X88r - 'finalna' prezentacja - próbki, zdjęcia

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

X88r - 'finalna' prezentacja - próbki, zdjęcia

Post autor: Recon »

Witam,

Niedawno z waszą pomocą wybudowałem preampa x88r Soldano, wypadało by się pochwalić osiągnięciem zgodnie z obietnicą :D - krótki dziennik z budowy:

1. Zaczęło się od pozyskania panelu przedniego z tylnej aluminiowej ściany od starej skrzynki wysokiego napięcia:

Obrazek

2. Za szkielet (niestety trochę za głęboki :? ) posłużyły mi kątowniki aluminiowe z praktikera, które poskręcałem śrubkami z nakrętkami :wink: :

Obrazek

3. Na boki chassis użyłem blachy dachowej (rynnowej), która wbrew obawom doskonale spełniła rolę ścian :D

Obrazek

Obrazek

4. W międzyczasie przygotowałem płytki zasilacza i preampa(płytki oczywiście sam robiłem - trawienie):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

5. Lampy postanowiłem umieścić tak jak w oryginale na szynie aluminiowej idącej wzdłuż całego chassis oddzielającej 'sekcję' zasilacza od preampa. Transformator postanowiłem wygodnie umieścić na ściance chassis, korzystając z grubej śruby i nakrętki - taśma papierowa, która trochę szpeci trafo jest dodatkowym zabezpieczeniem przed starciem izolacji:

Obrazek

6. Po zainstalowaniu płytek i częściowemu okablowaniu kanału crunch:

Obrazek

Obrazek

7. Wszystko polutowane i w 100% złożone:

Obrazek

8. Obudowa z zewnątrz, z naniesioną 'szatą graficzną'(trochę nadużyłem tego słowa :roll: ), nie jest to szczyt piękna, prezentuje się nie najgorzej, przynajmniej według mnie, otwory pod ledki są wywiercone trochę krzywo - nie mam dobrych narzędzi do tego - tylko skromną wiertarkę i imadło, bez żadnych statywów itp... Malowanie też nie jest idealne, widać już odpryski - zastosowałem spraye, co myślę widać. Jednak sądzę, że jak na warunki domowo/garażowe, sprzęt którego używałem oraz surowce w pełni z odzysku, mogę być zadowolony z wyniku pracy.

W przyszłości planuję zamówić solidną rackową kasetę 2U i tam wpakować do wszystko, by było ładnie schludnie no i full pro :D :D 8) Górna pokrywa przykręcana jest na blachowkręty, które nieźle sobie poradziły z nią :o na zdjęciach widać z przodu dziurę w obudowie - to miejsce zarezerwowane jest na coś w rodzaju kratki wentylacyjnej, tylko, że to dziś dzień nie mam pojęcia skąd pozyskać materiał do tego celu :roll: . :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i na koniec tej sesji, zdjęcie w b.słabej jakości, ale za to piękne i ulubione :D

Obrazek

Na koniec dodaje próbki dźwięku, na razie tylko dwie - kanału lead i cruch, ta pierwsza to w zasadzie ta, którą wcześniej zamieszczałem, ale pousuwałem brudy w Cubase i dodałem Delaya, którego to sobie już od dawna upodobałem(zresztą w próbce z kanałem crunch też, tyle że znikomo małego). Po tych zabiegach myślę, że dostała mocy ta próbka 8) mocy której nie brakuje jej na żywca :wink: aha no i nagrywane jak wcześniej - przez combo peavey'a i mikrofon wokalny Philipsa.

http://wyslijto.pl/plik/eaoh2iuc7h - lead

http://wyslijto.pl/plik/xfx6ej2zcu - lekki crunch

Reasumując, jestem w 120% zadowolony z brzmienia i jak wiele razy pisałem osiągnąłem szczyt moich marzeń, tego brzmienia szukałem od zawsze :D na kanale lead słychać doskonałe połączenie lampowego ciepła z konkretnym jeb***** i o to chodzi :D Kanał crunch na niskim gainie jest kapitalny do grania bluesa i starego rocka, Cleanu mało używam (wolę po prostu zmniejszać potkiem Volume na gitarze poziom sygnału wejściowego), ale i tak mi się podoba i jest bardzo 'popowy' co mnie cieszy :mrgreen: Gdy nabędę lepszy mikrofon i zagram na końcówce, postaram się dodać więcej próbek :mrgreen:

