mnie takim wzmacniaczem jest Plexi. Według mnie co najmniej 60% brzmienia tego wzmacniacza to końcówka. Ogólnie "non mastery" słyna z brzmienia z końcówki.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Dla mnie dobre brzmienie jest tylko z końcówki. Dlatego rzadko montuję master volume, a jak już to rozkręcam go na maksa jeśli tylko mogę.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Kazdy ma swoje zboczenie, ale trzeba przyznać, że preamp Atomica z końcówką małej mocy SE o wiele lepiej brzmi rozkręcony powyżej 70%. W moich ulubionych hi-gainach to już jest inna sprawa. Nieźle brzmią rozkręcone na połowę, albo nawet i nie.
ODPOWIEDZ