Estetyka wzmacniacza, opinie

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Estetyka wzmacniacza, opinie

Post autor: jacekk »

Witam. Mam pytanie tak jak w temacie, a dokładniej.. Jak powinien wyglądać wzmacniacz na lampach wg. Was? Pomijam tu całkowićie kwestie czysto elektroniczne. Czy lepiej by było jakby było więcej drewna, czy może więcej metalu. Trafa odsłonięte czy zamknięte a może w ogóle niewidoczne? Wiecie o co chodzi :) Sam na chwilę obecną zastanawiam się nad tym JAK ma wyglądać to co będę robił, ale wizji mam tyle na godzine ile godzina ma minut.. :wink: A uściślając moje pytanie, jakie są Wasze predyspozycje przy budowie i wykończeniu.
Pozdrawiam, Jacek.
chudy788
5...9 postów
5...9 postów

Re: Estetyka wzmacniacza, opinie

Post autor: chudy788 »

Witam.
Mimo że nie mam dużego doświadczenia z układami lampowymi to moje zdanie jest następujące (będę mówić jako zwykły użytkownik takiego sprzętu :wink: ):
1. Wszystko zależy od tego co się komu podoba :) aczkolwiek nie postawił bym sobie w salonie wzmacniacza który jest wykonany tylko z drewna. Jakoś by mi się to nie komponowało :| . Widział bym pomieszanie drewna (tu jest wielkie pole do popisu) z aluminium lub samo aluminium (wg mnie ładnie pasuje do sprzętu...lecz jeśli się go nie posiada to każdy inny metal ładnie zeszlifowany lub pomalowany będzie się ładnie prezentował). Ale jak wiadomo życie nie jest tak wspaniałe jak byśmy chcieli :wink: więc sądzę że zadowolił bym się po prostu w miarę ładnym wyglądem i przede wszystkim dźwiękiem. Co do transformatorów...jednym się podobają schowane innym na wierzchu z przykrywką...są gusta i guściki. A położenie lamp ustalić wg elementów żeby było jak najłatwiej je połączyć.
No i liczy się ergonomia pracy...czyli np umieszczenie takiej prozaicznej rzeczy jak włącznik zasilania czy potencjometr głośności powinny być tak ustawione żeby jedno nie kolidowało z drugim.
Ile czasu tyle pomysłów :).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