Chciałbym podziękować Wam wszystkim -użytkownikom tego forum - Trioda, za niewątpliwie wielką cierpliwość i bardzo cenne rady, bez nich nie podołał bym zadaniu i nie cieszył bym się teraz kapitalnym dźwiękiem Soldano, dziękuję min: Painlustowi, Marvel'owi, Thereminatorowi, a w sposób szczególny koledze Michałowi - mbeldyga, który pomagał mi i służył swoją wiedzą doradzając na gg i często ucząc podstaw teorii lampowej :P :D Mam nadzieję, że kolejna budowa - końcówki mocy będzie równie owocna 8) :mrgreen:

Czekam niecierpliwie na rady, krytykę, oceny, no i jeśli zasłużyłem to na pochwałe :oops:
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: X88r - 'finalna' prezentacja - próbki, zdjęcia

Post autor: jethrotull »

Recon pisze:na zdjęciach widać z przodu dziurę w obudowie - to miejsce zarezerwowane jest na coś w rodzaju kratki wentylacyjnej, tylko, że to dziś dzień nie mam pojęcia skąd pozyskać materiał do tego celu :roll: . :
Może siatka ciągniona? Mogę Ci kawałek wysłać.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Siatka do katalizatorów samochodowych?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

:D :mrgreen: Obrazek
Aleksander Niemand
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

blachę perforowaną można kupić w hipermarketach budowlanych. Co prawda w arkuszach chyba 1m^2 ale przecież będziesz robił końcówke, wiec się przyda.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Nieźle "wymiatasz" kolego, no, no, miło się słucha tego Lukathera.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Bardzo ładnie to gada Recon.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

ładniej gada niż wyglada :) dobry pomysł jest aby przepakować to w prawdziwego racka. Szkoda psuć wizualnie tak dobrze grający sprzęt.
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

Gratulacje, ile godzin kosztowało? I faktycznie, obudowa do dopracowania, powinna być tak ładna jak ładnie gada :wink: .
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Recon pisze: W przyszłości planuję zamówić solidną rackową kasetę 2U i tam wpakować do wszystko, by było ładnie schludnie no i full pro.
Trafiłem ostatnio w internecie na tą firmę: http://www.sesmil.pl/19cali.html , sprzedają też na Allegro http://allegro.pl/obudowa-uniwersalna-1 ... 25295.html
Załączniki
19-1u-200-uni.JPG
19-1u-200-uni (5).JPG
19-1u-200-uni (6).JPG
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dziękuje wszystkim za miłe komentarze i rady :D co do czasu i kosztów - robiłem łącznie z obudową 3 miesiące jakoś, z czego na pewno 2/3 to czekanie na przesyłki itp :D kosztów nie pamiętam do końca, ale mniej więcej:

Trafo 130zł
Lampy 6x33=99zł
podstawki 6x6=36zł
kondensatory(mniej więcej, w tym i rezystory)=200zł
potencjometry ok. 50zł
gniazda, włączniki, przekaźniki, ledki ok 40zł

w sumie wychodzi 555zł, plus jeszcze za przesyłki jak zwykle bankructwo ze 100zł czyli 655zł tak mniej wiecej, ale jak co radze się nie sugerować :D Można by zaoszczędzić na lampach i na trafku u Kaki, bo zamawiałem z toroidy.pl

PS. Te Allegrowe racki są kapitalne! :twisted: Choć na razie nie widzę w ofercie 2U
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Recon pisze:
Lampy 6x33=99zł

matematyka alternatywna :)
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

:D :D :D :D :D :D o ku*** nieźle to policzyłem 8) Pewnie dlatego, że kupowałem w paczkach po 3 dwa razy;p oczywiście chodzio o 198 :D
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Recon : zrobiłeś do tego preampa też footswitch ?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
ODPOWIEDZ